Eerste monteur mechatronica - Graafschap College

Eerste monteur mechatronica | niveau 3 | bol / bbl

Voorheen Eerste monteur mechatronica + Eerste monteur elektrotechnische systemen, Crebocode 25892

 • niveau 3
 • bol, bbl
 • 3 jaar (bol) of 2 jaar (bbl)
 • bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
 • Locatie Terborg
 • Techniek & Informatica
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als eerste monteur mechatronica bouw je zowel eenvoudige als complexe mechatronische producten, stelt deze af en test deze. Dit doe je aan de hand van een werkplan en technische tekeningen die je van je leidinggevende krijgt. Je zorgt ervoor dat het gereedschap in orde is en dat de meetapparatuur goed is ingesteld. Zodra jij afwijkingen ziet, geef je dit door aan je leidinggevende. Na overleg pas je het onderdeel aan en test je alle onderdelen opnieuw.

Dit profiel kun je ook volgen in combinatie met de opleiding Defensie. Na het behalen van je diploma kun je aan de slag bij diverse onderdelen van defensie en word je ingezet bij de technische dienst, de wapentechniek, in de werktuigbouw of energietechniek.

Als eerste monteur elektrotechnische systemen werk je in de werkplaats of op locatie bij de klant. Je hebt technisch en wiskundig inzicht en vind het leuk om aan elektrische apparaten te sleutelen. Aan de hand van tekeningen en handleidingen, maak je (deel-)producten, plaatst ze en sluit ze aan. Afhankelijk van je functie kom je in aanraking met meet- en regeltechniek, besturingstechniek, ICT, pompen, motoren en werktuigbouwkunde. Daarnaast begeleid je collega’s en nieuwe medewerkers. Het werk is dus afwisselend.

Niveau
3
Leerweg
bol, bbl
Duur
3 jaar (bol) of 2 jaar (bbl)
Onderwijstijd per jaar
bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Jouw opleiding bestaat uit zeven periodes, waarin je aan verschillende projecten werkt. Je krijgt beroepsspecifieke vakken en daarnaast volg je lessen in Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Aan het einde van de opleiding is de examinering, de zogenaamde kwalificerende periode.

Je volgt lessen op onze leslocatie in Terborg. De opleiding wordt in samenwerking met Anton Tijdink Techniek opleidingen gegeven.

Examinering

Om je diploma te halen, moet je aan de volgende eis voldoen:
Je hebt je portfolio waaraan je tijdens je opleiding werkt volgens de norm afgesloten. In dat portfolio leg je informatie vast, waaruit blijkt over welke kennis en kunde je beschikt. Op basis van dat portfolio krijg je een assessment door twee onafhankelijke assessoren.

Hoofdleslocatie
Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4. 

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden mbo
De opleiding

Heb jij aanleg voor techniek? Ben je nauwkeurig en zorgvuldig? Denk je graag mee over technische problemen en het oplossen daarvan? Dan is een beroep in de mechatronica (elektrotechnische kant) zeker iets voor jou! In het dagelijks leven komen mechatronische producten veel voor, zoals broodbakmachines, magazijnbeheersystemen en zuiveringsinstallaties. Daarnaast is robotica een belangrijk onderdeel binnen de mechatronica. Denk aan melkrobots, lasrobots en robots in de zorg. In de mechatronica worden ingewikkelde machines en apparaten gebouwd en aangestuurd. Mechatronica combineert de technieken mechanica, elektrotechniek, besturingstechniek en ICT. Je weet van elk aspect de ins en outs.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je nauwkeurig, voorzichtig en zorgvuldig bent. Je bent je bewust van de kwaliteitseisen bij het maken van producten en systemen. Ook ben je adequaat bij het oplossen van onvolkomenheden of onjuiste veronderstellingen van een werkopdracht. Jij bent zelfstandig en handelt volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Met jouw sociale, communicatieve en actief lerende instelling werk je samen met collega’s. Jij verdiept je graag in nieuwe technologieën, producten en systemen. Zo nodig volg je daarvoor trainingen. Bij de uitvoering van de werkzaamheden ben je je bewust van het systeem waarmee je bezig bent en wat de gevolgen kunnen zijn als je geen kwaliteit levert. Ook ben je kostenbewust en efficiënt. Jij hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel bij het oplossen van problemen en bent ondersteunend naar je collega’s toe.

Competenties

Jij kunt uitvoerend en zelfstandig werken. Ook kun je werken onder leiding van een uitvoerder of opzichter, alleen, samen met een collega, of in een ploeg. Je kunt werkzaamheden op de werklocatie organiseren en kunt, binnen grenzen, inspelen op wisselende of onverwachte omstandigheden. Als je minder ervaren collega’s begeleidt, kun je de verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid en hygiëne op hun werkplek en het resultaat van hun werk.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen.
De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023 – 2024 € 1.357,-).

 

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023 – 2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-).

 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 50,- en € 150,-
 • Licenties: max. € 200,-
 • Readers: max. € 100,-
  Totaal: tussen € 350,- en € 450,-

Leerjaar 2

 • Licenties: max. € 200,-
 • Readers: max € 75,-
  Totaal: max. € 275,-

Leerjaar 3

 • Licenties: max. € 200,-
 • Readers: max € 75,-
  Totaal: max.€ 275,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 50,- en € 150,-
 • Licenties: max. € 200,-
 • Readers: max. € 100,-
  Totaal: tussen € 350,- en € 450,-

Leerjaar 2

 • Licenties: max. € 200,-
 • Readers: max € 75,-
  Totaal: max. € 275,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 0,- en € 30,-.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 0,- en € 30,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Samenwerking Anton Tijdink Techniekopleidingen vergroot kansen op een baan

20 jaar geleden heeft een aantal bedrijven in de metaalbranche de handen ineen geslagen. Gezamenlijk hebben zij de Anton Tijdink Techniekopleidingen opgericht, waar vakmensen voor de toekomst worden opgeleid. Inmiddels hebben ruim 80 bedrijven zich aangesloten bij het samenwerkingsverband. Anton Tijdink Techniekopleidingen biedt, in samenwerking met het Graafschap College, opleidingen op het gebied van metaalbewerken (constructiewerker, plaatwerker en verspaner) in de beroepsopleidende en beroepsbegeleidende leerweg. Het Graafschap College verzorgt de theorielessen, Anton Tijdink Techniekopleidingen biedt de praktijklessen aan. Alle lessen worden gegeven bij Anton Tijdink Techniekopleidingen in Terborg. De aangesloten bedrijven bepalen mede de inhoud van de opleidingen. Daardoor ben je als toekomstig vakman up-to-date opgeleid en dat vergroot je kansen op een baan na het behalen van je diploma. Lees meer over Anton Tijdink Techniekopleidingen.

Gerelateerde profielen