Studenten Gebouwde omgeving aan het woord

Dirk
Hout en meubel

‘EERST EEN BOOMHUT, NU EEN UNIEKE KEUKEN!’

“Het begon toen ik klein was, met een eigen boomhut. Voor mij was het logisch om met hout te gaan werken.” Student Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer Dirk te Plate vindt het maken van meubels een prachtige uitdaging: “Wij ontwerpen en bouwen interieurs voor winkels en bedrijven. Maar ook particuliere klanten komen bij ons, soms met een Pinterest-plaatje van een mooie keuken. In overleg met de klant bouwen we zo’n keuken dan helemaal op maat. Zo krijg je een bijzonder stukje vakwerk.” Dirk vindt het leuk om bij een klein bedrijf te werken: “Het is heel afwisselend. Niet alleen de producten die je maakt zijn uniek, je komt ook bij heel veel mensen over de vloer voor de afbouw. Mooi en precies werk, waarbij je ook nog eens creatief bezig bent.”

 


Annemiek
Bouwtechniek

‘DIT VAK KUN JE OVERAL TER WERELD DOEN!’

“Ik heb de hbo-opleiding Journalistiek afgerond, maar werd niet gelukkig van het idee om journalist te zijn. Om te ontdekken wat ik wél wilde, ging ik naar Australië. Daar hielp ik met een verbouwing. Ik was lekker met hout bezig en dacht ‘dit is het!’. Nu werk ik als timmerman. Het is geweldig, iedere dag maak en leer ik iets nieuws. Het mooie van dit vak is, dat je het overal ter wereld kunt doen. Misschien wel weer in Australië.”

 

Lieke
Hout en meubel

‘WERKEN AAN EEN STUKJE GESCHIEDENIS’

“Mijn stagebedrijf Hoffman is specialist in het restaureren van historische gebouwen,” vertelt Lieke,  student Technicus hout en restauratie. “Om deze oude deur te restaureren, haal ik hem helemaal uit elkaar en probeer ik de oorspronkelijke materialen te hergebruiken. Als dat echt niet meer kan, zoek ik geschikt hout om het zo te repareren dat het eigenlijk niet opvalt. Een mooie uitdaging, waarbij je zorgvuldig werkt aan een stukje geschiedenis. Ik krijg les bij het Gelders Restauratiecentrum in Velp, waar het Graafschap College voor deze opleiding mee samenwerkt. Wat verder in mijn opleiding zou ik heel graag op historische bouwlocaties gaan werken. Samen met collega’s puzzelen om een vervallen gebouw weer helemaal op te knappen voor de toekomst. Echt mooi werk achterlaten, dat lijkt me geweldig!”

 


Nursena
Installatietechniek

‘KIJK, DAT HEB IK GEMAAKT!’

“Vandaag leg ik nieuwe aansluitingen aan voor een wasmachine, morgen installeer ik ledlampen aan. Het werk is leuk en afwisselend. Je werkt met elektriciteit, dus veiligheid is belangrijk. Je wilt niet dat er brand ontstaat door onveilige bedrading. Het leukste vind ik dat je bij een klus iets moois kunt achterlaten. Iets waar je trots op kunt zijn en waarvan je kunt zeggen: kijk, dat heb ik gemaakt!”

 


Roy
Smart building

‘SAMENWERKING IN DE BOUW IS HEEL BELANGRIJK’

“Ik werk als werkvoorbereider bij het installatiewerk voor grotere utiliteitsprojecten, zoals overheidsgebouwen en industriële panden. Installatiewerk staat nooit op zichzelf. Het is een heel belangrijk onderdeel van de bouw. Daarom is de samenwerking met de bouwaannemer meer dan noodzakelijk. Ik regel en organiseer het installatiewerk. Ik ontwerp installaties, koop installaties en materialen in, beoordeel offertes, plan het werk van onderaannemers in en ben de spil in de communicatie tussen opdrachtgever, aannemer en uitvoerder. De bouw wordt steeds complexer. Zonder een goede samenwerking tussen verschillende vakgebieden in de bouw, kan er niet meer gebouwd worden.”

 


Wout
Installatietechniek

‘IK COMBINEER MIJN OPLEIDING MET EEN BAAN’

“Echt chill! De hele dag in de schoolbanken zitten, is niks voor mij. Nu leer ik al werkende en krijg ook nog eens salaris. Op dit moment ben ik in een villa bezig met de aanleg van elektrische bedrading voor stopcontacten, keukenapparatuur en beveiligingscamera’s. Na de mavo wist ik niet wat ik wilde. Ik heb daarom aan verschillende meeloopdagen deelgenomen. Zo kwam ik erachter dat de elektrotechniek mij het meest trekt. Ik denk erover om hierna een opleiding op het gebied van technisch tekenen te doen. Ook lijkt het mij leuk later projectleider te zijn.”