YouLab: Jóuw jaar!

In september 2023 gaat weer een nieuw jaar YouLab van start!
YouLab, hét oriëntatiejaar in de regio

Coca-Cola. Post-Its. Paperclips. Klittenband. Allemaal dingen die per ongeluk in een lab zijn ontstaan en waar de wereld tot op de dag van vandaag plezier van heeft. Dus wat zou er gebeuren als jij een jaar lang op ontdekking gaat en experimenteert met de (beroeps)mogelijkheden die het leven en de regio jou te bieden hebben? YouLab geeft jou die mogelijkheid.

Persoonlijke en loopbaanontwikkeling

Met YouLab ga je actief aan de slag om jezelf verder te ontdekken. Je maakt een enorme stap in je persoonlijke ontwikkeling. YouLab zit vol toffe workshops, gastsprekers, challenges, beweging, interactie, interessante mensen leren kennen en vooral veel DOEN! Zie het gerust als een laboratorium om jouw toekomst uit te vinden. Het is een jaar dat draait om ontdekken, experimenteren, ervaren en groeien.

Samen aan de slag!

Het programma doorloop je niet alleen, maar samen met een groep leeftijdsgenoten en enthousiaste coaches. Je leert elkaar goed kennen en steunt elkaar door dik en dun. Het jaarprogramma is opgebouwd uit blokken, met thema’s als ‘Dit ben ik!’, ‘Ontdekken’ en ‘Kiezen’. De workshops en andere activiteiten zijn telkens afgestemd op het thema van het blok. Daarnaast ga je aan de slag met loopbaanoriëntatie. Door o.a. bedrijfsbezoeken en gastsprekers ontdek je welke soorten beroepen en werkomgeving bij jou passen. Je loopt twee dagen per week stage. Je bent dus een deel van de tijd op de leslocatie, Beatrixpark 18 in Winterswijk, en een deel van de tijd op allerlei andere plekken.

Naast het programma rondom persoonlijke ontwikkeling en oriëntatie op beroep werk je in diverse labs en projecten. Je volgt in elk geval het lab ‘Medewerker facilitaire dienstverlening’, niveau 2. Daarnaast kun je andere labs doen, bijvoorbeeld vavo of Leerorkest. We gaan samen met jou kijken wat er mogelijk is en waar jij enthousiast van wordt.

Voor wie?

YouLab is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en de 23 jaar:

 • met een vmbo-, havo- of vwo-diploma
 • die in leerjaar 3 of 4 van havo of vwo zijn gestopt
 • die een mbo-diploma hebben of tussentijds met hun mbo-opleiding zijn gestopt

YouLab is geschikt voor jongeren die op zelfonderzoek willen gaan en open staan voor het ontdekken van hun talenten. Jongeren die veerkrachtig en nieuwsgierig zijn en verantwoordelijkheid willen nemen. In het toelatingsproces bekijken we samen met jou of YouLab de best passende keuze voor je is.

Dus:

 • Wil jij van het schooljaar 2023-2024 een spannend jaar vol ontdekkingen maken?
 • Heb jij zin om samen met leeftijdsgenoten jezelf te leren kennen?
 • Wil jij meer zelfvertrouwen en meer zelfkennis?
 • Een toekomstkeuze maken die echt bij jou past?
 • Wil jij ontdekken welke beroepsmogelijkheden er zijn in de regio en welke bij jou passen?
 • En vooral: wil jij een superleuk en onvergetelijk jaar beleven?

Kom dan naar een van onze kennismakingsmiddagen (op locatie) en/of online informatieavonden! Je meldt je hiervoor aan via het contactformulier. Ook als je eerst meer informatie wilt over YouLab, kun je dit formulier invullen, of een mailtje sturen naar youlab@graafschapcollege.nl. Wij nemen dan snel contact met je op.

Kennismaken op locatie: dinsdag 7 februari, dinsdag 28 maart, dinsdag 9 mei 2023
Online voorlichting: maandag 13 maart, woensdag 19 april, maandag 15 mei 2023

Direct aanmelden

Via de oranje aanmeldknop op deze pagina kun je je direct aanmelden voor YouLab. We nodigen je dan uit voor een toelatingsgesprek. In dit gesprek kijken we of er van beide kanten een match is. Zo ja, dan word je definitief aangemeld voor YouLab.

 

Belangrijk:

 • Uiterlijk in juni 2023 beslissen we over het minimum en maximum aantal deelnemers dat kan meedoen aan YouLab 23-24, en of er voldoende aanmeldingen zijn om het programma van start te laten gaan. Het is belangrijk dat je een ‘plan B’ hebt, voor het geval onverhoopt het minimum aantal deelnemers niet behaald zou worden en YouLab niet kan doorgaan, of voor het geval het maximum aantal deelnemers is bereikt en je daardoor niet geplaatst kunt worden.
 • Als deelnemer aan YouLab word je voor het schooljaar 2023-2024 ingeschreven bij de opleiding Medewerker facilitaire dienstverlening (mbo niveau 2) van het Graafschap College. Je valt hiermee onder de normale regels omtrent lesgeld en studiefinanciering.