Allround machineoperator houttechniek - Graafschap College

Allround machineoperator houttechniek | niveau 3 | bbl

Crebocode 25586

 • niveau 3
 • bbl
 • 3 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als allround machineoperator houttechniek werk je in een timmerwerkplaats of in een timmerfabriek. Daar maak je voornamelijk ramen, deuren, kozijnen of houtskeletbouwelementen. De allround machineoperator houttechniek werkt met stationaire zaag- en schaafmachines en CNC-machines. Dat zijn computergestuurde machines, waarmee je hout kunt zagen, schaven of frezen. Je begeleidt het productieproces en handelt snel en vakkundig bij veranderde omstandigheden. Je hebt een uitvoerende, vaktechnisch begeleidende en motiverende rol. Je werkt vaak in een team of soms zelfstandig aan je opdrachten. Dat doe je op basis van instructies en een tijdsplanning. Je bepaalt zelf de werkwijze en werkvolgorde. Je legt verantwoording af aan je (meewerkend)leidinggevende.

 

Niveau
3
Leerweg
bbl
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Tijdens de opleiding is er onder andere aandacht voor het machinaal bewerken van hout, plaatmateriaal en gereedschappen en het assembleren van onderdelen (praktisch en theoretisch). Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Examinering

Aan het eind van de opleiding doe je een proeve van bekwaamheid.

Hoofdleslocatie
Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4.

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

 

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

Maak je graag dingen met je handen en lijkt het je leuk om met hout te werken? Volg dan de opleiding Allround machineoperator houttechniek. Je leert hoe je verschillende machines bedient om hout te bewerken en maakt technische tekeningen. Van onbewerkt hout maak je een onderdeel dat precies past. Zo maak je deuren, vloeren of zelfs volledige houtskeletbouwwoningen! Je leert hoe je houtbewerkingsmachines instelt, bedient en onderhoudt. Je werk is afwisselend en de industrie ontwikkelt zich snel, dus je moet flexibel zijn en gemakkelijk nieuwe technieken aanleren.
Het Graafschap College verzorgt opleidingen in de hout- meubelbranche in samenwerking met OBD Opleidingen in Doetinchem.

Persoonlijkheid

Je houdt van werken met natuurlijke producten. Je bent iemand die handig is, nauwkeurig werkt en oog voor detail heeft. Je vindt het prettig om in een team te werken, maar zelfstandig werken vind je ook niet erg. Je werkt graag met verschillende materialen en gaat hier zorgvuldig mee om, ook met het oog op de kosten. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, jij gaat voor kwaliteit! Je bent je bewust van veiligheidsrisico’s en houdt daar tijdens het werk rekening mee. Bij problemen schiet je niet in de stress, jij weet altijd wel een oplossing te bedenken (met je team).

Competenties

Je kunt zowel in een team werken als zelfstandig. Je werkt het liefst met je handen en bent nauwkeurig. Dit doe je op een veilige en kostenbewuste manier. Problemen zijn er om opgelost te worden en jij raakt niet snel in de stress, ook niet onder tijdsdruk. Je hebt snel in de gaten wanneer er iets niet klopt en bent oplossingsgericht ingesteld.

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023 – 2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-).

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 500,- en € 600,-
  Totaal: tussen € 500,- en € 600,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 50,- en € 100,-
  Totaal: tussen € 50,- en € 100,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: max € 40,-

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemakkelijk overstappen

Kies je voor dit profiel, dan volg je eerst een gezamenlijk deel. Dit betekent dat je samen met studenten van aanverwante profielen (deels) dezelfde vakken volgt. Het voordeel is dat je tijdens het gezamenlijke deel gemakkelijk kunt overstappen naar het profiel Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer en Allround machinaal houtbewerker. Twijfel je dus nog tussen een van bovenstaande profielen? Geen probleem! Je kunt bij ons gemakkelijk overstappen.

 

Gerelateerde profielen