Studenten verzorgen kerstdiner en activiteiten voor gezinnen Leger des Heils

In het restaurant van locatie Maria Montessoristraat in Doetinchem zijn de tafels mooi gedekt. De kaarsjes op tafel en de verlichte kerstboom zorgen voor een aangename en gezellige sfeer. Een stukje verderop, in enkele lokalen vlakbij het restaurant, is het springkussen opgeblazen en staan tafels vol met knutselmateriaal. “We zijn er klaar voor”, vertelt Jasper van ’t Hooft, docent bij de opleiding Horeca. “Vanavond ontvangen we hier zo’n 60 gasten. Deze gasten zijn uitgenodigd door het Leger des Heils om hier vanavond te genieten van een gezellig samenzijn en lekker eten.” De kinderen van de gasten, zo’n 30 in totaal, worden door studenten van de opleiding Dienstverlening opgevangen en vermaakt. “Zo kunnen de ouders ook écht even rustig genieten”, zeggen Dianne Blom en Hugo Schaank, beiden docenten bij deze opleiding. 

Tomatensoep, parelhoenfilet én panna cotta

In de keuken wordt op dat moment nog hard gewerkt. Tweedejaars studenten van het profiel Kok (niveau 2) zijn druk met het voorbereiden van het eten. Student Thomas Hoksbergen is vandaag verantwoordelijk voor het voorgerecht. “We serveren een tomatensoep”, vertelt hij, terwijl hij in de pan roert. “Ik heb doorgekregen dat er wat mensen zijn met een lactoseallergie, dus we moeten even uitkijken met het gebruik van de room zometeen.” Kumba Barrow, eveneens student, is het aanrecht waaraan zij heeft gekookt, aan het schoonmaken. Samen met een aantal andere studenten was ze verantwoordelijk voor het hoofdgerecht. “We hebben parelhoenfilet met een romige kerriesaus gemaakt. Daarbij krijgen de gasten bloemkool en broccoli en gegratineerde aardappel uit de oven. Het was even druk, maar gelukkig is het allemaal gelukt.” Na het hoofdgerecht krijgen de gasten nog een dessert. Student Kaya Kuster heeft een panna cotta gemaakt met rood fruit. “Ik vind de toetjes altijd het leukst om te maken. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Nu hopen dat de gasten het lekker vinden”, zegt ze. Ze vindt het fijn om een bijdrage aan het driegangen diner voor gasten van het Leger des Heils te leveren. “Het zijn waarschijnlijk mensen die niet zo vaak uiteten gaan. Hopelijk genieten ze ervan vanavond.” 

Multiproblematiek

De gedachtegang van Kaya klopt. Voor de gasten die vanavond komen eten, is uiteten gaan niet vanzelfsprekend. Marjolein ter Maat, ambulant gezinscoach bij het Leger des Heils en organisator van dit kerstdiner legt uit: “Het gaat om gezinnen die te maken hebben met multiproblematiek, oftewel de gezinsleden hebben op verschillende gebieden te maken met uiteenlopende problemen. Denk aan financiële problemen, verslaving of problemen met huisvesting. Als dit soort moeilijkheden spelen, is bijvoorbeeld de opvoeding van kinderen een extra grote uitdaging. Als Leger des Heils begeleiden wij de gezinnen en helpen wij ze om weer een ‘gewoon’ leven te leiden.”

Samenwerking

Vanavond is een feestelijke avond, waarbij het samenzijn centraal staat. Even alle zorgen vergeten. “We organiseren ieder jaar een kerstdiner voor deze mensen. We vinden het heel leuk dat we dat dit jaar in samenwerking met studenten en medewerkers van het Graafschap College kunnen doen.” Toch is het niet de eerste keer dat het Leger des Heils en het Graafschap College de handen ineenslaan. “We werken vaker samen. Zo verzorgen we lezingen voor studenten over maatschappelijke thema’s. Ervaringsdeskundigen vertellen dan hun verhaal. We zien voor de toekomst meer samenwerkingsmogelijkheden. Daarover zijn we op dit moment in gesprek.” 

Maatschappelijke betrokkenheid

Het mes snijdt aan twee kanten. “Wij werken graag aan dit soort initiatieven mee, omdat we het belangrijk vinden dat onze studenten maatschappelijk betrokken zijn. Voor onze studenten is het een heel leerzame ervaring om een bijdrage te leveren aan een leuke avond voor deze doelgroep. Bovendien past deze activiteit ook goed binnen de opleiding en ons hybride onderwijs. Er zijn vanavond studenten van de profielen Helpende zorg en welzijn en Medewerker sport en recreatie betrokken bij de activiteiten voor de kinderen. Zij kunnen in de praktijk oefenen met competenties en vaardigheden die in hun werk straks van belang zijn. Het zorgen voor anderen en/of hen vermaken met leuke activiteiten”, vertellen Hugo en Dianne. De studenten van de horeca-opleiding hebben iedere week praktijkles. “Dan ontvangen we gasten in het restaurant en oefenen de studenten met de aspecten die daarbij komen kijken. Als docent bekijk ik het in principe van een afstand. De studenten moeten het met elkaar doen. Dat is vanavond ook zo”, aldus Jasper. 

Nóg een stapje extra

En dan is het zover… De eerste gasten komen binnen. Lise Lenderink, eerstejaarsstudent van de opleiding Gastheer/-vrouw staat, samen met haar medestudenten, klaar om de mensen op te vangen. Ze verwelkomt hen met een kopje koffie of thee en wijst hen de weg in het restaurant. “Ik ontvang gasten altijd met een lach en doe natuurlijk altijd mijn best om hen een fijne tijd te bezorgen. Toch merk ik dat ik vandaag nóg een stapje extra zet. Ik wil heel graag dat de gezinnen straks met een lach terugdenken aan deze avond.”  

Eten zonder borden

In de lokalen naast het restaurant is het in een mum van tijd een gezellige drukte. Student Masoomi Jafari, die normaal gesproken vooral met ouderen werkt, is aan een tafel met een aantal kinderen kerstversiering aan het knutselen. Ze hoefde niet lang na te denken toen docent Dianne vroeg of ze hieraan mee wilde werken. “Ik was meteen enthousiast. Ik vind het ook leuk om een keer met kinderen te werken. Dat is weer heel anders dan wanneer je met ouderen werkt.” In het lokaal tegenover haar zijn studenten Matthew de Wilde, Ashley van de Haar en Daniël ter Beest alvast de tafels voor het eten aan het dekken. “De kinderen krijgen straks frietjes met kipnuggets. We maken er een gezellige boel van. We gaan eten zonder borden”, leggen ze enthousiast uit. 

Op date

Na een officiële opening van de avond door het Leger des Heils, zijn de ouders in het restaurant inmiddels aan het voorgerecht begonnen. Michelle en Joey Hoogveld genieten zichtbaar. “Eindelijk zijn we weer een keer samen op date”, vertelt Michelle stralend. “We hebben drie jonge kinderen en daardoor nooit echt de tijd om er samen even op uit te gaan. Fijn dat we vanavond eens rustig samen kunnen eten. En de kinderen vermaken zich ook. Zo leuk wat er allemaal voor hen wordt georganiseerd.” Michelle en Joey zitten aan een tafel met moeder en dochter Michielsen. Ook zij genieten van de avond. “De soep is heerlijk”, vindt mevrouw Michielsen. Dochter Maria vindt het leuk om samen met haar moeder op pad te zijn. “Mijn zoon is er helaas niet bij. Die is nu bij zijn vader. We hebben al gezellig zitten kletsen met Michelle en Joey. Leuk om nieuwe mensen te leren kennen.” Even verderop zitten Maarten en Berdien aan een tafel. Ze hebben de soep net op. “Die was heerlijk”, aldus Maarten. Hij verheugt zich op de rest van het diner. Maarten is vooral heel dankbaar dat hij vanavond samen met Berdien kan genieten. “Wij leerden elkaar zo’n 1,5 jaar geleden kennen. Ze bracht troost in mijn leven, nadat mijn huwelijk na 37 jaar was gestrand.”  

Frietjes en kipnuggets

Inmiddels staan de gastheren en gastvrouwen in de keuken klaar om de opgemaakte borden met parelhoenfilet aan te nemen van de koks. Het is tijd om de tweede gang te serveren. Een paar kinderen komt het restaurant ingelopen. “Ze willen even kijken hoe het met papa en mama gaat”, zegt de student die met hen is meegelopen. “We moeten zo meteen wel terug hoor, jullie frietjes en kipnuggets zijn klaar”, zegt ze tegen de kinderen. Die bedenken zich geen moment. Nadat ze een glimp van papa en mama hebben opgevangen, rennen ze terug naar het lokaal waar het eten op hen wacht.