Studenten Graafschap College ondersteunen GGD bij vaccinatie

‘De GGD helpen én mijn studie afronden’

“Best spannend, zo’n injectie geven. Maar ook heel bijzonder om mee te mogen doen!” Eerstejaars studente Mbo-Verpleegkundige Sophie Weulen Kranenbarg heeft net haar eerste ronde met prikken achter de rug. “Het gaat gelukkig erg goed, de mensen zijn aardig en heel blij dat ze de prik krijgen.” Ondertussen ontvangt derdejaars student Facilitair leidinggevende Sem Bavelaar de volgende ‘kandidaten’ en leidt ze met een ontspannen praatje naar de juiste prikstraat. “Ik vind het geweldig om hier te kunnen werken. Door corona is het erg lastig om een goede stageplek te vinden in mijn vakgebied. Hier kan ik én de GGD helpen én ook nog mijn studie afronden.”

Op de grote vaccinatielocatie van de GGD bij de Topsporthal in Doetinchem zijn de komende tijd maar liefst 115 studenten van het Graafschap College actief. “Heel veel opleidingen dragen hun steentje bij,” vertelt Corinne Vellekoop, docent en initiator. “Naast de opleidingen van Sophie en Sem hebben we studenten Handhaving en veiligheid, Servicemedewerker, Verkoper en Gastheer/Gastvrouw die hier werkervaring op kunnen doen. Via onze studentbegeleiders benaderen we studenten. Een van onze regionale samenwerkingspartners helpt ons dan verder met de planning en roostering. De collega’s van de GGD begeleiden de studenten in de praktijk. Binnenkort gaan ook locaties in Lichtenvoorde en Borculo open. Daar kunnen onze studenten uit Groenlo mooi terecht.”

Blij met maatschappelijke en regionale betrokkenheid

Het is voor de GGD natuurlijk een gigantische logistieke operatie waar veel menskracht voor nodig is.

“Vandaag komen er zo’n 400 ouderen langs voor een prik,” weet Theo Klein Bleumink, coördinator bij de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Hij is dan ook erg blij met het aanbod van het Graafschap College: “Met deze maatschappelijke en regionale betrokkenheid steunen we als GGD en Graafschap College elkaar in een lastige tijd. De studenten halen de druk een beetje weg bij onze vaste medewerkers. Ondertussen leren ze vaardigheden die ze voor hun opleiding nodig hebben. Nu veel stages uitvallen, werken ze bij de GGD toch voor een echte werkgever. De contacten over en weer zijn prima.”

Leuk, leerzaam én lachen

Studenten Sophie en Sem kunnen dat beamen: “We draaien echt mee in ons team. We werken hier een of twee dagen in de week, daarnaast hebben we onze ‘gewone’ lessen op school. Het is leuk om hier allerlei mensen uit verschillende bedrijfstakken tegen te komen.” Voorlopig kunnen ze nog een tijdje aan de bak, in elk geval tot het einde van het schooljaar, misschien in de vakantie ook nog wel. “Het is leuk en leerzaam, en af en toe ook nog lachen,” sluit Sophie af. “Ik had net een oudere mevrouw die keihard ‘au!’ riep toen ik haar prikte. Ik schrok me dood. ‘Grapje’, zei ze toen lachend. Ze had er gelukkig helemaal niets van gevoeld.”