Allround metselaar - Graafschap College

Allround metselaar | niveau 3 | bbl

Crebocode 25785

 • niveau 3
 • bbl
 • 2 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als allround metselaar doe je het werk van een metselaar, maar weet je ook alles van bijzonder metselwerk, verschillende metselwerkconstructies en nieuwe metseltechnieken. Bij nieuwbouw- of restauratieprojecten werk je zelfstandig aan alle voorkomende metselwerkzaamheden, maar ook stukadoren, voegen en tegelzetten horen bij je werk. Je geeft leiding aan (leerling)metselaars of zzp’ers, maakt een planning van de werkzaamheden en zorgt dat deze volgens planning worden uitgevoerd. Ook zorg je dat er voldoende materiaal is en controleer je of de metselwerkzaamheden goed en netjes zijn uitgevoerd. Je kunt aan de slag bij een metsel-, bouw- of aannemersbedrijf of als zelfstandig ondernemer. Op locatie ben jij het aanspreekpunt voor je eigen monteurs, maar ook voor onderaannemers en anderen.

Niveau
3
Leerweg
bbl
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

In het eerste leerjaar vindt een oriëntatie op het metselen plaats. Op grond van de studieresultaten van het eerste jaar, wordt gekeken of het mogelijk is om de opleiding in twee jaar af te ronden in plaats van drie jaar. Het onderwijs in leerjaar twee en drie wordt op niveau 3 gegeven en afgesloten. Naast de vaktechnische programmaonderdelen krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Je volgt de lessen bij Bouwmensen Gelderland Oost in Doetinchem.

 

Examinering

Gedurende de opleiding krijg je drie praktijkexamens en drie theorie-examens.

Hoofdleslocatie
Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4.

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met één van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden mbo
De opleiding

Voor de opleiding Bouwtechniek kies je als je vakman wilt worden op het gebied van metselen, tegelzetten of timmeren. Maar ook als het je leuk lijkt om te werken voor de technische dienst van een bedrijf en allerlei voorkomende klussen te doen. Als metselaar, tegelzetter of timmerman ben je vaak in dienst van een bouw- of aannemersbedrijf. Je wordt ingezet bij nieuwbouw- of verbouwprojecten en bent uitvoerend bezig. De mogelijkheid bestaat om je te specialiseren in het restauratievak en oude, monumentale panden op te knappen.

 

Het Graafschap College verzorgt de opleiding Bouwtechniek, met uitzondering van de restauratieopleidingen, in samenwerking met het opleidingsbedrijf Bouwmensen Gelderland Oost in Borculo en Doetinchem. De restauratieopleidingen worden aangeboden in samenwerking met het Gelders Restauratie Centrum.

Persoonlijkheid

Jij bent een handig persoon. Je hebt een brede vakkennis en bent een echte aanpakker. Je vindt het prettig om in een team te werken, maar zelfstandig werken vind je ook niet erg. Je bent iemand die netjes en nauwkeurig werkt en hebt oog voor detail. Je werkt graag met verschillende materialen en gaat hier zorgvuldig mee om, ook met het oog op de kosten. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, jij gaat voor kwaliteit. Bij problemen laat je je niet uit het veld slaan, jij weet altijd wel een oplossing te bedenken (met je team).

 

Competenties

Je hebt veel contact met klanten/opdrachtgevers, het is dus van belang dat je goed aanvoelt wat de ander precies wil. Je kunt zowel en een team werken als zelfstandig. Je hebt technisch en ruimtelijk inzicht zodat het lezen van een technische tekening voor jou geen probleem is. Je controleert regelmatig of werkzaamheden volgens planning verlopen en je werkt kwaliteits- en kostenbewust.

 

 

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023 – 2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-).

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 350,- en € 400,-
 • Licenties: tussen € 50,- en € 100,-
 • Readers: max. € 50,-
 • Accessoires/gereedschappen: max. € 50,-
  Totaal: tussen € 500,- en € 600,-

Leerjaar 2

 • Licenties: tussen € 50,- en € 100,-
 • Readers: max. € 50,-
  Totaal: tussen € 100,- en € 150,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: max € 50,- 

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemakkelijk overstappen

Kies je voor dit profiel, dan volg je eerst een gezamenlijk deel. Dit betekent dat je samen met studenten van aanverwante profielen (deels) dezelfde vakken volgt. Het voordeel is dat je tijdens het gezamenlijke deel gemakkelijk kunt overstappen naar een van de profielen zoals; Allround timmerman, Allround tegelzetter of Middenkaderfunctionaris Smart Building, niveau 4.
Twijfel je dus nog tussen een van bovenstaande profielen? Geen probleem! Je kunt bij ons gemakkelijk overstappen.

Gerelateerde profielen