Mediavormgever - Graafschap College

Mediavormgever | niveau 4 | bol

Crebocode 25633

 • niveau 4
 • bol
 • 3 of 4 jaar
 • 26-08-2024
  27-01-2025
  29-01-2024
 • nee
Het beroep

Als mediavormgever werk je in een multidisciplinair projectteam, waarin je goed kunt samenwerken met jouw collega’s. Je bent iemand die zich kan mengen in het gesprek, kritische vragen kan stellen, ideeën in kan brengen en adviezen kan geven. Je toont initiatief en bent onderzoekend en flexibel. Je bent daarnaast specifiek verantwoordelijk voor de vormgeving van media, die crossmediaal worden ingezet. Je bent een specialist in een bepaalde mediavormgeefdiscipline maar kan tevens meepraten en meedenken over aanverwante disciplines. Je bent medeverantwoordelijk voor een goed projectverloop en kan tevens een netwerk opbouwen en onderhouden. Je weet je ook te profileren met een portfolio. Tot slot weet je uiteraard welke nieuwe mogelijkheden, trends en ontwikkelingen er in jouw vakgebied zijn en je brengt deze in, waar relevant.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
3 of 4 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Het eerste jaar van de opleiding krijg je theorie- en praktijklessen op school. Het tweede leerjaar ga je eerst 20 weken naar school en loop je daarna 20 weken stage bij een bedrijf of instelling. In het derde jaar van de opleiding volg je opnieuw eerst 20 weken lessen op school en loop je daarna 20 weken stage bij een bedrijf of instelling. Dit is je eindstage. Het laatste jaar heb je 30 weken les op school en dat rond je uiteindelijk af met een examenproject van 10 weken, waarin je alles laat zien wat je de afgelopen vier jaar hebt geleerd.

 

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor het in opdracht van een klant vormgeven van een huisstijl en/of een website en alles wat daarbij komt kijken. Dus van concept tot realisatie. Je leert hoe je de behoefte van de klant bepaalt en welke mogelijkheden er zijn en kijkt hoe media crossmediaal kunnen worden ingezet. Ook het maken van een plan van aanpak, waarin de taken, verantwoordelijkheden en een tijdspad zijn aangegeven, is onderdeel van de opleiding. Natuurlijk is er ook aandacht voor de vormgeving zelf: kleurgebruik, vlakverdeling en typografie. Je krijgt les in vakken als Art, Fotografie & Film, HTML & CSS en 3D-modelleren. Je leert werken met programma’s als Photoshop, Illustrator, Indesign, Lightroom, PremierePro, AfterEffects en Cinema 4D. Ook krijg je Nederlands en Engels, zodat je bijvoorbeeld wordt voorbereid op de communicatie met de klant en het gebruik van Engelstalige applicaties.

 

Het is mogelijk om de opleiding in drie jaar af te ronden. Jouw cijfers, inzet en werkhouding zijn daarbij bepalend. Aan het einde van het tweede leerjaar wordt door het docententeam bekeken of je voor versnelling in aanmerking komt.

Examinering

Om je diploma te halen, moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • het portfolio is volgens de norm afgesloten
 • een voldoende voor je examenproject
 • de vakken Nederlands, Engels en rekenen zijn volgens de norm afgesloten
 • een voldoende voor het vak loopbaan en burgerschap
Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
26-08-2024
27-01-2025
29-01-2024
Beperkte toelating
nee
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen: 
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. 

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanvullende toelatingscriteria

Om je kans op succes tijdens deze opleiding en als je gaat werken te vergroten, is het belangrijk dat je aanleg hebt voor een creatief of artistiek beroep. Daarnaast is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van de opleiding. Om jouw creatieve en artistieke aanleg te kunnen zien, houden we tijdens de toelatingsdag een gesprek waarbij je jouw portfolio meeneemt.

 

Portfolio

Dat is al het materiaal of zijn alle producten waarvan jij denkt dat het jouw creatieve en artistieke aanleg goed weergeeft. Dit hoeven niet alleen maar eindproducten te zijn. We zien ook graag hoe je eraan gewerkt hebt, dus neem vooral ook schetsen mee. Tijdens het portfoliogesprek moet je kunnen uitleggen waarom en hoe je je producten hebt gemaakt. Wij letten op je originaliteit en je affiniteit met het materiaal dat je hebt meegebracht.

Tijdens het gesprek wordt er gekeken naar de volgende onderdelen:

 1.          Creatieve en artistieke aanleg
 2.          Motivatie voor en kennis van beroepen in het werkveld van mediavormgeving
 3.          Sociale en communicatieve vaardigheden.

De toelatingseis “creatieve en artistieke aanleg (onderdeel 1)” is het enige bindende criterium. Op basis van de bevindingen ten aanzien van de onderdelen 2 en 3 geeft de toelatingscommissie:

 •           een positief advies,
 •           een advies tot een uitgebreide toelatingsprocedure intake of
 •           een negatief studiekeuzeadvies.

Bij een negatief studiekeuzeadvies is het aan de kandidaat en ouders/verzorgers om het studiekeuzeadvies wel of niet op te volgen als de student tenminste wettelijk toelaatbaar is en ook aan de aanvullende eis (creatieve en artistieke aanleg) voldoet.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina.

Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Met een niveau 4-opleiding kun je doorstromen naar het hbo. Onderstaande opleidingen sluiten goed aan op dit profiel:

 • Communication and Multimedia Design
 • Kunst en Techniek
Versneld/verkort

Het is mogelijk om de opleiding in drie jaar af te ronden. Jouw cijfers, inzet en werkhouding zijn bepalend om deze opleiding in drie jaar te kunnen doen. Aan het eind van het tweede leerjaar wordt door het docententeam bekeken of je hiervoor in aanmerking komt.

De opleiding

Ben jij creatief, heb je technisch inzicht en ben je handig met computers? Dan is de opleiding Mediavormgeving iets voor jou! Je ontwikkelt je eigen unieke stijl. Die gebruik je om voor opdrachtgevers bijvoorbeeld huisstijlen, websites, computeranimaties en/of audiovisuele beelden te maken. Het is belangrijk dat je goed luistert naar de boodschap van je opdrachtgever. Die vertaal je in pakkende ontwerpen, waarmee je opdrachtgever zijn doel bereikt. Natuurlijk ben je als mediavormgever op de hoogte van de laatste trends, neem je initiatief, ga je flexibel om met tussentijdse wijzigingen van de opdracht en kun je prima onder tijdsdruk werken. Vaak werk je bij kleine webdesignbureaus en multimediabedrijven of op de vormgevingsafdeling van een groter bedrijf. Maar je kunt ook een eigen bedrijf beginnen of als freelancer aan de slag gaan.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je geïnteresseerd bent in alle vormen van nieuwe media en het leuk vindt om te ontwerpen. Je bent een creatief talent, barst van de ideeën en hebt gevoel voor techniek. De wensen van de klant verlies je nooit uit het oog. Je bent communicatief vaardig en stressbestendig. Initiatief nemen is voor jou vanzelfsprekend, je denkt in oplossingen en bent ondernemend. Als het even tegenzit, geef je niet snel op.

Competenties

Je kunt goed samenwerken. Organiseren en plannen zijn voor jou geen probleem. Omgaan met druk en tegenslag vind je niet moeilijk en je bent prima in staat om anderen te overtuigen. Het bijhouden van de laatste ontwikkelingen en nieuwste technieken is voor jou vanzelfsprekend.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen.
De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2023 – 2024 € 1.357,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

 

Aanschaf laptop* voor de duur van de gehele opleiding:

 • Hardware: laptop vanaf € 2.000,- (i7 processor; 256GB SSD; 32GB RAM, goede grafische kaart)

Leerjaar 1

 • Verbruiksmateriaal/Tekenspullen: € 80,-
 • Licentie: tussen € 150,- en € 200,-
  Totaal: tussen € 230,- en € 280,- (excl. eventuele aanschaf laptop)

Leerjaar 2

 • Licentie: tussen € 150,- en € 200,-
 • Verbruiksmateriaal/Tekenspullen: € 50,-
  Totaal: tussen € 200,- en € 250,-

Leerjaar 3

 • Licentie: tussen € 150,- en € 200,-
 • Verbruiksmateriaal/Tekenspullen: € 50,-
  Totaal: tussen € 200,- en € 250,-

Leerjaar 4

 • Licentie: tussen € 150,- en € 200,-
 • Verbruiksmateriaal/Tekenspullen/examen realisatie: € 100,-
  Totaal: tussen € 250,- en € 300,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

 

* Na aanmelding voor de opleiding, adviseren we je om nog even te wachten met het bestellen van een nieuwe laptop. Tijdens de kennismakingsdag kunnen we dan beoordelen of jouw huidige laptop geschikt is om te gebruiken. Zo niet, dan kun je alsnog een laptop aanschaffen die voldoet aan de eisen.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen