Veelgestelde vragen
Heb je vragen? Mogelijk worden deze beantwoord hieronder. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!
Open dagen en events
Ieder jaar organiseren we in september een dag voor decanen uit het voortgezet onderwijs. Je vindt hier meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden. Aanmelden kan vanaf juni.
Elk jaar gaan we in de maanden september, oktober en november een aantal weken ‘on tour'. Vanaf mei kun je je via de website aanmelden voor GC on Tour. Let op: je aanmelding is onder voorbehoud. Nadat we je aanmelding hebben ontvangen, nemen we contact op om je aanmelding definitief te maken.
We organiseren twee keer per jaar een open dag, in november en in januari. Je vindt hier meer informatie over de open dagen, maar ook over andere events.
Ja, speciaal voor ouders/verzorgers van kinderen die een mbo-opleiding overwegen, organiseren we twee keer per studiejaar een online ouderavond.
Het Graafschap College doet dit om leerlingen op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen rondom het betreffende event, en om leerlingen te informeren over toekomstige, voor hen interessante, lob-activiteiten.
Als er bij een opleiding een meeloopdag of doe-dag wordt georganiseerd, staat dit vermeld op de betreffende opleidingspagina. Leerlingen kunnen zich via deze pagina ook aanmelden.
Kiezen
Dit stappenplan helpt leerlingen bij het maken van een passende opleidingskeuze.
Ook ouders/verzorgers hebben een belangrijke rol in het keuzeproces van hun kind. Met deze tips kunnen zij hun kind helpen kiezen.
Aanmelden en toelating
Met een vmbo-diploma (basis, kader, gemengd of theoretisch), havodiploma of overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 kan een leerling verder leren in het mbo. Lees meer informatie over de algemene toelatingseisen. Voor leerlingen die geen middelbareschooldiploma hebben gehaald, is Entree (mbo niveau 1) misschien een optie.
Beperkte toelating betekent dat niet alle studenten die zich aanmelden voor een opleiding en aan de toelatingseisen voldoen, automatisch worden toegelaten. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld onvoldoende stageplaatsen of weinig werk. Als er voor een opleiding een beperkte toelating geldt, staat dit op de pagina van de betreffende opleiding. Daar staat of de toelating wordt bepaald door loting of volgorde van aanmelding.
Als er voor een opleiding aanvullende toelatingseisen gelden, vind je deze op de pagina van de betreffende opleiding onder ‘Wat heb je nodig om met deze opleiding te starten?’ en ‘Hoe meld je je aan?'.
Om in één jaar het diploma of certificaten vwo, havo of vmbo-tl te halen via het vavo, moet een leerling in principe 18 jaar of ouder zijn. Ook als een leerling 16 of 17 jaar is, zijn er mogelijkheden. Lees meer over vavo.
Nadat een leerling zich heeft aangemeld voor een opleiding bij het Graafschap College krijgt die een toelatingsgesprek. We vragen de leerling om voor dit toelatingsgesprek deel A van het GRIP Doorstroomdossier (DDD) in te vullen zodat die een goede start kunt maken. Deel B moet worden ingevuld door jou als decaan. Je kunt in deel B ook aangeven of er sprake is van een warme overdracht. Meer informatie over het DDD vind je op deze pagina.
In deel B van het Digitaal Doorstroomdossier kun je als mentor of decaan aangeven of er een warme overdracht nodig is voor een zorgdossier, of dat je graag verder contact wilt over een leerling. Deze informatie wordt dan ook zichtbaar voor het mbo.
Een warme overdracht betekent in dit geval een gesprek tussen de mentor van de huidige school en de zorgdecaan van het Graafschap College. In dit gesprek bespreek je welke ondersteuning de leerling nodig heeft.
Wil je zo’n gesprek plannen? Dan kun je via een speciale link een afspraak maken met de zorgdecaan van de opleiding. Deze link kun je opvragen via w.arends@graafschapcollege.nl
Begeleiding
Alle studenten van het Graafschap College krijgen begeleiding van een studieloopbaanbegeleider of, zo nodig, een zorg- of loopbaandecaan. Soms kan een student extra begeleiding gebruiken. Ook dan zijn er veel mogelijkheden.
In de regio Achterhoek en De Liemers werken alle vo- en mbo-scholen in het sterke samenwerkingsverband Profijt samen om ervoor te zorgen dat jongeren op de juiste plek terechtkomen. Met elkaar bedenken we nieuwe initiatieven. Zo wordt de doorstroom van vo naar mbo zo drempelloos mogelijk.
Op de website van Profijt vind je meer informatie.
Heeft een leerling te weinig geld voor de aanschaf van leermiddelen? Dan kan die een tegemoetkoming krijgen vanuit het mbo studentenfonds. Vaak krijgt de leerling dan leermiddelen in bruikleen, zoals boeken, laptop, bedrijfskleding of gereedschappen.
De leerling kan dit aangeven bij de toelating. Als decaan kun je het ook melden bij de warme overdracht. Meer informatie over het mbo studentenfonds vind je op de pagina over studiekosten.
Brochure en decanenplatform
Hier kun je de algemene brochure bestellen. Ieder jaar in oktober verschijnt een nieuwe brochure.
Het decanenplatform, de website voor (vo-)decanen, bestaat niet meer. Belangrijke en benodigde informatie voor decanen vind je nu op de website van het Graafschap College. Wil je per e-mail automatisch een bericht ontvangen als er nieuws is? Meld je dan aan voor de nieuwsupdate voor decanen.
Had je een account op het oude decanenplatform? Dan is het niet nodig om je aan te melden, dit hebben wij al voor je gedaan. Je kunt je te allen tijde afmelden voor de nieuwsupdate via de uitschrijflink in de e-mail.