Studenten Gebouwde omgeving aan het woord


Annemiek
Bouwtechniek

‘DIT VAK KUN JE OVERAL TER WERELD DOEN!’

“Ik heb de hbo-opleiding Journalistiek afgerond, maar werd niet gelukkig van het idee om journalist te zijn. Om te ontdekken wat ik wél wilde, ging ik naar Australië. Daar hielp ik met een verbouwing. Ik was lekker met hout bezig en dacht ‘dit is het!’. Nu werk ik als timmerman. Het is geweldig, iedere dag maak en leer ik iets nieuws. Het mooie van dit vak is, dat je het overal ter wereld kunt doen. Misschien wel weer in Australië.”

 


Bart
Hout en meubel

‘HOUT ZIT IN MIJN DNA’

“De liefde voor hout zit in de familie, ik denk dat het in mijn DNA zit. Het is zo’n mooi product. Eerlijk en duurzaam. Als je je vak verstaat, kun je er prachtige dingen van maken. In het begin wist ik nauwelijks hoe ik een hamer moest vasthouden. Nu werk ik zelfstandig aan allerlei opdrachten, met verschillende machines. Er zit toekomst in dit vak, denk alleen maar aan het duurzaam bouwen dat steeds belangrijker wordt.”

 


Nursena
Installatietechniek

‘KIJK, DAT HEB IK GEMAAKT!’

“Vandaag leg ik nieuwe aansluitingen aan voor een wasmachine, morgen leg ik ledlampen aan. Het werk is leuk en afwisselend. Je werkt met elektriciteit, dus veiligheid is belangrijk. Je wilt niet dat er brand ontstaat door onveilige bedrading. Het leukste vind ik dat je bij een klus iets moois kunt achterlaten. Iets waar je trots op kunt zijn en waarvan je kunt zeggen: kijk, dat heb ik gemaakt!”

 


Roy
Smart building

‘SAMENWERKING IN DE BOUW IS HEEL BELANGRIJK’

“Ik werk als werkvoorbereider bij het installatiewerk voor grotere utiliteitsprojecten, zoals overheidsgebouwen en industriële panden. Installatiewerk staat nooit op zichzelf. Het is een heel belangrijk onderdeel van de bouw. Daarom is de samenwerking met de bouwaannemer meer dan noodzakelijk. Ik regel en organiseer het installatiewerk. Ik ontwerp installaties, koop installaties en materialen in, beoordeel offertes, plan het werk van onderaannemers in en ben de spil in de communicatie tussen opdrachtgever, aannemer en uitvoerder. De bouw wordt steeds complexer. Zonder een goede samenwerking tussen verschillende vakgebieden in de bouw, kan er niet meer gebouwd worden.”

 


Wout
Installatietechniek

‘IK COMBINEER MIJN OPLEIDING MET EEN BAAN’

“Echt chill! De hele dag in de schoolbanken zitten, is niks voor mij. Nu leer ik al werkende en krijg ook nog eens salaris. Op dit moment ben ik in een villa bezig met de aanleg van elektrische bedrading voor stopcontacten, keukenapparatuur en beveiligingscamera’s. Na de mavo wist ik niet wat ik wilde. Ik heb daarom aan verschillende meeloopdagen deelgenomen. Zo kwam ik erachter dat de elektrotechniek mij het meest trekt. Ik denk erover om hierna een opleiding op het gebied van technisch tekenen te doen. Ook lijkt het mij leuk later projectleider te zijn.”