Beveiliger 3 - Graafschap College

Beveiliger 3 | niveau 3 | bol

Crebocode 25691

 • niveau 3
 • bol
 • 3 jaar
 • Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
 • Locatie Stoomtram
 • Economie & Dienstverlening
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als beveiliger 3 stuur je collega’s aan, geef je het goede voorbeeld en zorg je samen voor een veilige omgeving. Zo voorkom je onrust bij bedrijven of criminaliteit in winkelstraten, bewaak je gebouwen of bedrijventerreinen of begeleid je geldtransporten. Als het nodig is, sla je alarm en probeer je samen met je collega’s de schade bij een brand, een inbraak, een ongeval of geweld te beperken. Je stelt diverse instructies op en adviseert jouw leidinggevende (en de klant waarvoor hij werkt) over te nemen beveiligingsmaatregelen. Kortom, als beveiliger heb je een heel afwisselende baan.

Niveau
3
Leerweg
bol
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

In het eerste jaar leer je samen met de andere studenten van de opleiding Particuliere beveiliging de basis van het beveiligersvak. In het tweede leerjaar krijg je theorie- en praktijklessen op school en komen rechts- en wetskennis, arboregels, hulpverlening en beveiligingstaken aan de orde. Ook leer je hoe je een beveiligingsteam moet aansturen om samen voor goed georganiseerde beveiliging te zorgen. Tevens krijg je sportlessen, les in de vakken Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en burgerschap. In het derde leerjaar loop je minimaal zes maanden stage bij bedrijven of instellingen en sluit je het jaar af met trainingen en praktijkexamens.

Examinering

Tijdens de opleiding doe je verschillende examens. Je doet examen in de generieke vakken (Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en burgerschap). Deze worden afgenomen door het Graafschap College. Daarnaast doe je een beroepsgericht theorie- en praktijkexamen, die door de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisatie (SVPB) worden afgenomen. Het Graafschap College heeft voor de beroepsgerichte examens een Praktijk Examen Centrum (PEC) ingericht. Dat betekent dat je het praktijkexamen op school kunt afleggen. Voor het beroepsgerichte theorie-examen ga je naar de SVPB in Amersfoort.

Hoofdleslocatie
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanvullende toelatingscriteria

Voordat je stage gaat lopen word je door de politie gescreend. Het leerbedrijf vraagt dan de zogenaamde ‘groene pas’ aan bij de korpschef. Om deze pas te krijgen, mag je geen strafrechtelijk verleden hebben.

 

De politie kijkt acht jaar terug dus je moet, per november van het tweede schooljaar, langer dan acht jaar in Nederland wonen. Vanaf dat moment start de stage. Woon je nog geen acht jaar in Nederland? Dan moet je een document uit je land van herkomst inleveren waarin staat dat je daar niet in aanraking bent geweest met de politie.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Versneld/verkort

Heb jij al een mbo-diploma Beveiliger 2? Dan kun je instromen in het tweede leerjaar.

De opleiding

Stel je toekomst veilig en ga aan de slag in de wereld van de particuliere beveiliging! Je werkt als beveiliger op evenementen, in winkelcentra, op scholen, luchthavens, zeehavens of stations. (Beveiligings)bedrijven zijn je werkgevers. Je baan is afwisselend en uitdagend en je werkt veel samen. Natuurlijk is het belangrijk dat je zelfverzekerd en stressbestendig bent.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je zelfstandig, integer, assertief en flexibel bent. Daarnaast ben je communicatief vaardig, klantgericht en dienstverlenend. Je straalt rust en overwicht uit.

Competenties

Je kunt goed samenwerken. Improviseren vind je niet moeilijk en je kunt er tegen om onder druk te werken. Je kunt je werk prima ordenen en doet je werk gedisciplineerd.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 1.357,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 300,- en € 400,-
 • Licentie: tussen € 20,- en € 60,-
 • Kleding: tussen € 400,- en € 500,-
  Totaal: tussen € 720,- en € 960,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 250,- en € 300,-
 • Licentie: tussen € 20,- en € 30,-
  Totaal: tussen € 270,- en € 330,-

Leerjaar 3

 • Boeken: tussen € 20,- en € 30,-
  Totaal: tussen € 20,- en € 30,-

 

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gerelateerde profielen