Zoek een opleiding

Filter op

Richting
Sector
Opleiding
Leerweg
Niveau
Startdatum

Opleidingsaanbod 2024-2025

Hieronder vind je (op basis van de geselecteerde filters of zoekopdracht) een overzicht van onze opleidingsmogelijkheden voor 2024-2025.

Defensie

Bewaak jij de vrede en veiligheid?

Zoek je een spannende en afwisselende baan, vol actie? Draag je graag je steentje bij aan de veiligheid in ons land of op andere plekken in de wereld? Werk je graag met mensen? Past een uniform jou perfect en kun je een voorbeeld zijn voor anderen? Dan ben jij geschikt voor een baan bij defensie. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij verschillende onderdelen van het leger en zet je in om de vrede en veiligheid te bewaken.

Dienstverlening en ondersteuning

Ben jij een duizendpoot die van aanpakken weet?

Wil jij ervoor zorgen dat mensen zich prettig voelen? Vind je het een uitdaging om mensen te ondersteunen waar nodig? Werk je graag met mensen? Weet je van aanpakken en ben je gastvrij en enthousiast? Dan past een dienstverlenend beroep bij jou! De opleiding Dienstverlening bereidt je hierop voor. Je kunt kiezen uit drie verschillende profielen, namelijk Medewerker sport en recreatie, Medewerker facilitaire dienstverlening en Helpende zorg en welzijn.

Engineering

Heb jij veel belangstelling voor techniek en wil jij met de nieuwste state-of-the-arttechnieken werken? Ben je nieuwsgierig naar technologische ontwikkelingen en ben je creatief en ondernemend? Kies dan voor de richting Engineering. Engineering gaat over technische onderdelen van machines, constructies of systemen die jij ontwerpt, produceert en installeert. Als technicus houdt je je bezig met het ontwerpen van bijvoorbeeld protheses maar maak je ook onderdelen voor machines. Ben je liever creatief bezig, dan kun je ook prototypes maken van nieuwe producten. Materiaalkennis is hierbij belangrijk.

Entree

Niet te veel praten, maar gewoon doen!

Ben je op 1 augustus van het jaar waarin je met Entree wilt starten 16 jaar of ouder en heb je nog geen diploma voortgezet onderwijs? Weet je nog niet precies welke richting je op wilt? Wil je meer weten over werken in Nederland? Start dan met de Entree-opleiding en kies voor één van de negen profielen*. Aan de hand van praktijkgerichte opdrachten leer je allerlei studievaardigheden en werk je aan je eigen ontwikkeling. Met een Entree-diploma kun je in veel gevallen doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2 of je richt je op de arbeidsmarkt.

*Weet je nog niet welk profiel je wilt kiezen? Meld je dan aan via Entree Algemeen. Je wordt uitgenodigd voor een oriënterend toelatingsgesprek. Daarin bespreken we waar jouw interesses liggen en welk profiel het best bij jou past.

Gebouwde omgeving

Ga jij het maken?

Ben je technisch? Vind je het leuk om mooie dingen te maken? Ga dan voor een baan in de bouw of installatietechniek! De keuze is enorm. Uitvoerders, tekenaars, werkvoorbereiders, metselaars, tegelzetters, timmermannen: je komt ze allemaal tegen binnen de Gebouwde omgeving. Om huizen, kantoorpanden of andere gebouwen te maken zijn materialen nodig, zoals wanden, vloeren, daken, kozijnen, ramen en deuren. Deze maakt de machinaal houtbewerker. Zonder gas, water, verwarming, elektriciteit en internet kunnen we niet! De installaties en netwerken die hiervoor in en rondom huis nodig zijn, worden door speciaal opgeleide monteurs gemaakt, geplaatst en aangelegd. De meubelmaker zorgt uiteindelijk voor het interieur. Bouwen doe je dus nooit alleen. Alleen door als vakman samen te werken met andere professionals kun je mooie dingen maken. De opleidingen in deze richting zorgen ervoor dat jij die professional wordt, die weet hoe je samenwerkt met anderen!

Handhaving en beveiliging

Bewaak jij de veiligheid?

Zoek je een spannende en afwisselende baan, vol actie? Draag je graag je steentje bij aan de veiligheid in ons land? Werk je graag met mensen? Past een uniform jou perfect en kun je een voorbeeld zijn voor anderen? Dan ben jij geschikt voor een baan als beveiliger of handhaver. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij de gemeente of (beveiligings)bedrijven. Je zet je in om de veiligheid te bewaken.

Horeca, bakkerij en faciliteiten

Hou je van bakken en koken? Maak je het mensen graag naar de zin en wil je alles tot in de puntjes verzorgen?

Staat de gast of klant bij jou altijd centraal? Creëer je graag een goede sfeer? Ben je stressbestendig, weet je van aanpakken en vind je het niet erg om vroeg op te staan of om op onregelmatige tijden te werken? Dan past een baan in de horeca, in de facilitaire dienstverlening of als bakker bij jou! Als medewerker in de horeca bezorg je je gasten een leuke en ontspannen tijd. Werk je in de facilitaire dienstverlening, dan zorg je dat het anderen aan niets ontbreekt om hun werk goed te kunnen doen. En wat is er lekkerder dan de geur van versgebakken brood? Als bakker zorg je dat de winkel iedere dag gevuld is met brood en banket.

ICT en mediavormgeving

Ben je benieuwd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van ICT en media en werk je graag met computers? Dan is een baan in de informatietechnologie, applicatie- en mediaontwikkeling of mediaomgeving iets voor jou. Informatietechnologie richt zicht op het ontwikkelen, inrichten, beschermen en beheren van informatiesystemen: computers, netwerken en alle dingen die hiermee zijn verbonden. Applicatie- en mediaontwikkelaars bouwen programma’s om de informatiesystemen goed, veilig en gebruiksvriendelijk te kunnen gebruiken. De mediavormgevers zorgen ervoor dat websites of andere interactieve media-uitingen aansluiten op de wensen en verwachtingen van de doelgroep.

Metaal en mechatronica

Ben jij een technisch talent? Ben je handig? Werk je nauwkeurig? Kies dan voor de richting Metaal en mechatronica. Je werkt in een industriële omgeving, met complexe, computergestuurde machines en geautomatiseerde productiesystemen. Het ontwerpen, bouwen en onderhouden hiervan staat centraal. In de verschillende opleidingen komen onderdelen zoals plaat- en constructiewerk, lassen, verspanen, technisch tekenen, elektrotechniek en mechatronica aan de orde.

Mobiliteit en logistiek

Ben jij gek op (vracht)auto’s? Houd je van dynamiek?

Heb je technisch inzicht en doet techniek jou iets? Sleutel je graag? Dan is de opleiding Motorvoertuigentechniek iets voor jou! Tijdens je opleiding leer je wat er allemaal op, aan en in een (vracht)auto zit. Lijkt het je leuk om met een vrachtauto te rijden? Denk dan eens aan de opleiding Chauffeur. Lijkt het jou leuk om ervoor te zorgen dat de juiste dingen, op de juiste tijd, op de juiste plek terecht te laten komen? Dan is de opleiding Logistiek iets voor jou!

Goed voorbereid je studiekeuze maken? Daar helpen we je graag bij. Volg ons via Facebook en blijf op de hoogte van opleidingsnieuws. Bekijk ook onze infographic!

Leidinggeven

Leidinggeven binnen een onderneming?

Ben jij al een professional in jouw vakgebied en heb je ambitie om leiding te geven binnen een onderneming? Als je in bezit bent van een mbo-diploma niveau 3, kun je kiezen voor een eenjarige specialistenopleiding waarbij je waardevolle kennis en vaardigheden opdoet op het gebied van leidinggeven. Studenten die deze opleiding afronden, kunnen natuurlijk ook verder studeren op het hbo. Wil je meer met je vak? Kies voor jouw ambitie!

Bekijk hier de video van Leidinggeven.

Retail en commercie

Ben jij commercieel en ondernemend, maar ook communicatief sterk?

Als je zaken wilt doen, moet je commercieel ingesteld zijn en ondernemend van aard. Je hebt gevoel voor trends en ontwikkelingen in de markt en je vindt het leuk om die te onderzoeken. Maar je moet je ook kunnen inleven in de vraag van de klant en daar met je product of dienst op inspelen. Je onderzoekt op welke manieren je verschillende doelgroepen het beste kunt benaderen en welke verkoopstrategie daarbij past. Je kunt in heel veel sectoren terecht: van levensmiddelen tot mode, van sport tot bouw, van multimedia tot speelgoed. En dan ook nog in binnen- of buitenland!

Heb je interesse in meerdere niveau 3 of 4 bol-profielen binnen de richting Retail en commercie (en/of Zakelijke dienstverlening) en vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Geen probleem. Deze profielen hanteren namelijk een SMART START-jaar. Bekijk de korte animatie of de pagina SMART START Economie in bedrijf voor meer informatie.

Sport en bewegen

Breng anderen in beweging!

Ben jij een sportief type? Vind je het een uitdaging om anderen in beweging te brengen? Wil je mensen helpen om een gezonde leefstijl te ontwikkelen? Kies dan voor de richting Sport en bewegen! Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag in zwembaden, fitness- en gezondheidscentra, de buitenschoolse opvang, bij sportverenigingen, in de zorg of bij recreatiebedrijven. Aan jou de taak om iedereen op de juiste manier in beweging te krijgen.

Bekijk deze video en ontdek of de richting Sport en bewegen bij jou past!

Toerisme en recreatie

Jij laat anderen ontspannen en genieten!

Ben jij een organisatietalent? Werk je graag met mensen? Ga je ervoor om een succes te maken van de vakantie of vrije tijd van anderen? Dan is een baan in de wereld van toerisme en recreatie iets voor jou! Een baan met veel mogelijkheden. Je kunt, zowel in binnen- als buitenland, aan de slag bij verschillende organisaties. Bijvoorbeeld: een reisbureau, hotel, bungalowpark, camping, in een fun & entertainment team of een evenementenbureau. Bekijk deze video’s en ontdek of de richting Toerisme en recreatie bij jou past!

Heb je interesse in meerdere profielen binnen de richting Toerisme en recreatie en vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Geen probleem. Deze profielen hanteren namelijk een SMART START-jaar. Bekijk de pagina SMART START Hospitality in bedrijf voor meer informatie.

Uiterlijke verzorging

Vind je het fijn als mensen zich goed voelen en er verzorgd uitzien?

Dan is dit de kans om hiervan je beroep te maken. Je werkt in een kapsalon of schoonheidssalon waar je kappers- of schoonheidsbehandelingen mag uitvoeren. Het is jouw taak om te zorgen dat klanten zich op hun gemak voelen en heerlijk kunnen genieten van de behandeling. Na je opleiding kun je natuurlijk bij een salon aan de slag, maar je kunt ook je eigen salon starten. Je bent sociaal ingesteld en een echte teamspeler. Daarnaast ben je flexibel en creatief.

Vavo: vmbo-tl, havo en vwo voor (jong-)volwassenen

Je diploma of certificaten vmbo-tl, havo of vwo in één jaar!

Wil jij in een jaar je diploma vmbo-tl, havo of vwo halen? Ben je gezakt en wil je nu voor een of meer vakken een certificaat behalen, zodat je alsnog in het bezit komt van je diploma? Heb je al wel een diploma, maar heb je voor je vervolgstudie nog een of meer certificaten nodig? Zit je op het mbo en wil je tegelijkertijd een vak op vmbo- of havo-niveau volgen, met het oog op je vervolgopleiding?

Beantwoord jij een van deze vragen met ‘ja’ en ben je op 1 augustus (in het jaar dat je wilt starten) 18 jaar of ouder*? Kies dan voor het Graafschap College. De opleidingen vwo, havo en vmbo-tl vallen op het Graafschap College onder het vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs). Dat betekent dat je in principe 18 jaar of ouder* moet zijn om de opleiding te kunnen volgen. Als je een of meer certificaten wilt halen (met of zonder profiel), volg je alleen de vakken die daarvoor nodig zijn; anders volg je de voltijdopleiding.

Bekijk deze video en ontdek of de richting Vavo bij jou past!

*Dit geldt niet bij de Rutte-regeling. Je leest hier meer over bij de profielinformatie.

Welzijn

Help je een ander graag verder?

Hou je van afwisseling? Dan past een opleiding in de richting Welzijn bij jou! In je toekomstige baan zet jij je in voor het welzijn, de opvang of de ontwikkeling van mensen van alle leeftijden.

Zakelijke dienstverlening

Ben jij een duizendpoot, gek op cijfers, of hou je van wet- en regelgeving?

Voor alle opleidingen binnen de richting Zakelijke dienstverlening geldt: je bent klantgericht, dienstverlenend, nauwkeurig en representatief. Je hebt geduld, bent flexibel en communicatief vaardig. Heb je ook nog analytisch vermogen en cijfermatig inzicht? Dan is de financiële administratie iets voor jou. Ben je graag de ‘spin in het web’? Denk dan eens aan Office- en management- of Business support. Voel je je thuis in de wereld van contracten en (arbeids)overeenkomsten? Dan is Juridische dienstverlening een opleiding die bij jou past. Jij weet wat je klant wil bereiken en zet daarbij de juiste online verkoop- en communicatiekanalen in? Dan is een opleiding in de marketing en communicatie iets voor jou.

Heb je interesse in meerdere niveau 3 of 4 bol-profielen binnen de richting Zakelijke dienstverlening (en/of Retail en commercie) en vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Geen probleem. Deze profielen hanteren namelijk een SMART START-jaar. Bekijk de korte animatie of de pagina SMART START Economie in bedrijf voor meer informatie.

Zorg

Zie jij de mens en zijn mogelijkheden?

Zorg je graag voor mensen? Kun je je goed inleven? Kun je goed luisteren en vind je mensen begeleiden en ondersteunen uitdagend? Dan past een beroep in de zorg bij jou!

De manier van zorg verlenen is erg aan het veranderen. Tegenwoordig wordt het belangrijk gevonden dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en leven. Dat betekent dat de nodige zorg, begeleiding en ondersteuning zo veel mogelijk bij mensen thuis wordt gegeven. Naast de inzet van professionals wordt daarvoor ook gebruik gemaakt van technische middelen en de hulp van familie of vrijwilligers. De zorgvrager bepaalt zelf welke zorg of begeleiding hij of zij nodig heeft en hoe hij of zij geholpen wil worden. Alleen mensen die 24 uur per dag intensieve zorg nodig hebben verblijven in een zorginstelling. Denk bijvoorbeeld aan kwetsbare ouderen, mensen met een handicap of patiënten in het ziekenhuis.

Word jij professional in de zorg? Dan wordt verwacht dat je het overzicht kunt hebben, goed kunt samenwerken en zorgvragers naar de juiste zorgverlener kunt verwijzen. Daarvoor ben je breed inzetbaar, moet je flexibel kunnen denken en situaties goed kunnen inschatten. Kies je voor de opleiding Verzorging, Verpleging of Maatschappelijke zorg, dan word je hierop voorbereid!

Assisterende gezondheidszorg

Meer informatie