Specialist transport en logistiek - Graafschap College

Specialist transport en logistiek | niveau 4 | bol

Crebocode 25777

 • niveau 4
 • bol
 • 3 jaar
 • 26-08-2024
 • nee
Het beroep

Als specialist transport en logistiek werk je in een dynamische, vaak internationale werkomgeving. Je werkt in een team en plant en begeleidt het transport van goederen, houdt toezicht op logistieke processen, voert het personeelsbeleid uit en houdt je bezig met commerciële activiteiten. Je werkt nauwkeurig, ook in een hectische omgeving, en stelt de juiste prioriteiten.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Tijdens je opleiding krijg je zowel theorie als praktijk. De theorielessen volg je op locatie J.F. Kennedylaan en de praktijklessen op locatie Stoomtram. Je leert de kennis en vaardigheden die nodig zijn om dit vak uit te oefenen. In de opleiding werk je toe naar steeds meer zelfstandigheid en het niveau van de lesstof wordt geleidelijk opgebouwd.

Examinering

Via theorie- en praktijkexamens worden je kennis en vaardigheden getoetst. Daarbij wordt gebruik gemaakt van examenproducten van examenleverancier ESS.

Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Onderstaande opleidingen sluiten goed aan op dit profiel:

 • Hbo Economie & Logistiek
 • Opleidingen op het gebied van management
Profiel in beeld

 

De opleiding

Logistiek is een verzamelwoord voor alles wat komt kijken bij het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van de goederenstroom. Grondstoffen en onderdelen, die nodig zijn voor de productie, moeten vanuit de leverancier naar het productiebedrijf worden vervoerd. Niet alleen binnen het productieproces is er sprake van een goederenstroom die beheerd moet worden, ook het beheer van het magazijn en de voorraad is onderdeel van logistiek. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je voldoende voorraad hebt voor je klanten, maar dat de kosten zo laag mogelijk blijven. Uiteindelijk worden de grondstoffen, onderdelen of eindproducten getransporteerd, over de weg, het water, het spoor of door de lucht. Werk je in de logistiek, dan werk je in een groothandel, bij een productie- of transportbedrijf, bij een logistiek dienstverlener of een distributiecentrum.

Persoonlijkheid

Ben je een aanpakker en een echte doener? Ben je communicatief vaardig, sociaal, flexibel en assertief? Dan is een functie als specialist transport en logistiek iets voor jou.

Competenties

Je kunt plannen en organiseren. Je weet van aanpakken en kunt inspelen op ad-hocsituaties. Samenwerken is voor jou geen probleem. Daarnaast kun je leidinggeven en heb je een stimulerende en motiverende werkhouding.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023 – 2024 € 1.357,-).

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 300,- en € 400,-
 • Hardware (laptop*): tussen € 400,- en € 600,-
 • Licentie: tussen € 20, en € 80,-
 • Kleding: tussen € 30, en € 50,-
  Totaal: tussen € 750,- en € 1.130,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 300,- en € 400,-
  Totaal: tussen € 300,- en € 400,-

Leerjaar 3

 • Boeken: tussen € 300,- en € 400,-
  Totaal: tussen € 300,- en € 400,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

 

* Na aanmelding voor de opleiding, adviseren we je om nog even te wachten met het bestellen van een nieuwe laptop. Tijdens de kennismakingsdag kunnen we dan beoordelen of jouw huidige laptop geschikt is om te gebruiken. Zo niet, dan kun je alsnog een laptop aanschaffen die aan de eisen voldoet.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 100,- en € 200,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen