Allround machineoperator meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw - Graafschap College
 • Zegel Topopleiding Keuzegids 2020

Allround machineoperator meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw | niveau 3 | bbl

Crebocode 25925

 • niveau 3
 • bbl
 • 2 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als allround machineoperator meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw bewerk je hout en plaatmateriaal voor de timmer- en meubelindustrie. Dat doe je met houtbewerkingsmachines. Daarnaast begeleid je minder ervaren collega’s en leerlingen bij de uitvoering van hun werk. Je zorgt ervoor dat veiligheidsvoorschriften en milieuregels worden nageleefd en let op de kwaliteit van de producten. Ook ben je verantwoordelijk voor de planning van de werkzaamheden en houd je in de gaten dat het productieproces niet wordt verstoord. Als er problemen ontstaan, bijvoorbeeld door materiaalafwijkingen of storingen, los je deze problemen in overleg met je leidinggevende op.

Niveau
3
Leerweg
bbl
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Na het eerste leerjaar wordt, op basis van jouw studieresultaten, bepaald of het mogelijk is om de opleiding versneld af te ronden. Indien jouw resultaten het toelaten, kun je het profiel in 2 jaar afronden. Anders duurt het profiel 3 jaar. Je krijgt tijdens de opleiding vakgerelateerde vakken, maar ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Examinering

Aan het eind van de opleiding doe je een proeve van bekwaamheid.

Hoofdleslocatie
Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen: 
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4. 

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

Van hout wordt van alles gemaakt. Denk aan kozijnen, deuren, trappen, meubels en zelfs complete huizen. Ga je voor de opleiding Hout en meubel dan ga jij in de toekomst aan de slag in de hout- en meubelindustrie. Je kunt allround machineoperator meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw worden, maar ook montagemedewerker van houten onderdelen of meubelmaker. Het Graafschap College verzorgt opleidingen in de hout- en meubelbranche in samenwerking met OBD Opleidingen in Doetinchem.

Persoonlijkheid

Je houdt echt van het werken met natuurlijke producten. Je vindt het prettig om in een team te werken, maar zelfstandig werken vind je ook niet erg. Je bent iemand die handig en nauwkeurig is en oog heeft voor detail. Je werkt graag met verschillende materialen en gaat hier zorgvuldig mee om, ook met het oog op de kosten. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, jij gaat voor kwaliteit! Je bent je bewust van veiligheidsrisico’s en houdt daar tijdens het werk rekening mee. Bij problemen schiet je niet in de stress, jij weet altijd wel een oplossing te bedenken (met je team).

Competenties

Je kunt zowel in een team werken als zelfstandig. Jij bent een handig persoon. Je hebt technisch en ruimtelijk inzicht, zodat het lezen van een technische tekening voor jou geen probleem is. Het is belangrijk dat je nauwkeurig en precies kunt werken. Dit doe je op een veilige en kostenbewuste manier. Problemen zijn er om opgelost te worden en jij raakt niet snel in de stress, ook niet onder tijdsdruk.

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023 – 2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-).

 

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken (evt. digitaal): tussen € 350,- en € 450,-
  Totaal: tussen € 350,- en € 450,-

Leerjaar 2

 • Boeken (evt. digitaal): tussen € 50,- en € 100,-
  Totaal: tussen € 50,-  en € 100,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: max € 40,- 

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemakkelijk overstappen

Kies je voor dit profiel, dan volg je eerst een gezamenlijk deel. Dit betekent dat je samen met studenten van aanverwante profielen (deels) dezelfde vakken volgt. Het voordeel is dat je tijdens het gezamenlijke deel gemakkelijk kunt overstappen naar het profiel Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer, Allround montagemedewerker houttechniek of Middenkaderfunctionaris Smart Building. Twijfel je dus nog tussen een van bovenstaande profielen? Geen probleem! Je kunt bij ons gemakkelijk overstappen.

Gerelateerde profielen