Juridisch-administratief dienstverlener - Graafschap College
 • SMART START

Juridisch-administratief dienstverlener | niveau 4 | bol

Crebocode 25145

 • niveau 4
 • bol
 • 3 jaar
 • 23-08-2021
 • nee
Het beroep

Als juridisch-administratief dienstverlener voel je je thuis in de wereld van contracten, akten en overeenkomsten. Je raakt bekend met de Nederlandse wetgeving. Je komt te werken bij bijvoorbeeld een gemeente, provincie, ministerie of rechterlijke instantie. Je kunt ook gaan werken bij een uitvoeringsinstelling zoals het UWV, SVB, een sociale dienst van de gemeente of een ziektekostenverzekeraar. Het is jouw taak om te beoordelen of mensen recht hebben op een uitkering of (sociale) voorziening. In je werk heb je veel contact met mensen. Je werkt meestal onder leiding van een afdelingsmanager.

Niveau
4
Leerweg
bol
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen)
Opbouw

Kies je voor dit profiel, dan start je in het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’. In dit brede basisjaar maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen. Deze profielen vind je hieronder bij ´Gerelateerde profielen´.

 

Kies je aan het eind van het SMART START-jaar definitief voor het profiel Juridisch-administratief dienstverlener, dan ga je in het tweede leerjaar dieper op het vak in. Omdat je veel met mensen werkt, besteden we veel aandacht aan het verder ontwikkelen van jouw communicatieve en sociale vaardigheden. Daarnaast krijg je theorielessen over onder andere rechts- en wetskennis, zodat je als beginnend beroepsbeoefenaar over de juiste kennis beschikt.

 

In het derde leerjaar ga je nog dieper op het beroep in. Je leert alle werkzaamheden als juridisch-administratief dienstverlener op te lossen en de taken zelfstandig uit te voeren. In het tweede en derde leerjaar loop je ook nog stage en mag je jouw kennis, vaardigheden en beroepshouding in de praktijk brengen.

 

Na het succesvol afronden van deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo of gaan werken.

Examinering

Door middel van het examen beoordelen we of je de kennis, vaardigheden en gedrag die nodig zijn voor het halen van je diploma goed beheerst. Met het examen kijken we of je daarmee als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag kunt in de praktijk. Door middel van het examen wordt ook gekeken of je succesvol kunt doorstromen naar een vervolgopleiding.

Om je diploma te halen, moet je in grote lijnen aan twee eisen voldoen:

 1. De eisen vanuit het toekomstige beroep.
  Dit wordt voor een deel geëxamineerd tijdens de beroepspraktijkvorming/stage.
 2. De eisen vanuit generieke competenties.
  Je dient te voldoen aan een bepaald niveau voor Nederlands, rekenen, Engels en aan de inspanningsverplichting voor Loopbaan en burgerschap.
Sector
Economie & Dienstverlening
Startdatum
23-08-2021
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Beperkte toelating
nee
Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan uiterlijk vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

 

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met één van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden hbo

Heb je je diploma voor dit profiel behaald? Met een niveau 4-opleiding kun je doorstromen naar het hbo. Vraag hierover meer informatie bij de decaan of kijk op: www.mbonaarhbo.nl.

De opleiding

Ben je hulpvaardig en kun je goed met mensen omgaan? Heb je belangstelling voor wet- en regelgeving? Lijkt het je een uitdaging om mensen te informeren en adviseren over juridische zaken? Zin in een veelzijdige baan? Dan is een baan in de juridische dienstverlening wellicht iets voor jou. Je begint met een basisprogramma van anderhalf jaar. Daarna maak je een keuze voor één van de twee profielen.

Persoonlijkheid

Deze opleiding past bij jou als je ervan houdt juridisch-administratieve standaardwerkzaamheden uit te voeren. In de zakelijke dienstverlening is het ondersteunen van trajecten op het gebied van financieel-juridische bijstand (bijvoorbeeld inkomensbeheer en schuldhulpverlening) een duidelijke groeimarkt. Jij bent goed in het uitvoeren van ondersteunende werkzaamheden op basis van specifieke klantvragen, dan wel in opdracht van de organisatie waar je werkt. Je bent zelfstandig en een teamspeler tijdens jouw ondersteunende werkzaamheden. Je vindt het prima dat in het openbaar bestuur en met name in de sociale zekerheid jouw beslissingsbevoegdheid bij complexe zaken (redelijk) beperkt is. De regiefunctie is voorbehouden aan medewerkers werkzaam op HBO(+) niveau. Door diverse ontwikkelingen zijn bedrijfsprocessen in de zakelijke dienstverlening, vooral in het openbaar bestuur en in de sociale zekerheid steeds aan veranderingen onderhevig. Jij bent heel goed in staat om de benodigde kennis en vaardigheden steeds bij te houden.

Competenties

Jij kunt goed functioneren in een administratieve en juridische werkomgeving. Ook kun je organisaties goed aanvoelen en inschatten. Daarnaast kun jij procesmatig denken en handelen en ben je altijd integer. Jij kunt iets onderzoeken, neemt initiatief en communiceert goed.

Lesgeld

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. 

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2020-2021 €1.202,-).

Onderwijsbenodigdheden bol

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken: tussen € 500,- en € 525,-
 • Hardware: tussen € 400,- en € 600,- (laptop)
 • Readers: tussen € 10,- en € 25,-
  Totaal: tussen € 910,- en € 1.150,-

Leerjaar 2

 • Boeken: tussen € 400,- en € 450,-
 •  Readers: tussen € 10,- en € 25,-
  Totaal: tussen € 410,- en € 475,-

Leerjaar 3

 • Boeken: tussen € 70,- en € 100,-
  Totaal: tussen € 70,- en € 100,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

SMART START

Economie in bedrijf: Leren wat je leuk vindt!

Heb je interesse in meerdere niveau 3 of 4 bol-profielen binnen de richting Economie en administratie of Retail en commercie en vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Geen probleem. Deze profielen hanteren namelijk een SMART START-jaar.

 

In het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’ maak je kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar weet jij precies waar jouw bloed sneller van gaat stromen en maak je een definitieve keuze voor een van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen.

 

Dat is nog eens een slimme start!

 

Via mbo naar hbo

Weet je nu al dat je een hbo-diploma wilt halen? Heb je alleen niet de juiste vooropleiding of vind je de stap naar het hbo nu nog te groot? Ga een mbo-opleiding (niveau 4, beroepsopleidende leerweg (bol)) volgen! Tijdens je opleiding kun je deelnemen aan allerlei activiteiten die je goed voorbereiden op een hbo-vervolgopleiding zodat je straks klaar bent om de stap te maken! Lees meer.

Gerelateerde profielen