Machineoperator houttechniek - Graafschap College

Machineoperator houttechniek | niveau 2 | bbl

Crebocode 25584

 • niveau 2
 • bbl
 • 2 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als machineoperator houttechniek werk je in een timmerwerkplaats of in een timmerfabriek. Daar maak je voornamelijk ramen, deuren, kozijnen of houtskeletbouwelementen. Je zaagt en schaaft hout en stelt houten producten samen. Afhankelijk van het soort werk doe je dit in teamverband of werk je alleen, maar altijd onder begeleiding. De machineoperator houttechniek werkt met stationaire zaag- en schaafmachines en CNC-machines. Dat zijn machines, die bewerkingen computergestuurd uitvoeren. Je leert natuurlijk ook de verschillende soorten hout kennen en op welke dingen je moet letten.

 

Niveau
2
Leerweg
bbl
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Naast de vaktechnische programmaonderdelen krijg je ook algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Examinering

Aan het eind van de opleiding doe je een proeve van bekwaamheid.

Hoofdleslocatie
Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 2 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een diploma Entree of vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of een gelijkwaardige opleiding. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

In de timmerindustrie wordt steeds vaker gewerkt met machines en hierdoor is er vraag naar mensen die de houtbewerkingsmachines kunnen bedienen. Tijdens de opleiding Machineoperator houttechniek leer je werken met machines waarmee je hout kunt zagen, schaven en frezen. In deze opleiding ligt de nadruk op het werken met CNC-machines. Dat zijn machines die de genoemde bewerkingen computergestuurd uitvoeren. Je leert natuurlijk ook de verschillende soorten hout kennen en op welke dingen je moet letten.
Het Graafschap College verzorgt opleidingen in de hout- meubelbranche in samenwerking met OBD Opleidingen in Doetinchem.

 

Persoonlijkheid

Je houdt van werken met natuurlijke producten. Je vindt het prettig om in een team te werken, maar zelfstandig werken vind je ook niet erg. Je bent iemand die handig is, nauwkeurig werkt en oog voor detail heeft. Je werkt graag met hout en gaat hier zorgvuldig mee om, ook met het oog op de kosten. Je bent je bewust van veiligheidsrisico’s en houdt daar tijdens het werk rekening mee.

Competenties

Je kunt zowel in een team werken als zelfstandig. Je werkt het liefst met je handen en bent nauwkeurig. Dit doe je op een veilige en kostenbewuste manier. Problemen zijn er om opgelost te worden en jij raakt niet snel in de stress, ook niet onder tijdsdruk.

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023 – 2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 500,- en € 600,-
  Totaal: tussen € 500,- en € 600,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 50,- en € 100,-
  Totaal: tussen € 50,- en € 100,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: max € 40,- 

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemakkelijk overstappen

Kies je voor dit profiel, dan volg je eerst een gezamenlijk deel. Dit betekent dat je samen met studenten van aanverwante profielen (deels) dezelfde vakken volgt. Het voordeel is dat je tijdens het gezamenlijke deel gemakkelijk kunt overstappen naar het profiel Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer en Machinaal houtbewerker. Twijfel je dus nog tussen een van bovenstaande profielen? Geen probleem! Je kunt bij ons gemakkelijk overstappen.

Gerelateerde profielen