Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op! 

Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Een mbo-opleiding is een praktijkgerichte opleiding die studenten voorbereidt op een beroep. Lees hier hoe het mbo werkt.

Een mbo-opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel. Lees hier hoe het mbo werkt.

De duur van een mbo-opleiding varieert en is onder andere afhankelijk van het niveau: 

  • Entree-opleiding: 1 jaar 
  • Niveau 2: 2 jaar 
  • Niveau 3: 3 jaar 
  • Niveau 4: 4 jaar 

Lees hier hoe het mbo werkt.

Met een vmbo-diploma (basis, kader, gemengd of theoretisch), havodiploma of overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo kun je verder leren in het mbo. Lees meer over de stap naar het mbo en de algemene toelatingseisen 

Heb je geen diploma gehaald op de middelbare school? Dan is Entree (mbo niveau 1) misschien een optie. 

Weet je kind nu al dat het naar het hbo wil? Dan is het belangrijk dat het een passende leerroute kiest.  Er zijn twee mogelijkheden: 

  • Vmbo-tl -> mbo -> hbo 
  • Vmbo-tl -> havo -> hbo 

Lees hier wat de verschillen zijn tussen de twee mogelijkheden. 

Mbo-opleidingen worden aangeboden in bol (beroepsopleidende leerweg), bbl (beroepsbegeleidende leerweg) of beide leerwegen. Lees hier over de verschillen tussen deze leerwegen. 

Het mbo kent opleidingen op vier verschillende niveaus: 

  • Entree
  • Niveau 2 
  • Niveau 3 
  • Niveau 4 

Lees hier meer over de verschillende niveaus. 

Een entree-opleiding is een opleiding op mbo niveau 1. De opleiding is voor studenten die geen middelbareschooldiploma hebben en minimaal 16 jaar zijn bij de start van de opleiding. Tijdens de opleiding leren studenten hun eigen werk plannen, uitvoeren, afronden en beoordelen. Na het behalen van het diploma kunnen studenten aan het werk. Ook is een mbo-opleiding op niveau 2 eventueel een vervolgstap. Lees meer over de entree-opleiding. 

Via het vavo kan je kind in één jaar het diploma of certificaten vwo, havo of vmbo-tl halen. Je kind moet in principe 18 jaar of ouder zijn, maar ook als je 16 of 17 bent, zijn er mogelijkheden. Lees meer over vavo.

Gaat je kind binnenkort een keuze maken voor een vervolgopleiding? Er valt veel te kiezen en keuzes maak je niet zomaar. Met dit stappenplan helpen we je kind verder. 

Gaat je kind binnenkort een keuze maken voor een vervolgopleiding? Er valt veel te kiezen en keuzes maak je niet zomaar. Als ouder of verzorger heb je een belangrijke rol in het keuzeproces van je kind. Hoe help je je kind met de opleidingskeuze? Lees onze tips

Het Graafschap College organiseert verschillende events. Tijdens deze events brengen we jou en je kind in contact met onze studenten, docenten en decanen. Wil jouw kind automatisch op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen en events? Registreer je kind dan hier.

Wil je kind meemaken hoe een lesdag van een bepaalde opleiding eruitziet? Twijfelt je kind over de opleidingskeuze en wil het een beter beeld van de opleiding krijgen? Kom een dag meelopen!

Ja, speciaal voor ouders en verzorgers van kinderen die een mbo-opleiding overwegen, organiseren we twee keer per studiejaar een online ouderavond.

Als je kind in het examenjaar zit kan het zich na onze open dag van januari aanmelden voor een ‘Help! Ik kan niet kiezen-gesprek’ met een van onze decanen of een studiekeuzegesprek aanvragen. 

Als je kind een passende opleiding heeft gevonden, kan het zich aanmelden op de pagina van de opleiding. Meer informatie over het aanmelden vind je hier. 

Beperkte toelating betekent dat niet alle studenten die zich aanmelden voor een opleiding en aan de toelatingseisen voldoen, automatisch worden toegelaten. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld onvoldoende stageplaatsen of weinig werk. Als er voor een opleiding een beperkte toelating geldt, staat dat op de opleidingspagina. 

Heeft je kind op de middelbare school geen diploma gehaald, dan is de Entree-opleiding (mbo niveau 1) misschien een optie. Ook het vavo kan een alternatief zijn. 

In het mbo leer je op school en in de praktijk. Kiest je kind voor een bol-opleiding? Dan gaat het, naast de lessen op school, periodes stage lopen (ook wel beroepspraktijkvorming genoemd) bij een erkend leerbedrijf. Hoe lang en hoe vaak je stage loopt, verschilt per opleiding. Gaat je kind een opleiding in de bbl volgen? Dan werkt het bij een erkend leerbedrijf en gaat het ongeveer één dag per week naar school. Lees meer over de verschillen tussen bol en bbl. 

Volgt je kind een bol-opleiding, dan betaal het lesgeld. Je kind betaalt cursusgeld als het een opleiding in de bbl volgt. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld. Kinderen jonger dan 18 jaar betalen geen les- of cursusgeld. Lees hier meer over het les- en cursusgeld. 

Is je kind 18 jaar of ouder en volgt het volledig dagonderwijs? Dan heeft het in principe recht op een tegemoetkoming in de studiekosten, bijvoorbeeld studiefinanciering. Ook als je kind nog geen 18 jaar is of als het een deeltijdopleiding volgt, komt het mogelijk in aanmerking voor een regeling. Je vindt hier meer informatie over tegemoetkomingen.  

Als je kind een mbo-opleiding volgt, heeft het in principe recht op een studentenreisproduct (ov-kaart). Lees hier meer informatie. 

Het verschilt per opleiding wat je kind nodig heeft om de opleiding te volgen. Denk aan: laptop, boeken, licenties, kleding of gereedschappen. Informatie over onderwijsbenodigdheden vind je op de pagina van de opleiding

Je kind krijgt een studieloopbaanbegeleider (mentor). Heeft je kind meer ondersteuning nodig? Bijvoorbeeld omdat het de verkeerde studiekeuze heeft gemaakt, moeite heeft met leren of persoonlijke problemen heeft? Dan kan het voor advies en hulp terecht bij de zorg- of loopbaandecaan. De zorg- of loopbaandecaan kan je kind doorverwijzen als blijkt dat aanvullende hulp nodig is. Lees meer over hulp bij studeren. 

Ja, dat kan. Geef tijdens het toelatingsgesprek aan dat je kind aanvullende hulp nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege een beperking. De decaan stelt vast of extra begeleiding nodig is en zo ja, in welke vorm. Je vindt hier meer informatie over aanvullende begeleiding. 

Ziekmelden 
Studenten melden zich online ziek. Daarvoor gebruiken zij een formulier op MijnGC. Als je kind student bij ons is, krijgt het toegang tot MijnGC. In het formulier geeft je kind aan wanneer het ziek is geworden en op welk telefoonnummer het is te bereiken. Daarnaast kan je kind aangeven of het contact wil met de studieloopbaanbegeleider (mentor). Is je kind ziek tijdens de stage (ook wel beroepspraktijkvorming genoemd), dan geeft het ook aan of het bedrijf op de hoogte is.  

De ziekmelding geldt tot en met vrijdag. Is je kind de maandag daarna nog ziek? Dan moet het zich opnieuw ziekmelden. 

Betermelden 
Betermelden gaat ook via een formulier op MijnGC. Belangrijk is dat dat voor 8.15 uur gebeurt, dan geldt de betermelding nog voor dezelfde dag. Meldt je kind zich later beter? Dan gaat de betermelding pas de volgende dag in. 

Bevestiging per mail 
Je kind ontvangt op de schoolmail een bevestiging van de ziek- en betermelding. Ook de studieloopbaanbegeleider ontvangt een e-mail. Heeft je kind geen e-mail ontvangen? Dan is het belangrijk om te checken of de melding goed is verwerkt. 

Ziek tijdens een examen? 
Ook dan meldt je kind zich online ziek via het formulier op MijnGC. Elk studiejaar is er een beperkt aantal examenmomenten. Deze worden aan het begin van het jaar vastgesteld in het onderwijsprogramma. Als je kind niet bij het examen is, kan dat gevolgen hebben voor de studieduur. Je kind kan met vragen hierover terecht bij de studieloopbaanbegeleider. 

Voor het uitbrengen van een bindend studieadvies kijkt het onderwijsteam van je kind naar studieresultaten, studiehouding én aanwezigheid. Dat betekent dat afwezigheid meeweegt in het uiteindelijke oordeel. 

Meer informatie over ziek- en betermelden, vind je kind straks op MijnGC (Weten en Regelen). 

Er zijn twee mogelijkheden: je kind gaat werken of doorleren. Doorleren kan op het mbo (een andere opleiding of een opleiding van een ander niveau) of op het hbo (als je kind een mbo-diploma niveau 4 heeft). 

Ja! Als je kind het diploma heeft gehaald en moeite heeft met het vinden van een baan, staan de loopbaancoaches klaar om te helpen. Ze denken mee, geven advies en bereiden je kind voor om de volgende stap te nemen.