Expert IT systems and devices - Graafschap College

Expert IT systems and devices | niveau 4 | bol

Crebocode 25606

 • niveau 4
 • bol
 • 3 jaar
 • 22-08-2022
 • nee
Het beroep

Als Expert IT systems and devices ben je verantwoordelijk voor het beheer, het gebruik en de beveiliging van netwerken, computers, printers en alle overige apparaten die aan een netwerk verbonden zijn. Je schrijft handleidingen en stelt richtlijnen en procedures op. Ook kies jij de computers en de andere apparaten die het bedrijf aanschaft. Je weet precies welke nieuwe
producten er zijn en bepaalt of ze geschikt zijn voor het bedrijf. Je zorgt ervoor dat jouw klanten en/of collega’s, onbezorgd met de informatiesystemen kunnen werken. Meestal werk je in een team met andere ICT-medewerkers en is samenwerking, collegialiteit en een dienstverlenende houding belangrijk.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Het eerste jaar van de opleiding volg je op school theorie- en praktijklessen. In het tweede jaar van de opleiding loop je 20 weken stage. De andere helft van het schooljaar krijg je les op school. Tijdens het laatste jaar van je opleiding volg je een half jaar lessen op school en loop je opnieuw 20 weken stage (afstudeerstage). In de opleiding doe je de nodige vakkennis op, maar je leert ook hoe je kunt samenwerken, kennis over veranderingen in de ICT-branche kunt opdoen en resultaatgericht en creatief gericht kunt werken. De projecten en opdrachten waar je tijdens je opleiding aan werkt, bewaar je in een portfolio. Zo kun je bij een sollicitatie meteen laten zien welke ervaring je hebt opgedaan.

Examinering

Om je diploma te halen, moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • je portfolio heb je volgens de norm afgesloten
 • een voldoende voor je examenproject
 • de vakken Nederlands, Engels en rekenen heb je volgens de norm afgesloten
 • een voldoende voor het vak loopbaan en burgerschap
Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
22-08-2022
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen: 
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. 

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Beperkte toelating
nee
Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Dan kun je verder leren in het hbo. Onderstaande hbo-opleidingen sluiten goed aan op dit profiel:

 • Business IT & Management
 • HBO ICT – Information Engineering
 • Informatiedienstverlening en -management
 • Technische informatica
Profiel in beeld
De opleiding

We leven in het tijdperk van de informatietechnologie. Overal waar we komen zijn er computers en ma-chines die door grote of heel kleine computers worden aangestuurd. Informatietechnologie richt zich vooral op hardware, op het beheer van bestaande systemen, toepassin-gen en applicaties. Belangrijk, want computers, netwerken en systemen moeten immers constant en opti-maal werken! Binnen de ICT werk je met computers, computernetwerken en –programma’s, maar ook met andere apparaten, zoals printers en smartphones en heb je te maken met zaken zoals beveiliging. Een klantgerichte houding is van groot belang. Ook moet je proactief en flexibel zijn en bedenk je creatieve oplossingen voor technische vragen. Bijblijven in het vak is een must!

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je geïnteresseerd bent in computers, internet en netwerken en technisch inzicht hebt. Bovendien ben je dienstverlenend en verlies je de wensen van de klant nooit uit het oog. Je bent sociaal en communicatief vaardig, stressbestendig en hebt een flexibele instelling.

Competenties

Je kunt goed samenwerken en overleggen. Plannen en organiseren zijn voor jou geen probleem en je kunt analyseren en onderzoeken. Omgaan met druk en tegenslag vind je niet moeilijk en je bent prima in staat om anderen te overtuigen.

 

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2021-2022 €1.216,-).

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 100,- en € 150,-
 • Hardware: laptop vanaf € 550,- (i5 nieuwste generatie; 256GB SSD; 8 GB RAM)
 • Hardware overig: € 15,-
 • Licentie: tussen € 150,- en € 200,-
 • Readers: max. € 100,-
  Totaal: tussen € 915,- en € 1000,- (incl. evt. aanschaf laptop)

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 100,- en € 150,-
 • Licentie: tussen € 100,- en € 150,-
 • Readers: max € 100,-
  Totaal: tussen € 300,- en € 400,-

Leerjaar 3

 • Licenties: tussen € 50,- en € 100,-
 • Readers: max € 50,-
  Totaal: tussen € 100,- en € 150,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 20,- en € 50,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen