“Je bent geslaagd…, gefeliciteerd KOK!”

Een paar maanden geleden begon Wesley Hüning aan de training ‘Koken in de horeca’ bij Graafschap College Werkt. Tien weken lang ging hij één dag in de week naar school en besteedde hij ongeveer een dagdeel in de week aan het voorbereiden van de lessen. Hij combineerde dit met zijn jonge gezin en fulltimebaan als horecaondernemer. “Het was pittig, maar ondanks dat kwam ik na iedere lesdag vol energie thuis. Ik heb er zo veel aan gehad. Veel geleerd en vooral ook nieuwe inzichten gekregen”, aldus Wesley.

Wesley is, samen met zijn vrouw Nita, eigenaar van restaurant Het Noorden in Aalten. “Op het mbo heb ik de opleiding Manager/ondernemer horeca gedaan en daarna heb ik in Leeuwarden Hotel management gestudeerd. Vervolgens heb ik een aantal jaren ervaring opgedaan bij een horeca-adviesbureau. In 2015 ben ik bij Het Noorden gaan werken, het restaurant van mijn ouders. In 2023 hebben Nita en ik de zaak van hen overgenomen”, vertelt Wesley.

Koken in de horeca

“Een tijdje geleden ging onze chefkok weg. Ik kwam toen ‘noodgedwongen’ deels in de keuken terecht en merkte dat ik kennis miste. Ik heb Graafschap College Werkt benaderd om te kijken welke opleidingsmogelijkheden er waren”, legt Wesley uit. Hij kwam in contact met Marcel Ratering, adviseur Leven Lang Ontwikkelen: “Op basis van de wensen en behoeften van Wesley hebben we de training ‘Koken in de horeca’ ontwikkeld. In een traject van 10 weken leren deelnemers van deze training de basisvaardigheden van een kok. Na 10 weken volgt een examen. Deelnemers die het examen succesvol afsluiten, ontvangen een officieel mbo-certificaat dat gelijk staat aan het mbo-diploma kok (niveau 2).”

Brede doelgroep

“De horeca kampt met een groot personeelstekort. Met deze training spelen we in op die ontwikkeling. In korte tijd worden gekwalificeerde koks opgeleid die direct inzetbaar zijn. We kunnen dit snel doen, omdat de deelnemers alleen vaktechnische vaardigheden krijgen aangeleerd. Ze krijgen bijvoorbeeld geen generieke vakken, zoals Nederlands, rekenen en burgerschap”, legt Marcel uit. “De training is geschikt voor een brede doelgroep. Denk aan mensen die al binnen de horeca werkzaam zijn, bijvoorbeeld in de bediening of schoonmaak, en een baan als kok ambiëren. Maar ook voor mensen die werkzaam zijn in een andere branche en zich willen omscholen en bijvoorbeeld statushouders, is de training geschikt. Ervaring in de horeca is niet nodig, wel moet de deelnemer een praktijkplaats in een horecakeuken hebben”, legt Marcel uit.

Vakmensen met passie

Wesley kijkt enthousiast terug op de training. “Het waren intensieve weken, maar iedere dinsdag ging ik met veel plezier naar het Graafschap College. De docenten hebben zoveel passie voor hun werk, dat werkt aanstekelijk. Het zijn echt vakmensen. Ik heb in korte tijd veel van hen geleerd, onder andere over verschillende kooktechnieken, producten en het samenstellen van gerechten. Alle dingen die ik leerde, kon ik de volgende dag meteen toepassen in onze keuken. Dat was heel waardevol. Het examen vond ik erg spannend. Ineens komt het eropaan en moest ik voor een commissie, bestaande uit professionele koks van restaurants uit de regio, een menu bereiden. Ik was zo zenuwachtig voor de uitslag. Toen ik hoorde: ‘Wesley, je bent geslaagd… gefeliciteerd KOK!’ viel er echt iets van mij af”, vertelt Wesley trots.

Gelukkig team

Dat Wesley opnieuw de schoolbanken is ingegaan, past bij de visie van Het Noorden: “Eén van onze kernwaarden is dat we investeren in een ‘gelukkig team’. Gelukkige medewerkers dragen hun werk met passie uit en brengen dat geluk over op onze gasten. We kunnen onze gasten op die manier een uniek moment of waardevolle belevenis bezorgen. Concreet betekent investeren in een gelukkig team voor ons dat we aandacht hebben voor onze medewerkers. Bijvoorbeeld door hoogtepunten in het werk of privéleven samen te vieren. Maar het betekent ook dat we investeren in het opleiden en ontwikkelen van onze mensen. Mogelijkheden creëren en kansen bieden. Daar worden medewerkers gelukkiger van en als werkgever investeer je daarmee in het grootste kapitaal van je bedrijf. Onze aanpak werpt zijn vruchten af. Ondanks het feit dat de horecabranche te maken heeft met grote personeelstekorten hebben we bij Het Noorden voldoende personeel. Onze medewerkers blijven voor langere tijd bij ons in dienst en ook bij het werven van nieuw personeel merken we dat mensen graag bij ons willen werken. Ook hebben we al meerdere prijzen behaald in de afgelopen jaren. Zo zijn we uitgeroepen tot ‘Leukste horecateam’, ‘Beste leerbedrijf’ en heeft Nita de titel ‘Beste leermeester’ gewonnen.”

Veel gebracht

De training heeft er niet alleen voor gezorgd dat Wesley nu als kok kan meedraaien in de keuken. “Het heeft me zoveel gebracht. Ik heb veel geleerd over het werk in de keuken en op basis daarvan ook verbeteringen binnen onze zaak kunnen doorvoeren. Zo hebben we een geautomatiseerd systeem aangeschaft om het werk in de keuken makkelijker te maken. Het systeem bevat bijvoorbeeld alle recepturen van de gerechten op de kaart en we kunnen er ook informatie over allergenen in vastleggen. Ook hebben we software, op basis van AI (Artificial Intelligence), aangeschaft om meer grip te krijgen op onze voedselverspilling. Ik merkte, door mijn werk in de keuken, dat er best veel werd weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan snijafval. Dat is niet duurzaam en kost geld. Voordat het voedsel nu daadwerkelijk in de vuilnisbak verdwijnt, wordt door middel van beeldherkenning geregistreerd wat en hoeveel er wordt weggegooid. Met behulp van deze geregistreerde data krijgen we meer inzicht en kunnen we onze processen en werkwijzen aanpassen.”

Goede afspraken

Wesley raadt iedereen aan om te blijven leren en ontwikkelen. “Natuurlijk was het een drukke periode, waar ik best even tegenop zag. Maar als ik ergens aan begin, maak ik het af. Door thuis, op het werk en met Graafschap College Werkt goede afspraken te maken en goed te plannen, was het mogelijk om alles met elkaar te combineren.”

Dit najaar start een nieuwe training ‘Koken in de horeca’. Wil je meer weten over deze training of over het overige (maatwerk) aanbod van Graafschap College Werkt? Kijk op de website of neem contact op met een van de adviseurs.