Specialist restauratie timmerwerk - Graafschap College

Specialist restauratie timmerwerk | niveau 4 | bbl

Crebocode 25505

 • niveau 4
 • bbl
 • 2 jaar
 • 23-08-2021
 • nee
Het beroep

Je gaat aan de slag als gespecialiseerd restauratietimmerman en/of (meewerkend) voorman. Jij zorgt ervoor dat oude en mooie gebouwen behouden blijven voor de toekomst. Dit doe je door (onderdelen van) oude gebouwen te maken of te herstellen. Daarvoor ga je terug in de tijd! Je bestudeert de oorspronkelijke staat van het gebouw en gaat aan de slag met oude en moderne materialen en constructies. Je doet herstelwerkzaamheden aan de hand van tekeningen en probeert oude historische onderdelen, zoals trappen, wanden en daken, na te maken. Je restaureert het gebouw en brengt het (zoveel mogelijk) terug in originele staat. Een nauwkeurige klus die goed moet gebeuren en de uitdaging is dat je het verschil tussen nieuw en oud (bijna) niet ziet!

Niveau
4
Leerweg
bbl
Duur
2 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Je volgt een volledige mbo-opleiding op niveau 4. Dat betekent dat je naast de vaklessen ook de vakken Nederlands, Engels en rekenen krijgt. Daarnaast volg je een keuzedeel. Je gaat twee avonden per week naar school. Eén avond heb je vaklessen bij het Gelders Restauratie Centrum (GRC) in Arnhem. De lesstof is verdeeld in een theorie- en praktijkdeel. In het vakboek wordt de theorie behandeld en in een werkboek staan de opdrachten, die je gaat maken om je de stof eigen te maken. De andere avond volg je lessen Nederlands, Engels en rekenen en het keuzedeel op de hoofdlocatie van het Graafschap College.

Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
23-08-2021
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk.

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Beperkte toelating
nee
Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met één van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

Ben je aan het werk als timmerman en geïnteresseerd in timmerwerk aan historische gebouwen? Ben je eraan toe om je kennis van je vak te verdiepen? Met het profiel Specialist restauratie timmerwerk kun je, terwijl je aan het werk blijft, je vak naar het ‘next level’ brengen. Je blijft je vak uitoefenen tijdens de opleiding, terwijl je de kennis en technieken opdoet om ook in historische panden kwaliteitswerk te leveren. Jouw specialisatie is een echte toegevoegde waarde voor je werkgever of opdrachtgever.

Het profiel Specialist restauratie timmerwerk (niveau 4) is door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) ontwikkeld in samenspraak met de restauratiebranche (bij het NCE zijn 14 organisaties uit de restauratiebranche aangesloten). Jouw opleiding sluit dus perfect aan op de wensen van restauratiebouwbedrijven.

Persoonlijkheid

Je bent een handig persoon. Je hebt een brede vakkennis en bent een echte aanpakker. Je vindt het prettig om in een team te werken, maar zelfstandig werken vind je ook niet erg. Je bent iemand die netjes en nauwkeurig werkt en hebt oog voor detail. Je werkt graag met verschillende materialen en gaat hier zorgvuldig mee om, ook met het oog op de kosten. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, jij gaat voor kwaliteit! Bij problemen laat je je niet uit het veld slaan, jij weet altijd wel een oplossing te bedenken (met je team).

Competenties

Je hebt veel contact met klanten/opdrachtgevers, het is dus van belang dat je goed aanvoelt wat de ander precies wil. Je kunt in zowel een team werken als zelfstandig. Je hebt technisch en ruimtelijk inzicht zodat het lezen van een technische tekening voor jou geen probleem is. Je controleert regelmatig of werkzaamheden volgens planning verlopen en je werkt kwaliteits- en kostenbewust.

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2020 – 2021, Entree en niveau 2: € 250,- en niveau 3 en 4: € 606,-).

Het cursusgeld betaal je voor de vakken die je volgt bij het Graafschap College. Daarnaast betaal je € 3.850,- aan het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) voor de theorie- en praktijklessen die je volgt bij het Gelders Restauratie Centrum.

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 100,- en € 200,-
 • Licenties: tussen € 50,- en € 100,-
 • Readers: max. € 50,-
 • Accessoires/gereedschappen: max. € 50,-
  Totaal: tussen € 700,- en € 800,-

Leerjaar 2

 • Licenties: tussen € 50,- en € 100,-
 • Readers: max. € 50,-
  Totaal: tussen € 100,- en € 150,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: max € 50,- 

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gerelateerde profielen