YouLab: Jóuw oriëntatieprogramma

In september 2024 gaat YouLab van start in Doetinchem!
YouLab, jóuw moment om je te oriënteren in de regio

Coca-Cola. Post-Its. Paperclips. Klittenband. Allemaal dingen die per ongeluk in een lab zijn ontstaan en waar de wereld tot op de dag van vandaag plezier van heeft. Dus wat zou er gebeuren als jij op ontdekking gaat en experimenteert met de (beroeps)mogelijkheden die het leven en de regio jou te bieden hebben? YouLab geeft jou die mogelijkheid.

Persoonlijke en loopbaanontwikkeling

Met YouLab ga je actief aan de slag om jezelf verder te ontdekken. Je maakt een enorme stap in je persoonlijke ontwikkeling. YouLab zit vol toffe workshops, gastsprekers, challenges, beweging, interactie, interessante mensen leren kennen en vooral veel DOEN! Zie het gerust als een laboratorium om jouw toekomst uit te vinden. YouLab draait om ontdekken, experimenteren, ervaren en groeien.

Samen aan de slag!

Het programma doorloop je niet alleen, maar samen met een groep leeftijdsgenoten en enthousiaste coaches. Je leert elkaar goed kennen en steunt elkaar door dik en dun. Het programma is opgebouwd uit blokken, met thema’s als ‘Dit ben ik!’, ‘Ontdekken’ en ‘Kiezen’. De workshops en andere activiteiten zijn telkens afgestemd op het thema van het blok.
Daarnaast ga je aan de slag met loopbaanoriëntatie. Door o.a. bedrijfsbezoeken en gastsprekers ontdek je welke soorten beroepen en werkomgeving bij jou passen. Je loopt stage naar keuze, zodat je echt kunt ervaren of het werk iets voor je is. Je bent dus een deel van de tijd op de leslocatie in Doetinchem en een deel van de tijd op allerlei andere plekken.

Naast het programma rondom persoonlijke ontwikkeling en oriëntatie op beroep werk je in diverse labs en projecten, bijvoorbeeld vavo of Leerorkest. We gaan samen met jou kijken wat er mogelijk is en waar jij enthousiast van wordt.

Voor wie?

YouLab is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en de 23 jaar:

 • met een vmbo-, havo- of vwo-diploma
 • die in leerjaar 3 of 4 van havo of vwo zijn gestopt en een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar 4 hebben
 • die een mbo-diploma hebben of tussentijds met hun mbo-opleiding zijn gestopt

YouLab is geschikt voor jongeren die op zelfonderzoek willen gaan en open staan voor het ontdekken van hun talenten. Jongeren die veerkrachtig en nieuwsgierig zijn en verantwoordelijkheid willen nemen. In het toelatingsproces bekijken we samen met jou of YouLab de best passende keuze voor je is.

Dus:

 • Wil jij van het studiejaar 2024-2025 een spannende tijd vol ontdekkingen maken?
 • Heb jij zin om samen met leeftijdsgenoten jezelf te leren kennen?
 • Wil jij meer zelfvertrouwen en meer zelfkennis?
 • Een toekomstkeuze maken die echt bij jou past?
 • Wil jij ontdekken welke beroepsmogelijkheden er zijn in de regio en welke bij jou passen?
 • En vooral: wil jij een superleuke en onvergetelijke tijd beleven?

Kom dan naar een van onze kennismakingsmiddagen (op locatie) en/of online informatieavonden! Je meldt je hiervoor aan via het contactformulier (zie ook de groene knop Meer weten?).

Kennismaken op locatie: 26 maart, 7 mei en 11 juni 2024 (telkens dinsdagmiddag)
Online voorlichting: woensdag 17 april, donderdag 23 mei 2024

Meer informatie of direct aanmelden voor toelatingsgesprek

Als je eerst meer informatie wilt over YouLab, kun je het contactformulier invullen, of een mailtje sturen naar youlab@graafschapcollege.nl. Wij nemen dan snel contact met je op.

Wil je je direct voor een toelatingsgesprek aanmelden, dan kan dat via de oranje aanmeldknop op deze pagina. We nodigen je dan uit voor een toelatingsgesprek. In dit gesprek kijken we of er van beide kanten een match is. Zo ja, dan word je definitief ingeschreven voor YouLab.

 

Belangrijk:

 • Er kunnen in augustus 2024 maximaal 50 deelnemers starten met YouLab. Het is belangrijk dat je een ‘plan B’ hebt, voor het geval het maximum aantal deelnemers is bereikt en je daardoor niet geplaatst kunt worden.
 • Als deelnemer aan YouLab word je voor het schooljaar 2024-2025 op domein Zorg & Welzijn (niveau 2 of niveau 4) ingeschreven bij het Graafschap College; afhankelijk van je vooropleiding wordt je verplicht ingeschreven op het hoogste niveau. Je valt hiermee onder de normale regels omtrent lesgeld en studiefinanciering. Na inschrijving kun je je binnen YouLab breed oriënteren om uiteindelijk tot beste keuze voor een vervolgopleiding te komen.