Aankomend onderofficier grondoptreden - Graafschap College

Aankomend onderofficier grondoptreden | niveau 3 | bol

Crebocode 25600

 • niveau 3
 • bol
 • 2,5 jaar
 • Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
 • Locatie Sportweg
 • Economie & Dienstverlening
 • 22-08-2022
 • ja
Het beroep

De Landmacht, Luchtmacht of Marine zijn je toekomstige werkgevers. Als onderofficier geef je leiding aan een groep militairen. Samen bewaak je de veiligheid door te verkennen, te verdedigen en hulp te verlenen. Je wordt ingezet als er sprake is van een crisissituatie, incident of ramp. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen in de wereld.

Niveau
3
Leerweg
bol
Duur
2,5 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Naast de lessen op het Graafschap College loop je stage bij Defensie. Je doet praktijkervaring op het bij krijgsmachtdeel van jouw keuze. Zo ervaar je zelf hoe het is om als vakman of -vrouw te werken in een militaire omgeving. In totaal loop je verspreid over de opleiding 25 weken stage. Je ontvangt hiervoor altijd een stagevergoeding. Tijdens de opleiding word je professioneel begeleid door docenten met een militaire achtergrond en militaire instructeurs. Zij weten precies wat het werken bij Defensie inhoudt.

Examinering

Examens worden zowel op school als op de kazerne afgenomen. Aan het einde van de opleiding doe je een Proeve van Bekwaamheid op een kazerne. Om je diploma te behalen, moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je voldoet aan de landelijke eisen voor het behalen van een mbo-diploma
 • Je voldoet aan de eisen om het getuigschrift Veiligheid te behalen
Hoofdleslocatie
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
22-08-2022
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Beperkte toelating
ja
Beperkte toelating toelichting

We willen dat onze opleidingen optimaal aansluiten op de vraag van de arbeidsmarkt. Daarom geldt voor dit profiel een maximaal aantal opleidingsplaatsen van 30. Er wordt toegelaten op volgorde van aanmelding.

Aanvullende toelatingscriteria

Om dit profiel te kunnen volgen, moet je beschikken over een goede conditie. Dit wordt getest aan de hand van een sporttest. Defensie vraagt om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Na de toelatingsdag krijg je van de opleiding te horen wanneer deze aangevraagd dient te worden. Het niet kunnen overhandigen van een VOG, betekent de ontbinding van je onderwijsovereenkomst. Daarnaast wordt er gekeken of je mentaal in staat bent om een diploma te behalen. Dit gebeurt door middel van een gesprek met de zorgdecaan.

 

De VeVa-student is op basis van de Wet op de loonbelasting en de Wet op de identificatieplicht verplicht een kopie van een geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart, geen rijbewijs) en verklaring omtrent de loonheffingen te overleggen aan stageverlener voor aanvang van zijn/haar stageperiode.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten. Een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure van VeVa is het bezoeken van een voorlichtingsbijeenkomst.

 

Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding VeVa, ontvang je snel een schriftelijke uitnodiging voor de eerste stap in de toelatingsprocedure: de verplichte voorlichting.

 

De voorlichtingsavonden zijn op 30 november 2021, 21 december 2021, 18 januari 2022, 15 februari 2022, 22 maart 2022 en 11 april 2022. Let op: het bijwonen van een voorlichting is alleen op uitnodiging. Je ontvangt de uitnodiging voor de voorlichtingsavond pas nadat je je voor deze opleiding hebt aangemeld (via de oranje aanmeldknop op deze pagina). Meld je dus zo snel mogelijk aan!

 

De voorlichtingsavonden worden verzorgd door het Graafschap College in samenwerking met Defensie. Na de voorlichtingsavond ontvang je een uitnodiging voor een toelatingsdag.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Overige informatie

Heb je je diploma behaald? Dan kun je binnen Defensie een vervolgopleiding gaan volgen.

De opleiding

Als je gaat voor avontuur, afwisseling en uitdaging dan ben je bij de defensieopleidingen aan het goede adres. Zowel in Nederland als in het buitenland zet jij je in voor de vrede en veiligheid. Dit doe je altijd samen met collega’s. Een baan in het leger is geen 9-tot-5-baan en vraagt veel van je. Soms is het geestelijk en lichamelijk zwaar. Daarom is het belangrijk dat je fit bent en een goede conditie hebt. Ook kun je goed samenwerken en ga je voor je collega’s door het vuur. Defensie is één van de grootste werkgevers van Nederland en bestaat uit de Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee. Het is een veelzijdige organisatie, met veel mogelijkheden. Ook als je graag een technisch beroep wilt, kun je terecht bij Defensie.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je stevig in je schoenen staat en behulpzaam bent. Je hebt discipline en verantwoordelijkheidsgevoel. Bovendien ben je sportief, actief, geduldig en heb je een flexibele instelling.

Competenties

Je kunt uitvoerend en zelfstandig werken. Ook kun je goed samenwerken en overleggen met anderen. Je kunt je werk organiseren en, binnen grenzen, inspelen op wisselende of onverwachte omstandigheden. Je neemt initiatief en durft de leiding te nemen.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2021-2022 €1.216,-).

 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 150,- en € 200,-
 • Laptop: tussen € 300,- en € 500,-
 • Licentie: tussen € 50,- en € 100,-
 • Kleding: tussen € 100, en € 150,-
  Totaal: tussen € 600,- en € 950,-

 Leerjaar 2

 • Licentie: tussen € 50,- en € 100,-
  Totaal: tussen € 50,- en € 100,-

Leerjaar 3

 • Licentie: tussen € 50,- en € 100,-
  Totaal: tussen € 50,- en € 100,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 100,- en € 150,- per schooljaar.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gerelateerde profielen