Beroepspraktijkvorming (bpv of stage)

Wat fijn dat u interesse heeft in onze mogelijkheden op het gebied van beroepspraktijkvorming (bpv of stage)! Het opleiden van goede vakmensen is heel belangrijk. Wij verzorgen daarom voor verschillende vakgebieden opleidingen, zodat allerlei jongeren en volwassenen zich kunnen ontwikkelen tot gekwalificeerde beroepsbeoefenaren. Dit kunnen wij echter niet zonder uw steun. Onmisbaar voor het leren van een vak is het opdoen van kennis en ervaring in de dagelijkse praktijk van het beroep. Hiervoor zijn bedrijven en instellingen nodig die de toekomstige beroepsbeoefenaren de plek en begeleiding willen bieden die nodig zijn om het vak te leren. Beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel in onze mbo-opleidingen en moet gezien worden als ondersteuning van een leertraject. Een deel van de afgestudeerde mbo’ers zal een baan vinden binnen het werkveld.

Doel van de beroepspraktijkvorming

Tijdens de beroepspraktijkvorming gaat de student in opleiding bij u aan het werk. Hij of zij werkt daarbij gericht aan bepaalde kernactiviteiten, werkprocessen en de bijbehorende competenties. De beroepsprestaties en de daarbij behorende competenties geven richting aan het leerproces. De omschrijvingen van deze beroepsprestaties zorgen er voor dat de student zich elk werkproces eigen kan maken en dat hij of zij zich de competenties eigen maakt die horen bij het beroep. De student formuleert leerdoelen voor zijn persoonlijk ontwikkelingsplan en zet ze om in een activiteitenplan.

Verschil praktijkplaats (bol) en leerwerkplek (bbl)

Een belangrijk deel van de mbo- en entree-opleidingen bestaat uit werken en leren in de praktijk, de zogenaamde beroepspraktijkvorming. Er zijn twee soorten leerplaatsen: een praktijkplaats (bol) en een leerwerkplek (bbl).

Een student die dagonderwijs volgt in de beroepsopleidende leerweg (bol) gaat bij bedrijven in de regio op zoek naar een praktijkplaats. Een praktijkperiode duurt enkele weken tot enkele maanden en bedraagt uiteindelijk ongeveer 40% van de totale opleidingstijd. Het leerbedrijf kan besluiten een vergoeding te betalen.

Een student die de opleiding volgt in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl), gaat bij bedrijven in de regio op zoek naar een leerwerkplek voor minimaal 60% van de totale opleidingstijd. Meestal werkt hij vier dagen en hij gaat één dag per week naar school. Het bedrijf heeft een arbeidsovereenkomst met de student, waar in het algemeen een salaris tegenover staat. Het is ook mogelijk dat het bedrijf de student een leerwerkplek biedt door hem in te lenen via een samenwerkingsverband van bedrijven die gezamenlijk zorgen voor de opleiding van aankomende vakmensen. Dit samenwerkingsverband is dan het leerbedrijf waar de student een overeenkomst mee heeft.

Voordelen voor u als bedrijf of instelling

Het opleiden van goede vakmensen, beroepsbeoefenaars die het vak beheersen, is heel belangrijk. Het begeleiden van deze toekomstige beroepsbeoefenaars kost natuurlijk tijd, ruimte en middelen. Maar u krijgt er ook wat voor terug:

  • Een prima manier om een leergierige en gemotiveerde arbeidskracht in huis te halen. Veel studenten gaan na hun opleiding aan het werk bij hun leerbedrijf;
  • Studenten hebben vaak een frisse kijk op uw bedrijf en brengen actuele kennis en nieuwe inzichten binnen het bedrijf;
  • Het is een uitstekend alternatief voor werving en selectie van nieuwe medewerkers;
  • Een student kan een belangrijke opdracht voor u doen waar u zelf geen tijd voor heeft;
  • Studenten wisselen ervaringen met elkaar uit. Hierdoor kunt u uw aantrekkingskracht als werkgever vergroten;
  • U hebt een beginnend professionals in huis tegen aantrekkelijke vergoedingen;
  • De status van ‘Erkend Leerbedrijf’ geeft uw onderneming een positieve uitstraling;
  • U zorgt ervoor dat enthousiaste, talentvolle jongeren behouden blijven voor de branche. Daarnaast geeft u ze de kans om werkervaring op te doen;
  • Door een actieve bijdrage te leveren aan de opleiding van uw (potentiële) medewerkers draagt u bij aan de kwaliteit van het scholingsaanbod;
  • Wanneer u één of meerdere bpv-plekken aanbiedt, is uw bedrijf erkend als leerbedrijf en opgenomen in het ‘register van erkende leerbedrijven’ van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Uw klanten en relaties herkennen de waarde die u aan deskundigheid hecht, want u laat uw opdrachtgevers zien dat u opleiden belangrijk vindt. Via ‘MijnSBB’ heeft u als erkend leerbedrijf toegang tot uw erkenningsgegevens en kunt u nieuwe praktijkplaatsen en leerwerkplekken aanmelden voor Stagemarkt.nl, ideeën indienen voor nieuw onderwijs en meer;
  • Het beschikbaar stellen van praktijkplaatsen en leerwerkplekken betekent investeren in de kwaliteit van toekomstige medewerkers en daarmee in de kwaliteit van uw organisatie.

Meer informatie en/of leerbedrijf worden?

Bent u enthousiast en wilt u meer informatie over onze bpv-mogelijkheden of wil uw organisatie graag leerbedrijf worden? Neem dan telefonisch contact met ons op (0314 353 500) of maak gebruik van het contactformulier. U vindt ook meer informatie op de site van de SBB.