Werkvoorbereider fabricage - Graafschap College

Werkvoorbereider fabricage | niveau 4 | bbl

Crebocode 25122

 • niveau 4
 • bbl
 • 2 jaar
 • Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
 • Locatie Terborg
 • Techniek & Informatica
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als werkvoorbereider werk je bij een bedrijf dat technische producten in een werkplaats fabriceert. Je bent verantwoordelijk voor ‘de cijfertjes’ van een project. Je berekent de inzet van machines, materialen en menskracht. Je berekent de kostprijs van het product en de doorlooptijd van het project. Bovendien maak je planningen. Daarvoor is het nodig dat je inzicht hebt in het proces en in de kosten die daarbij horen. Je zorgt ervoor dat de benodigde tekeningen, materialen en gereedschappen beschikbaar zijn. Bovendien los je productie-technische vraagstukken op, assisteer je bij problemen in de productie en maak je nacalculaties. Je overlegt met collega’s en onderhoudt het contact met opdrachtgevers.

Niveau
4
Leerweg
bbl
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Jouw opleiding bestaat uit zeven periodes, waarin je aan verschillende projecten werkt. Je krijgt beroepsspecifieke vakken en daarnaast volg je lessen in Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Aan het einde van de opleiding is de examinering, de zogenaamde kwalificerende periode.

Examinering

Om je diploma te halen, moet je aan de volgende eis voldoen:
Je hebt je portfolio waaraan je tijdens je opleiding werkt volgens de norm afgesloten. In dat portfolio leg je informatie vast, waaruit blijkt over welke kennis en kunde je beschikt. Op basis van dat portfolio krijg je een assessment door twee onafhankelijke assessoren.

Hoofdleslocatie
Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk.

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

Heb je technisch inzicht en kun je goed rekenen? Kun je goed plannen en overzicht bewaren? Ben je communicatief en sociaal vaardig? Dan is een baan als werkvoorbereider fabricage iets voor jou. Je bereidt het maken van producten voor en houdt daarbij rekening met kosten, materiaal, mensen en machines. Ben je creatief en inventief? Werk je graag met computers? Werk je nauwkeurig en zorgvuldig? Word dan tekenaar constructeur. Je maakt de technische tekeningen van machines of machineonderdelen, in samenwerking met de werkvoorbereiders en op basis van de wensen van de opdrachtgever.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je aanleg hebt voor techniek. Je hebt ruimtelijk inzicht en je kunt goed met anderen omgaan. Als technisch tekenaar ben je nauwkeurig, positiefkritisch en heb je een praktische instelling. Bovendien ben je klantvriendelijk en ben je actief, flexibel en creatief, vooral bij het meedenken over technische problemen en het oplossen daarvan.

Competenties

Je kunt technische tekeningen van producten of installaties maken met behulp van een CAD-tekenpakket. Ook kun je berekeningen maken over de inzet van machines, materialen en menskracht om het product te kunnen fabriceren. Jouw planningen zijn realistisch. Daarvoor is het nodig dat je inzicht hebt in het proces en in de kosten die daarbij horen. Je kunt productietechnische vraagstukken oplossen, assisteert bij problemen in de productie en je maakt berekeningen over het verloop van de productie. Je kunt de projectleider ondersteunen en overlegt regelmatig met de verschillende afdelingen in het bedrijf. Af en toe heb je contact met de klant. Jij kunt creatief zijn bij het oplossen van problemen. Verder kun je nauwkeurig en zorgvuldig werken om de gewenste kwaliteit te kunnen halen. Het omgaan en overleggen met anderen gaat je goed af.

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023 – 2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-).

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 50,- en € 100,-
 • Licenties: tussen € 150,- en € 200,-
 • Readers: max. € 75,-
  Totaal: tussen € 275,- en € 375,-

Leerjaar 2

 • Licenties: max. € 200,-
 • Readers: max € 75,-
  Totaal: max. € 275,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 0,- en € 30,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemakkelijk overstappen

Ga je dit profiel volgen, dan volg je een gezamenlijk deel met studenten van de profielen Technicus engineering, Technicus elektrotechnische systemen, Technicus mechatronica systemen en Tekenaar constructeur. Twijfel je dus nog? Geen probleem! Je kunt bij ons gemakkelijk overstappen.

Gerelateerde profielen