Technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving - Graafschap College

Technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving | niveau 4 | bbl

Installatietechniek, Crebocode 25739

 • niveau 4
 • bbl
 • 2 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Ben je technicus elektrotechnische installaties? Dan leg je eenvoudige en ingewikkelde elektrotechnische installaties en systemen aan. Denk aan datanetwerken, telecommunicatie-installaties, besturingssystemen, bliksembeveiliging, (openbare) verlichting en verkeerssignaleringsinstallaties. Ook zorg je voor het onderhoud van deze installaties en systemen. Je bent op veel verschillende plekken aan het werk, zoals in woningen, winkels, scholen, ziekenhuizen of kantoorgebouwen. Prefabricagewerkzaamheden voer je uit in de werkplaats van het bedrijf waar je werkt. Je werkt in dit beroep veel samen met anderen, zoals je collega’s, opdrachtgevers en klanten.

Niveau
4
Leerweg
bbl
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

De opleiding bestaat uit zeven periodes, waarin je aan verschillende projecten werkt. Je krijgt beroepsspecifieke vakken en algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Examinering

De examinering vindt plaats op basis van een portfolio waar je gedurende je opleiding aan werkt. In dat portfolio leg je informatie vast, waaruit blijkt over welke kennis en vaardigheden je beschikt. Op basis van dat portfolio vindt een assessment plaats. Tijdens dit assessment worden jouw kennis en vaardigheden getoetst door twee onafhankelijke assessoren.

Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk.

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

Werk je in de installatietechniek dan zorg je voor een aangenaam klimaat in huizen en kantoorpanden, maar bijvoorbeeld ook voor een goed functionerende watervoorziening, centrale verwarming en riolering. Ook weet je alles van elektrotechnische installaties, zoals verkeerslichten of beveiligingssystemen. Aannemers, installatie-, productie- en loodgietersbedrijven zijn je werkgevers.
Het Graafschap College verzorgt de opleiding Installatietechniek in samenwerking met opleidingsbedrijf InstallatieWerk Didam. Tijdens projecten wordt samengewerkt met Bouwmensen Gelderland Oost.

Persoonlijkheid

Je vindt het prettig om in een team te werken, maar zelfstandig werken vind je ook niet erg. Je hebt een professionele beroepshouding, groot verantwoordelijkheidsgevoel en streeft een goede kwaliteit van jouw werk na. Het werken met klanten vind je leuk en je hebt een klantvriendelijke houding. Je vind het niet lastig om beslissingen te nemen en door jouw kennis en ervaring met de beroepspraktijk kun jij op verschillende niveaus communiceren en organiseren. Je bent klantgericht, kosten- en kwaliteitsbewust.

Competenties

Jij beschikt over een uitstekend technisch inzicht. Je kunt je inleven in de opdrachtgever en klant en met praktische oplossingen komen. Je zal geregeld belangrijke afwegingen moeten maken als het gaat om uitvoeringstechnische, financiële, commerciële en of personele aangelegenheden. Je moet beschikken over vak- en uitvoeringstechnische specialistische kennis en vaardigheden, inzicht hebben in de uitvoerende werkzaamheden en theoretische kennis hebben van het werkveld. In alle fasen van het werk heb jij abstractievermogen nodig om een mentaal beeld te kunnen vormen van wat je aan het doen bent. Naast standaard werkwijzen moet je ook naar eigen inzicht kunnen handelen.

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023 – 2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-).

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 400,- en € 500,-
 • Licenties: tussen € 100,- en € 150,-
 • Readers: max. € 50,-
 • accessoires/ gereedschappen: tussen € 100,- en € 125,-
  Totaal: tussen € 650,- en € 825,-

Leerjaar 2

 • Licentie: max. € 100,-
 • Readers: max. € 50,-
  Totaal: max. € 150,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: max € 150,- 

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gerelateerde profielen