Studenten blijven thuishulp of -onderwijs aanbieden

Het begon als bijbaan voor studenten die kinderen van werkende ouders hielpen met thuisonderwijs vanwege gesloten basisscholen en kinderopvang. Succesvolle matches en een blijvende hulpbehoefte maken dat het initiatief voortgezet en uitgebreid is. Via studentengchelpenmee.nl kunnen mensen een hulpvraag doorgeven en kan een student in de vorm van bijbaan, stage of vrijwilligerswerk ondersteunen bij thuishulp of thuisonderwijs.

In totaal gaven zo’n 200 studenten zich begin januari op voor het project ‘studenten GC helpen mee’. Het betrof studenten Pedagogisch Werk en Onderwijs van het Graafschap College en studenten van de Pabo en de Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional van Iselinge Hogeschool. Naast matches met gezinnen van medewerkers van beide scholen gingen de studenten ook bij gezinnen elders aan de slag. Ongeveer 60 gezinnen uit de Achterhoek en Liemers maakten gebruik van de thuisschoolhulp en zij betaalden de student via online werkplatform Maqqie.

Directeur-bestuurder van Iselinge Hogeschool Anne-Marie Haanstra over het initiatief: “Wij zagen en zien dat onze medewerkers met kinderen een hele pittige tijd doormaken. De win-winsituatie waarbij studenten, passend bij hun studie, ervaring opdoen en gezinnen worden ontlast is optimaal”.

Anke Visser, sectordirecteur Zorg, Welzijn & Sport van het Graafschap College: “De nood was het hoogst toen de scholen en kinderopvang gesloten waren, maar ook nu ervaren we nog een duidelijke hulpbehoefte bij gezinnen met kinderen. Bijvoorbeeld bij kinderen met een kwetsbare gezondheid, wanneer door een positief coronageval een hele klas plotseling thuis moet blijven of bij kinderen die wat extra onderwijsondersteuning kunnen gebruiken. Nog steeds kan een deel van onze studenten de stage niet hervatten en gaan ze graag op een andere manier in de praktijk aan de slag met hetgeen ze in hun opleiding leren. We hebben ons gezamenlijke initiatief nu uitgebreid. Waar studenten eerst alleen in de vorm van een bijbaan aan de slag gingen, hebben we nu ook mogelijkheden voor een stage of vrijwilligerswerk. Ouders kunnen de hulpvragen aan ons doorgeven via www.studentengchelpenmee.nl en we kijken of er een student is die hier goed bij past. Verschillende organisaties als Humankind hebben zich aangesloten bij ons initiatief. Naast onze docenten en stagebegeleiders helpen zij op afstand de student wanneer deze in de praktijk specifieke inhoudelijke vraagstukken tegenkomt.

Zowel het Graafschap College als Iselinge Hogeschool zien het initiatief als een mooie toekomstverkenning voor alternatieve stages en dynamische praktijkleeromgevingen.