Logistiek teamleider - Graafschap College

Logistiek teamleider | niveau 3 | bol

Defensie, Crebocode 25775

 • niveau 3
 • bol
 • 2,5 jaar
 • Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
 • Locatie Sportweg
 • Economie & Dienstverlening
 • 26-08-2024
 • ja
Het beroep

Kun jij goed organiseren en weet je van aanpakken? Dan is een afwisselende baan als logistiek teamleider bij Defensie iets voor jou.

Bij de Landmacht ga je aan de slag bij Bevoorrading & Transport. Met een VeVa-diploma op niveau 3 kun je solliciteren op een baan als onderofficier. Je bent dan niet alleen verantwoordelijk voor goederen, maar ook voor jouw manschappen. Je coördineert werkzaamheden met betrekking tot goederenontvangst en -opslag, voorraadinventarisatie en het verzamelen en verzendklaar maken van goederen. Je verdeelt de werkzaamheden onder je manschappen, maar natuurlijk steek je zelf ook de handen uit de mouwen.

Bij de Luchtmacht ga je je bezighouden met materieelvoorziening. Je komt hier materialen in alle vormen en maten tegen. Aan jou de taak om ze op tijd bij het juiste Luchtmachtonderdeel te krijgen. Je werkplek is het squadron, de Expeditie of de afdeling Logistiek.

Niveau
3
Leerweg
bol
Duur
2,5 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

VeVa staat voor Veiligheid en Vakmanschap. De opleiding bestaat uit een algemeen deel en een vakopleiding. In het algemene deel maak je kennis met het werk bij Defensie en loop je mee met een of meerdere onderdelen van de krijgsmacht. Zo word je voorbereid op de bijzondere kanten van het militair zijn. Je vakopleiding legt de basis voor het vakmanschap dat je nodig hebt voor je functie bij een van de onderdelen van Defensie of daarbuiten.

Je krijgt veel praktijklessen, waarin je bijvoorbeeld leert hoe je de (voorraad)administratie bijhoudt, goederen uitgeeft, de personeelsadministratie verzorgt of het magazijn beheert. Daarnaast doe je veel aan sport en volg je algemene vakken als Nederlands en Engels en op Defensie gerichte vakken als militair Engels, Defensieleer en loopbaan en burgerschap.

De VeVa-opleiding op niveau 3 duurt 30-36 maanden en bereidt je voor op een functie als onderofficier.

Examinering

De opleiding wordt afgesloten met stageopdrachten, kennistoetsen en proeven van bekwaamheid.

Hoofdleslocatie
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
ja
Beperkte toelating toelichting

We willen dat onze opleidingen optimaal aansluiten op de vraag van de arbeidsmarkt. Daarom geldt voor dit profiel een maximaal aantal opleidingsplaatsen van 10. Er wordt toegelaten op volgorde van aanmelding.

Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanvullende toelatingscriteria

Om dit profiel te kunnen volgen, moet je beschikken over een goede conditie. Dit wordt getest aan de hand van een sporttest op school.
Defensie vraagt ook om een Sport Medisch Advies (SMA). Het laten uitvoeren van dit onderzoek voordat je aan de opleiding begint, is verplicht. Check www.veva.nl voor de afkeuringsgronden van Defensie voordat je je aanmeldt voor VeVa.

Daarnaast vraagt Defensie om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Het niet kunnen overhandigen van een VOG, betekent de ontbinding van je onderwijsovereenkomst. Verder wordt er gekeken of je mentaal in staat bent om een diploma te behalen. Dit gebeurt door middel van een gesprek met de zorgdecaan.

Na de toelatingsdag krijg je van de opleiding te horen hoe en wanneer het SMA en de VOG aangevraagd dienen te worden.

 

De VeVa-student is op basis van de Wet op de loonbelasting en de Wet op de identificatieplicht verplicht een kopie van een geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart, geen rijbewijs) en verklaring omtrent de loonheffingen te overleggen aan stageverlener voor aanvang van zijn/haar stageperiode.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten. Een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure van VeVa is het bezoeken van een voorlichtingsbijeenkomst.

 

Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding VeVa, ontvang je snel een schriftelijke uitnodiging voor de eerste stap in de toelatingsprocedure: de verplichte voorlichting.

 

De voorlichtingsavonden zijn op 18 december 2023, 23 januari 2024, 20 februari 2024, 19 maart 2024 en 16 april 2024. Let op: het bijwonen van een voorlichting is alleen op uitnodiging. Je ontvangt de uitnodiging voor de voorlichtingsavond pas nadat je je voor deze opleiding hebt aangemeld (via de oranje aanmeldknop op deze pagina). Meld je dus zo snel mogelijk aan!

 

De voorlichtingsavonden worden verzorgd door het Graafschap College in samenwerking met Defensie. Na de voorlichtingsavond ontvang je een uitnodiging voor een toelatingsdag.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

Als je gaat voor avontuur, afwisseling en uitdaging dan ben je bij de defensieopleidingen aan het goede adres. Zowel in Nederland als in het buitenland zet jij je in voor de vrede en veiligheid. Dit doe je altijd samen met collega’s. Een baan in het leger is geen 9-tot-5-baan en vraagt veel van je. Soms is het geestelijk en lichamelijk zwaar. Daarom is het belangrijk dat je fit bent en een goede conditie hebt. Ook kun je goed samenwerken en ga je voor je collega’s door het vuur. Defensie is één van de grootste werkgevers van Nederland en bestaat uit de Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee. Het is een veelzijdige organisatie, met veel mogelijkheden. Ook als je graag een technisch beroep wilt, kun je terecht bij Defensie.

Persoonlijkheid

Ben je ordelijk, een doener? Dan is een functie in de logistiek iets voor jou.

Competenties

Je kunt plannen en organiseren. Je bent flexibel en kun je makkelijk inspelen op verschillende situaties. Je kunt leidinggeven en hebt een stimulerende en motiverende werkhouding.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 € 1.357,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 350,- en € 400,-
 • Laptop: tussen € 300,- en € 500,-
 • Licentie: tussen € 50,- en € 100,-
 • Kleding: tussen € 100, en € 150,-
  Totaal: tussen € 800,- en € 1150,-

Leerjaar 2

 • Licentie: tussen € 100,- en € 150,-
  Totaal: tussen € 100,- en € 150,-

Leerjaar 3

 • Licentie: tussen € 100,- en € 150,-
  Totaal: tussen € 100,- en € 150,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 100,- en € 150,- voor de gehele opleiding.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Mogelijkheden buiten Defensie

Na het afronden van de opleiding, kun je op verschillende plekken aan de slag binnen Defensie. Mocht je na je opleiding toch beslissen dat Defensie niets voor jou is, dan heb je een erkend mbo-diploma op zak waarmee een vervolgopleiding of carrière in de (Achterhoekse/Liemerse) logistieke branche ook tot de mogelijkheden behoren.

Extra mogelijkheden tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding kun je soms aanvullende reguliere (logistieke) certificaten en rijbewijzen behalen. Bijvoorbeeld een heftruckrijbewijs, een certificaat opslag gevaarlijke stoffen (PGS-15), SAP Logistiek etc..

Gerelateerde profielen