YouLab: Jóuw jaar!

Nieuw op het Graafschap College: in september 2021 gaat YouLab van start!
YouLab, het inspirerende tussenjaar

Coca-Cola. Post-Its. Paperclips. Klittenband. Allemaal dingen die per ongeluk in een lab zijn ontstaan en waar de wereld tot op de dag van vandaag plezier van heeft. Dus wat zou er gebeuren als jij een jaar lang op ontdekking gaat en experimenteert met de (beroeps)mogelijkheden die het leven en de regio jou te bieden heeft? YouLab geeft jou die mogelijkheid.

Persoonlijke en loopbaanontwikkeling

Met YouLab ga je actief aan de slag om jezelf verder te ontdekken en te ontwikkelen. Je maakt een enorme stap in je persoonlijke ontwikkeling. YouLab zit vol toffe workshops, gastsprekers, challenges, beweging, interactie, interessante mensen leren kennen en vooral veel DOEN! Zie het gerust als een laboratorium om jouw toekomst uit te vinden. Het is een jaar dat draait om ontdekken, experimenteren, ervaren en groeien.

Samen aan de slag!

Het programma doorloop je niet alleen, maar samen met een groep leeftijdsgenoten en enthousiaste coaches. Je leert elkaar goed kennen en steunt elkaar door dik en dun. Het jaarprogramma is opgebouwd uit blokken, met thema’s als ‘Dit ben ik!’, ‘Ontdekken’ en ‘Kiezen’. De workshops en andere activiteiten zijn telkens afgestemd op het thema van het blok. Daarnaast ga je aan de slag met loopbaanoriëntatie. Door o.a. bedrijfsbezoeken en gastsprekers ontdek je welke soorten beroepen en werkomgeving bij jou passen. Je loopt twee dagen per week stage. Je bent dus een deel van de tijd op de leslocatie, Beatrixpark 18 in Winterswijk, en een deel van de tijd op allerlei andere plekken.

Naast het programma rondom persoonlijke ontwikkeling en oriëntatie op beroep werk je in diverse labs. Je volgt in elk geval het lab ‘Medewerker facilitaire dienstverlening’, niveau 2. Daarnaast kun je andere labs doen, bijvoorbeeld ‘ondernemend gedrag’ of Duits. Of je kunt keuzedelen afronden op een hoger niveau om bijvoorbeeld de doorstroom naar een vervolgopleiding beter mogelijk te maken. We gaan samen met jou kijken wat er mogelijk is en waar jij enthousiast van wordt.

Voor wie?

YouLab is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en de 23 jaar:

 • met een vmbo-, havo- of vwo-diploma
 • die in leerjaar 3 of 4 van havo of vwo zijn gestopt
 • die een mbo-diploma hebben of tussentijds met hun mbo-opleiding zijn gestopt

YouLab is geschikt voor jongeren die op zelfonderzoek willen gaan en open staan voor het ontdekken van hun talenten. Jongeren die veerkrachtig en nieuwsgierig zijn en verantwoordelijkheid willen nemen. In het toelatingsproces bekijken we samen met jou of YouLab de best passende keuze voor je is.

Dus:

 • Wil jij van het schooljaar 2021-2022 een spannend jaar vol ontdekkingen maken?
 • Heb jij zin om samen met leeftijdsgenoten jezelf te leren kennen?
 • Wil jij meer zelfvertrouwen en meer zelfkennis?
 • Een toekomstkeuze maken die echt bij jou past?
 • Wil jij ontdekken welke beroepsmogelijkheden er zijn in de regio en welke bij jou passen?
 • En vooral: wil jij een superleuk en onvergetelijk jaar beleven?

Meld je dan aan via de oranje aanmeldknop op deze pagina. We nodigen je dan uit voor een toelatingsgesprek, waarin we samen kijken of YouLab voor jou een geschikte optie is. Wil je eerst nog wat meer informatie, bijv. over het programma of over de online informatieavonden en (fysieke) kennismakingsmiddagen voor belangstellenden, vul dan het contactformulier in en wij nemen contact met je op.

LET OP: het maximumaantal deelnemers voor het YouLab-jaar 2021-2022 is inmiddels bereikt. Als je je nu aanmeldt, word je op een wachtlijst geplaatst. Wil je hier meer over weten, vul dan het contactformulier in!

Online informatieavonden: dinsdag 30 maart, donderdag 6 mei, donderdag 27 mei 2021.
Kennismakingsmiddagen: vrijdagmiddag 16 april, vrijdagmiddag 21 mei, vrijdagmiddag 11 juni 2021.

Belangrijk:

 • Aan het programma kunnen minimaal 25 en maximaal 30 jongeren meedoen. Uiterlijk begin juli 2021 kijken we of er voldoende aanmeldingen zijn om het programma van start te laten gaan. Het is belangrijk dat je een ‘plan B’ hebt, voor het geval onverhoopt het minimum aantal deelnemers niet behaald zou worden en YouLab niet kan doorgaan, of voor het geval het maximumaantal deelnemers is bereikt en je daardoor niet geplaatst kunt worden.
 • Als deelnemer aan YouLab word je voor het schooljaar 2021-2022 ingeschreven bij de opleiding Medewerker facilitaire dienstverlening (mbo niveau 2) van het Graafschap College. Je valt hiermee onder de normale regels omtrent lesgeld en studiefinanciering.
 • Natuurlijk houden we ons aan de maatregelen omtrent corona. Dit kan invloed hebben op de invulling van het YouLab-programma.