Werken met studenten

Het begeleiden van (jonge) mensen in een belangrijke fase van hun leven is een mooie, verantwoordelijke taak. Goede afspraken zijn daarbij belangrijk. Realiseer je dat studenten in een leerproces zitten en geen ‘gewone’ werknemers zijn: een foutje maken is deel van het leerproces, de juiste begeleiding is essentieel. En natuurlijk begeleiden wij jou ook. 

De rol van de Graafschap College-praktijkbegeleider 

Elke student krijgt een praktijkbegeleider toegewezen vanuit het Graafschap College. Deze begeleider is jouw directe contactpersoon en houdt toezicht op de weekrapportages van de student. Verder regelt de praktijkbegeleider de administratieve taken die via onze elektronische leeromgeving worden ingediend. De begeleider ontvangt de ondertekende formulieren die je per post verstuurt en die onderdeel zijn van het bpv-dossier. 

Contactmomenten 

De praktijkbegeleider neemt aan het begin van de stageperiode contact met je op, telefonisch of via e-mail. Gedurende de stage komt die minimaal één keer bij je bedrijf op bezoek, of vaker als dat nodig is. De praktijkbegeleider is ook jouw aanspreekpunt voor toekomstige stagemogelijkheden binnen jouw bedrijf. Dus heb je vragen? Dan kun je daar terecht. 

Afspraken en online omgeving

Alles rondom de beroepspraktijkvorming van studenten wordt geregeld via B3net, een digitaal programma. Leerbedrijven, studenten en praktijkbegeleiders hebben toegang. In B3net wordt bijvoorbeeld de voortgang van studenten bijgehouden en is informatie terug te vinden over gemaakte afspraken. Ook vind je er contracten en documenten. 

In het document ‘Algemene informatie praktijkgids’ vind je alle informatie over algemene regels en afspraken als het gaat om de beroepspraktijkvorming. Daarnaast krijg je een overzicht van de meest gebruikte begrippen en termen rond de beroepspraktijkvorming.  

Als een student bij jouw organisatie stage gaat lopen of een leerbaan gaat vervullen, moeten vooraf verschillende afspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld over de duur van de praktijkperiode, manier van begeleiding, verzekering, vergoeding, huisregels, probleemregeling en beëindigingsafspraken. Deze afspraken worden vastgelegd in een praktijkovereenkomst (POK).  

De praktijkorganisatie, de student (of diens wettelijke vertegenwoordiger) en het Graafschap College ondertekenen de POK. In het geval van een leerbaan, ondertekent ook een vertegenwoordiger van het landelijk orgaan voor beroepspraktijk de overeenkomst. De POK is géén arbeidsovereenkomst.  

De POK bestaat uit twee delen: 

  • Het beroepspraktijkvormingsblad, met daarin de afspraken die specifiek over de beroepspraktijkvorming gaan. Deze wordt overhandigd aan het begin van de beroepspraktijkvorming.  
  • De algemene voorwaarden met daarin alle rechten en plichten van de betrokken partijen.  
Stage/leerbedrijf

Meer informatie of leerbedrijf worden?

Wil je meer informatie over de bpv-mogelijkheden? Of wil jouw organisatie leerbedrijf worden? Bel naar 0314 353 500 of vul ons contactformulier in.

Erkend leerbedrijf worden