Vakman-ondernemer - Graafschap College

Vakman-ondernemer | niveau 4 | bol

Crebocode 25165

 • niveau 4
 • bol
 • 1 jaar
 • Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
 • Locatie Sportweg
 • Economie & Dienstverlening
 • 22-08-2022
 • nee
Het beroep

De vakman-ondernemer heeft op basis van zijn vakkennis een eigen onderneming. Hij is in staat om zelfstandig te denken, is gedreven en bereid tot het nemen van aanvaardbare risico’s om succesvol te zijn met zijn bedrijf. Door zijn ondernemendheid ziet hij kansen voor ondernemerschap. Ondernemerschap is voor de vakman-ondernemer kansen zien, kansen creëren en benutten en zet dit om in winst. Winst niet alleen in de vorm van geld, maar ook in de vorm van persoonlijke groei en/of maatschappelijke betrokkenheid.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
1 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Je volgt specifieke ondernemersvakken zoals commercieel, financieel en personeel aangevuld met recht. Daarnaast volg je werkcolleges en onderwerplessen zodat je je steeds verder verdiept in je eigen ondernemerschap en onderneming. Je volgt ook generieke vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Tijdens de stagemomenten reflecteer je jouw kennis op een hybride leerplek en/of bij een bestaande ondernemer.

Examinering

Op school door middel van Proeve van Bekwaamheid, schriftelijke en mondelinge examens en ontwikkeling portfolio.

Hoofdleslocatie
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
22-08-2022
Toelatingscriteria

Om een specialistenopleiding te kunnen volgen, moet met goed gevolg een vakopleiding (niveau 3, 2-4 jaar) zijn gevolgd. De specialistenopleiding duurt dan nog 1 jaar.

Beperkte toelating
nee
Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. Je ontvangt eerst een uitnodiging voor een toelatingsgesprek. Tijdens dit gesprek beoordeelt de toelatingscommissie of je vooropleiding, motivatie en verwachtingen passen bij het profiel dat je wilt volgen.

 

Ons streven is om je binnen twee weken tot één maand na de toelatingsprocedure te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je van de toelatingscommissie het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

Met een mbo-diploma (niveau 3 of 4) op zak kun je natuurlijk als vakman aan het werk, maar heb je de ambitie om een eigen bedrijf starten, dan heb je de vaardigheden die je leert tijdens deze eenjarige specialistenopleiding nodig om een goede start met je bedrijf te maken!

Persoonlijkheid

Je bent een kei in je eigen vakgebied en je benut je kennis optimaal. Je ziet kansen, je creëert ze en kunt dit omzetten in winst. Je kunt klantgericht, professioneel en gedisciplineerd werken. Je hebt doorzettingsvermogen, bent sociaal, betrouwbaar en je hebt lef. Je neemt zelfstandig beslissingen en draagt hiervoor verantwoordelijkheid. Dit alles zonder het nemen van onverantwoorde ondernemersrisico’s.

Competenties

Je denkt marktgericht en je wilt je eigen succes bepalen. Ook heb je een commerciële instelling. Je bent servicegevoelig, dienstverlenend en niet bang om indien nodig ondersteuning te vragen. Je hebt mensenkennis en je kunt leidinggeven. Je kunt goed rekenen, bent taalvaardig en digitaal vaardig. Je kunt professioneel optreden, presenteren en hiervoor ook de verantwoordelijkheid dragen.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2021-2022 €1.216,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 230,- en € 250,-
 • Hardware: tussen € 300,- en € 500,-
 • Licentie: tussen € 20,- en € 100,-

  Totaal: tussen € 550,- en € 850,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Gemakkelijk overstappen
 • De opleiding is een mooie opstap naar het hbo als je huidige richting geen niveau 4 kent of wanneer het veel langer duurt dan 1 jaar. Daarnaast is het een plus bij een niveau 3 diploma, het kan je binnen een bedrijf weer meer mogelijkheden bieden.
 • Voorbereiding op het hebben van een eigen onderneming.

Gerelateerde profielen