Logistiek medewerker - Graafschap College

Logistiek medewerker | niveau 2 | bol

Defensie, Crebocode 25371

 • niveau 2
 • bol
 • 1,5 jaar
 • Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
 • Locatie Sportweg
 • Economie & Dienstverlening
 • 22-08-2022
 • ja
Het beroep

Zonder logistiek komt ook de krijgsmacht stil te liggen. Je collega’s moeten immers bevoorraad worden. In de kazernes maar ook op oefening en uitzending. Soms onder moeilijke omstandigheden en met beperkte budgetten. Dus houden we een scherpe voorraadadministratie bij en gaan we slim om met magazijnbeheer en transport. Dat maakt jouw werk extra uitdagend!

Na de opleiding kun je solliciteren op functies bij de Landmacht en Luchtmacht. Maar met je mbo-diploma en de bijzondere ervaring die je opdoet, heb je ook een prima basis voor een logistieke of administratieve startfunctie. Of voor een mbo-opleiding op een hoger niveau. Bij de Landmacht ga je aan de slag bij Bevoorrading & Transport. Daar vervoer je alles wat een eenheid nodig heeft. En dat is heel wat. Kleding, voedsel, munitie, brandstof, noem maar op. Ook opslag en voorraadbeheer behoren tot je taken.

Niveau
2
Leerweg
bol
Duur
1,5 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

VeVa staat voor Veiligheid en Vakmanschap. De opleiding bestaat uit een algemeen deel en een vakopleiding. In het algemene deel maak je kennis met het werk bij Defensie en loop je mee met een of meerdere onderdelen van de krijgsmacht. Zo word je voorbereid op de bijzondere kanten van het militair zijn. Je vakopleiding legt de basis voor het vakmanschap dat je nodig hebt voor je functie bij een van de onderdelen van Defensie of daarbuiten. Je krijgt veel praktijklessen, waarin je bijvoorbeeld leert hoe je de (voorraad)administratie bijhoudt, goederen uitgeeft, de personeelsadministratie verzorgt of het magazijn beheert. Daarnaast doe je veel aan sport en volg je algemene vakken als Nederlands, Engels en op Defensie gerichte vakken als militair Engels, Defensieleer en Loopbaan & burgerschap. De VeVa-opleiding op niveau 2 duurt 18-24 maanden en bereid je voor op een functie als soldaat of korporaal.

Examinering

De opleiding wordt afgesloten met stage-opdrachten, kennistoetsen en proeven van bekwaamheid.

Hoofdleslocatie
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
22-08-2022
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 2 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een diploma Entree of vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of een gelijkwaardige opleiding. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Aanvullende toelatingscriteria

Om dit profiel te kunnen volgen, moet je beschikken over een goede conditie. Dit wordt getest aan de hand van een sporttest. Defensie vraagt om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Na de toelatingsdag krijg je van de opleiding te horen wanneer deze aangevraagd dient te worden. Het niet kunnen overhandigen van een VOG, betekent de ontbinding van je onderwijsovereenkomst. Daarnaast wordt er gekeken of je mentaal in staat bent om een diploma te behalen. Dit gebeurt door middel van een gesprek met de zorgdecaan.

 

De VeVa-student is op basis van de Wet op de loonbelasting en de Wet op de identificatieplicht verplicht een kopie van een geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart, geen rijbewijs) en verklaring omtrent de loonheffingen te overleggen aan stageverlener voor aanvang van zijn/haar stageperiode.

Beperkte toelating
ja
Beperkte toelating toelichting

We willen dat onze opleidingen optimaal aansluiten op de vraag van de arbeidsmarkt. Daarom geldt voor dit profiel een maximaal aantal opleidingsplaatsen van 10. Er wordt toegelaten op volgorde van aanmelding.

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten. Een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure van VeVa is het bezoeken van een voorlichtingsbijeenkomst.

 

Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding VeVa, ontvang je snel een schriftelijke uitnodiging voor de eerste stap in de toelatingsprocedure: de verplichte voorlichting.

 

De voorlichtingsavonden zijn op 30 november 2021, 21 december 2021, 18 januari 2022, 15 februari 2022 en 22 maart 2022. Let op: het bijwonen van een voorlichting is alleen op uitnodiging. Je ontvangt de uitnodiging voor de voorlichtingsavond pas nadat je je voor deze opleiding hebt aangemeld (via de oranje aanmeldknop op deze pagina). Meld je dus zo snel mogelijk aan!

 

De voorlichtingsavonden worden verzorgd door het Graafschap College in samenwerking met Defensie. Na de voorlichtingsavond ontvang je een uitnodiging voor een toelatingsdag.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met een van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

De opleiding

Als je gaat voor avontuur, afwisseling en uitdaging dan ben je bij defensie aan het goede adres. Zowel in Nederland als in het buitenland zet jij je in voor de vrede en veiligheid. Dit doe je altijd samen met collega’s. Een baan in het leger is geen ‘9 tot 5’ baan en vraagt veel van je. Soms is het geestelijk en lichamelijk zwaar. Daarom is het belangrijk dat je fit bent en een goede conditie hebt. Ook kun je goed samenwerken en ga je voor je collega’s door het vuur. Defensie is één van de grootste werkgevers van Nederland en bestaat uit de Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee. Het is een veelzijdige organisatie, met veel mogelijkheden. Ook als je graag een technisch beroep wilt, kun je terecht bij Defensie.

Persoonlijkheid

Ben je ordelijk, een doener? Dan is een functie in de logistiek iets voor jou.

Competenties

Je kunt plannen en organiseren. Je bent flexibel en kun je makkelijk inspelen op verschillende situaties.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2021-2022 €1.216,-). 

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 200,- en € 400,-
 • Licentie: tussen € 20,- en € 150,-
 • Kleding: tussen € 150, en € 200,-
  Totaal: tussen € 370,- en € 750,-

Leerjaar 2

 • Licentie: tussen € 100,- en € 150,-
  Totaal: tussen € 100,- en € 150,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bol

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: tussen € 100,- en € 150,-.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Mogelijkheden buiten Defensie

Na het afronden van de opleiding, kun je op verschillende plekken aan de slag binnen Defensie. Mocht je na je opleiding toch beslissen dat Defensie niets voor jou is, dan heb je een erkend mbo-diploma op zak waarmee een vervolgopleiding of carrière in de (Achterhoekse/Liemerse) logistieke branche ook tot de mogelijkheden behoren.

Extra mogelijkheden tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding kun je soms aanvullende reguliere (logistieke) certificaten en rijbewijzen behalen. Bijvoorbeeld een heftruckrijbewijs, een certificaat opslag gevaarlijke stoffen (PGS-15), SAP Logistiek etc..

Gerelateerde profielen