Aankomend medewerker grondoptreden - Graafschap College

Aankomend medewerker grondoptreden | niveau 2 | bol

Crebocode 25599

 • niveau 2
 • bol
 • 1,5 jaar
 • Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
 • Locatie Sportweg
 • Economie & Dienstverlening
 • 26-08-2024
 • ja
Het beroep

Meestal ga je als soldaat aan de slag bij de Landmacht, maar je kunt ook aan het werk bij de Luchtmacht of Marine. De werkzaamheden die je doet hebben te maken met het bewaken van de veiligheid in Nederland of andere landen in de wereld. Zo verdedig je grondgebieden, ga je op verkenning en voer je controles uit. Als militair word je ook ingezet in een crisissituatie of tijdens een ramp. Hulp verlenen aan oorlogsslachtoffers of slachtoffers van bijvoorbeeld natuurgeweld is dan je belangrijkste taak.

Niveau
2
Leerweg
bol
Duur
1,5 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Naast de lessen op het Graafschap College loop je stage bij Defensie. Je doet praktijkervaring op het bij krijgsmachtdeel van jouw keuze. Zo ervaar je zelf hoe het is om als vakman of -vrouw te werken in een militaire omgeving. In totaal loop je verspreid over de opleiding ongeveer 10 weken stage. Je ontvangt hiervoor altijd een stagevergoeding. Tijdens de opleiding word je professioneel begeleid door docenten met een militaire achtergrond en militaire instructeurs. Zij weten precies wat het werken bij Defensie inhoudt.

Examinering

Examens worden zowel op school als op de kazerne afgenomen. Om je diploma te behalen, moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je voldoet aan de landelijke eisen voor het behalen van een mbo-diploma
 • Je voldoet aan de eisen om het getuigschrift Veiligheid te behalen
Hoofdleslocatie
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
ja
Beperkte toelating toelichting

We willen dat onze opleidingen optimaal aansluiten op de vraag van de arbeidsmarkt. Daarom geldt voor dit profiel een maximaal aantal opleidingsplaatsen tussen de 40 en 50. Er wordt toegelaten op volgorde van aanmelding.

Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 2 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een diploma Entree of vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of een gelijkwaardige opleiding. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanvullende toelatingscriteria

Om dit profiel te kunnen volgen, moet je beschikken over een goede conditie. Dit wordt getest aan de hand van een sporttest op school.
Defensie vraagt ook om een Sport Medisch Advies (SMA). Het laten uitvoeren van dit onderzoek voordat je aan de opleiding begint, is verplicht. Check www.veva.nl voor de afkeuringsgronden van Defensie voordat je je aanmeldt voor VeVa.

Daarnaast vraagt Defensie om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Het niet kunnen overhandigen van een VOG, betekent de ontbinding van je onderwijsovereenkomst. Verder wordt er gekeken of je mentaal in staat bent om een diploma te behalen. Dit gebeurt door middel van een gesprek met de zorgdecaan.

Na de toelatingsdag krijg je van de opleiding te horen hoe en wanneer het SMA en de VOG aangevraagd dienen te worden.

 

De VeVa-student is op basis van de Wet op de loonbelasting en de Wet op de identificatieplicht verplicht een kopie van een geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart, geen rijbewijs) en verklaring omtrent de loonheffingen te overleggen aan stageverlener voor aanvang van zijn/haar stageperiode.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten. Een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure van VeVa is het bezoeken van een voorlichtingsbijeenkomst.

 

Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding VeVa, ontvang je snel een schriftelijke uitnodiging voor de eerste stap in de toelatingsprocedure: de verplichte voorlichting.

 

De voorlichtingsavonden zijn op 18 december 2023, 23 januari 2024, 20 februari 2024, 19 maart 2024 en 16 april 2024. Let op: het bijwonen van een voorlichting is alleen op uitnodiging. Je ontvangt de uitnodiging voor de voorlichtingsavond pas nadat je je voor deze opleiding hebt aangemeld (via de oranje aanmeldknop op deze pagina). Meld je dus zo snel mogelijk aan!

 

De voorlichtingsavonden worden verzorgd door het Graafschap College in samenwerking met Defensie. Na de voorlichtingsavond ontvang je een uitnodiging voor een toelatingsdag.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Overige informatie

Heb je je diploma behaald? Dan kun je binnen Defensie een vervolgopleiding gaan volgen.

De opleiding

Als je gaat voor avontuur, afwisseling en uitdaging dan ben je bij de defensieopleidingen aan het goede adres. Zowel in Nederland als in het buitenland zet jij je in voor de vrede en veiligheid. Dit doe je altijd samen met collega’s. Een baan in het leger is geen 9-tot-5-baan en vraagt veel van je. Soms is het geestelijk en lichamelijk zwaar. Daarom is het belangrijk dat je fit bent en een goede conditie hebt. Ook kun je goed samenwerken en ga je voor je collega’s door het vuur. Defensie is één van de grootste werkgevers van Nederland en bestaat uit de Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee. Het is een veelzijdige organisatie, met veel mogelijkheden. Ook als je graag een technisch beroep wilt, kun je terecht bij Defensie.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je stevig in je schoenen staat en behulpzaam bent. Je hebt discipline en verantwoordelijkheidsgevoel. Bovendien ben je sportief, actief, geduldig en heb je een flexibele instelling.

Competenties

Je kunt uitvoerend en zelfstandig werken. Ook kun je goed samenwerken en overleggen met anderen. Je kunt je werk organiseren en, binnen grenzen, inspelen op wisselende of onverwachte omstandigheden. Je neemt initiatief en durft de leiding te nemen.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023-2024 € 1.357,-).

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 150,- en € 200,-
 • Laptop: tussen € 300,- en € 500,-
 • Licentie: tussen € 50,- en € 100,-
 • Kleding: tussen € 100, en € 150,-
  Totaal: tussen € 600,- en € 950,-

 Leerjaar 2

 • Licentie: tussen € 50,- en € 100,-
  Totaal: tussen € 50,- en € 100,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 100,- en € 150,- per leerjaar.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Keuzedeel

Tijdens de opleiding kun je onder andere het keuzedeel ‘outdoor activiteiten’ volgen. Je leert hierbij hoe je outdoor activiteiten op het land, in de lucht en op het water begeleidt. Hierbij valt te denken activiteiten als klimmen, mountainbiken en kajakken. Onderwerpen zoals veiligheid, materialen en survivaltechnieken komen hierbij aan bod.

Gerelateerde profielen