Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties - Graafschap College

Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties | niveau 3 | bbl

Crebocode 25821

 • niveau 3
 • bbl
 • 2 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Veel installaties in huis, op school of bijvoorbeeld in het fitnesscentrum werken met gas, water of lucht. Denk aan gas- en waterinstallaties of de installatie voor centrale
verwarming. Als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties hebben deze installaties geen geheimen voor jou. Je controleert of de installaties veilig zijn en zorgt voor het onderhoud. Storingen los je op en als het nodig is vervang je toestellen die op de installaties zijn aangesloten.

Niveau
3
Leerweg
bbl
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

De opleiding bestaat uit zeven periodes, waarin je aan verschillende projecten werkt. Je krijgt beroepsspecifieke vakken en algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Examinering

De examinering vindt plaats op basis van een portfolio waar je gedurende je opleiding aan werkt. In dat portfolio leg je informatie vast, waaruit blijkt over welke kennis en vaardigheden je beschikt. Op basis van dat portfolio vindt een assessment plaats. Tijdens dit assessment worden jouw kennis en vaardigheden getoetst door twee onafhankelijke assessoren.

Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4.

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

Je kiest voor de opleiding Servicetechniek als je van apparaten, installaties en systemen houdt. In je toekomstige beroep zorg jij ervoor dat deze apparaten, installaties en systemen het doen. Bijvoorbeeld door onderhoud te doen of reparaties uit te voeren. Afhankelijk van het profiel dat je kiest, kun je aan de slag in de elektrotechniek of werktuigbouw. In de elektrotechniek ben je vooral bezig met het onderhoud en de reparatie van huishoudelijke apparaten. Kies je voor werktuigbouw dan weet je alles over de motoren van machines in de fabriek. Werk je in de servicetechniek dan werk je bij een onderhouds- of storingsbedrijf. Je werkt niet alleen tijdens kantooruren, maar ook ’s avonds of in het weekend. Immers, een storing van een apparaat, installatie of systeem kan zich op ieder moment voordoen.

Persoonlijkheid

Jij bent sociaal en communicatief vaardig in de samenwerking met collega’s en contacten met klanten en opdrachtgevers. Je werkt graag systematisch en nauwkeurig. Je bent proactief en voortdurend alert op instructies, procedures, voorschriften én potentieel gevaar. Jij bent taakgericht, zelfstandig, zelfverzekerd, besluitvaardig, dienstverlenend en klantgericht. Daarnaast ben je alert op commerciële kansen voor het bedrijf waarvoor jij werkt.

Competenties

Je werkt volgens diverse standaard werkwijzen, die je naar eigen inzicht combineert. Je hebt kennis en vaardigheden op het gebied van werktuigkundige installaties. Bij grote projecten moet je goed samen kunnen werken, maar je moet ook zelfstandig kunnen werken. Jij kunt vakoverstijgend de situatie op veiligheid beoordelen en jij draagt (nieuwe) vaardigheden over aan minder ervaren collega’s.

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2023 – 2024, Entree en niveau 2: € 270,- en niveau 3 en 4: € 654,-).

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken (evt. digitaal): tussen € 200,- en € 250,-
 • Licenties: tussen € 100,- en € 150,-
 • Readers: tussen € 50,- en € 100,-
   Totaal: tussen € 350 en € 500,-

Leerjaar 2

 • Licentie: max. € 100,-
 • Readers: tussen € 100,- en € 150,-
  Totaal: tussen € 200,- en € 250,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: max € 150,- 

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.