Software developer - Graafschap College

Software developer | niveau 4 | bol

Crebocode 25998

 • niveau 4
 • bol
 • 3 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Vind jij het interessant om computerprogramma’s, (web-)applicaties of apps voor bedrijven en thuisgebruik te ontwikkelen en vind je het leuk een computer precies te laten doen wat jij wil? Dan is de opleiding Software development iets voor jou! Een applicatie is een computerprogramma dat bedoeld is om een taak uit te voeren voor eindgebruikers. Dit kan bijvoorbeeld een bestelling zijn in een webshop of een overzicht van bestellingen voor de eigenaar van de webshop. Ook worden programma’s gebruikt om bijvoorbeeld apparaten op afstand te bedienen in je huis. Bij het maken van al deze software staat interactiviteit en gebruiksgemak voorop en dat mag jij als software developer gaan ontwerpen en programmeren. Je kunt aan de slag bij bedrijven die software ontwikkelen, zoals softwarebureau’s, IT-bedrijven, banken, industriële bedrijven, webdesignbureau’s en logistieke bedrijven.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Tijdens de opleiding besteed je gemiddeld 70% van je tijd aan theorie en praktijk op school. De overige 30% van de studietijd loop je stage bij een bedrijf. Je leert om de wensen van de klant in kaart te brengen en op basis daarvan een bijpassend (functioneel) ontwerp te maken. Ook leer je hoe je de wensen van de klant kunt omzetten naar een technisch ontwerp. Je gaat computerprogramma’s en andere media-uitingen in verschillende programmeertalen bouwen en testen, maar ook krijg je training om gebruikers te begeleiden.

Examinering

Om je diploma te halen, moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • het portfolio is volgens de norm afgesloten
 • een voldoende voor het examen
 • de vakken Nederlands, Engels en rekenen zijn volgens de norm afgesloten
 • een voldoende voor het vak loopbaan en burgerschap
Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen: 
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. 

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanvullende toelatingscriteria

Om met deze opleiding te beginnen, moet je meedoen met de intakeprocedure. Je voert dan opdrachten uit, waarbij je een beeld krijgt van wat je gaat doen tijdens de opleiding en wat het vak van een software developer inhoudt. Daarnaast wordt van je verwacht dat je je goed informeert over de opleiding, zodat je je keuze kunt motiveren. Tijdens de intakeprocedure zullen we de opdrachten en motivatie met je bespreken. Daarna volgt een studiekeuzeadvies. Bij een negatief studiekeuzeadvies is het aan de kandidaat en ouders/verzorgers om dit wel of niet op te volgen, als de student tenminste wettelijk toelaatbaar is.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Met een niveau 4-opleidingn kun je doorstromen naar het hbo. Onderstaande opleidingen sluiten goed aan op dit profiel:

 • Business IT & Management
 • Communication and Multimedia Design
 • HBO ICT – Information Engineering
 • Informatiedienstverlening en -management
 • Technische informatica
De opleiding

Als software developer maak je niet alleen applicaties, je zorgt er ook voor dat bestaande programma´s blijven werken en up-to-date zijn. Je luistert goed naar de wensen van de opdrachtgever. Daarna maak je een ontwerp en vervolgens werk je dit ontwerp technisch uit zodat de applicatie of website gebouwd kan worden. Dit bouwen (programmeren) doe je soms alleen, maar ook vaak in teamverband. Daarom is het belangrijk dat je de werkzaamheden goed plant en zorgt voor afstemming zodat het product voldoet aan de wensen van de klant. Naast goede technische kennis van verschillende programmeertalen zorg je ook dat je programma volgens moderne programmeerstructuren gebouwd is en dat je programma veilig is voor aanvallen van hackers. Door de snelle ontwikkelingen in het vakgebied ben je in staat nieuwe programmeertalen eigen te maken en samen te werken met collega’s uit eigen en andere vakgebieden.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je graag problemen oplost of iets bouwt door middel van programmeercode. Je wilt graag de techniek achter de programma’s en websites begrijpen. Daarnaast ben je communicatief vaardig, kritisch, creatief en heb je een flexibele instelling. Je bent stressbestendig en precies, hebt doorzettingsvermogen en verliest de wensen van de klant nooit uit het oog. Je vindt het geen probleem om lang achter een computer te zitten.

 

Competenties

Je gaat zowel zelfstandig als samen met anderen aan de slag. Plannen en organiseren is voor jou geen probleem. Je werkt nauwkeurig, ook als er tijdsdruk is.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen.
De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023 – 2024 € 1.357,-)

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.
Laptop* aanschaf voor de duur van de gehele opleiding:

 • Hardware: laptop vanaf € 800,-

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 50,- en € 150,-
 • Licentie: tussen € 90 en € 240 (mediaontwikkeling extra licenties twv € 150,-)
 • Readers: max. € 100,-
  Totaal: tussen € 240,- en € 490,- (excl. evt. aanschaf laptop)

Leerjaar 2

 • Licenties: tussen € 90,- en € 240,- (mediaontwikkeling extra licenties twv € 150)
 • Readers: max € 100,-
  Totaal: tussen € 190,- en € 340,-

Leerjaar 3

 • Hardware: € 90,- (R-Pi) (Applicatie ontwikkeling)
 • Licenties: € 90,- en € 240,- (mediaontwikkeling extra licenties twv € 150)
 • Readers: max € 100,-
  Totaal: tussen € 280,- en € 480,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

 

* Na aanmelding voor de opleiding, adviseren we je om nog even te wachten met het bestellen van een nieuwe laptop. Tijdens de kennismakingdag kunnen we dan beoordelen of jouw huidige laptop geschikt is om te gebruiken. Zo niet, dan kun je alsnog een laptop aanschaffen die aan de eisen voldoet.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 20,- en € 50,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen