Studenten Smart Building hebben gouden toekomst

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, en George Raessens, vicevoorzitter van Bouwend Nederland, bezochten vandaag het Graafschap College. Ze gingen in gesprek met studenten, docenten en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven over de opleiding Smart Building. Een mbo-opleiding die toekomstige professionals in de bouw en installatietechniek voorbereidt op een veranderende bouwwereld, waarin samenwerking tussen verschillende disciplines, duurzaamheid en nieuwe technieken centraal staan.

Samen met regionale bedrijven

Het Graafschap College startte ruim twee jaar geleden, als eerste mbo-instelling in Nederland, met deze innovatieve opleiding die in samenwerking met het regionale bedrijfsleven werd ontwikkeld. Terpstra en Raessens werden bijgepraat over het onderwijsprogramma, de ervaringen tot nu toe en werden meegenomen in de plannen voor de toekomst.

Gouden toekomst

Een rondleiding door de vernieuwde les- en praktijkruimten van de opleiding maakte onderdeel uit van het bezoek. “Geen traditionele klaslokalen meer, maar inspirerende ruimtes waar studenten kunnen werken met de nieuwste technieken, zoals virtual reality en 3D-printing, en waar samenwerking tussen verschillende disciplines wordt gestimuleerd”, legt een van de docenten uit. Dat de bouw en installatietechniek intensief moeten samenwerken, onderstreept Raessens als hij tijdens zijn bezoek studenten van de opleiding toespreekt. “Duurzaam en toekomstbestendig bouwen kan alleen als alle betrokken partijen vanaf het begin met elkaar samenwerken. In de praktijk zijn de bouw- en installatiewereld vaak nog te veel gescheiden. Ik ben onder de indruk van dat wat ik hier vandaag heb gezien. De wijze waarop jullie worden voorbereid op de nieuwe manier van bouwen, is uniek in Nederland. Jullie staat een gouden toekomst te wachten, want jullie zijn de smart builders waar de arbeidsmarkt behoefte aan heeft.”

Anders opgeleid

Terpstra complimenteert het Graafschap College. “Jullie snappen wat de veranderingen in de bouw- en installatiewereld betekenen voor het opleiden van toekomstige vakmensen. De behoefte op de arbeidsmarkt aan smart builders is groot en neemt alleen maar toe. Met deze opleiding spelen jullie in op deze ontwikkeling.” Hij richt tot slot het woord tot de studenten: “Uit de gesprekken die ik vandaag met studenten had, maak ik op dat jullie enthousiast zijn over de opleiding, maar het tijdens stages in de praktijk soms ook moeilijk hebben. Jullie zijn anders opgeleid dan jullie collega’s in de bouw. Laat je hierdoor niet afschrikken. De komende jaren gaan steeds meer bedrijven bouw en installatietechniek verenigen. Smart building is echt de toekomst, dus de arbeidsmarkt wacht met smart op jullie.”