Eerste bedrijfsautotechnicus - Graafschap College

Eerste bedrijfsautotechnicus | niveau 3 | bbl

Crebocode 25245

 • niveau 3
 • bbl
 • 3 jaar
 • Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
 • Locatie Keppelseweg
 • Techniek & Informatica
 • 23-08-2021
 • nee
Het beroep

Als eerste bedrijfsautotechnicus weet jij alles van bedrijfsauto’s en vrachtauto’s. Je werkt in een werkplaats met vrachtwagens of bij een bedrijf met bedrijfsauto’s. Je vervangt de onderdelen en repareert de voertuigen als dat nodig is. Ook zorg je voor het onderhoud. In bedrijfswagens zit steeds meer elektronische apparatuur. Je werkt met geavanceerde apparatuur om op te sporen wat er kapot is aan het voertuig, maar natuurlijk doe je ook reparaties met handgereedschap. Binnen een bedrijfsautobedrijf geef je leiding aan bedrijfsautotechnici. Het contact met de klant is erg belangrijk.

Niveau
3
Leerweg
bbl
Duur
3 jaar
Onderwijstijd per jaar
Gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)
Opbouw

Volg je de opleiding eerste bedrijfsautotechnicus, dan leer je onder meer om ingewikkelde reparaties uit te voeren en diagnoses te stellen. Er wordt ook gewerkt aan je sociale, communicatieve en leidinggevende competenties. Je hebt vaak meer verantwoording dan bedrijfsautotechnici en moet hen soms ook aansturen.  Op school krijg je over het algemeen de theorielessen. Praktijkervaring doe je op in je leerbedrijf. Verder krijg je op school les in Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap (een soort maatschappijleer). Je bent twee dagdelen op school. De rest van de tijd werk en leer je in je leerbedrijf.

Examinering

Het examen bestaat uit drie onderdelen, waarbij gekeken wordt naar zogenaamde kerntaken:

• Voert onderhoud uit aan bedrijfsauto’s
• Voert reparaties uit aan bedrijfsauto’s
• Stelt diagnose aan bedrijfsauto’s

Elke kerntaak wordt geëxamineerd door middel van een zogenaamde “Proeve van Bekwaamheid” en een BPV-beoordeling. De Proeve van Bekwaamheid is een  praktijkexamen dat we extern laten afnemen. De BPV-beoordeling vindt plaats op je BPV-plek en wordt uitgevoerd door je leermeester (je begeleider op het BPV-bedrijf) en je BPV-begeleider vanuit school. Daarnaast word je geëxamineerd op Nederlands en rekenen (beide op 2F-niveau).

Je krijgt in je opleiding ook keuzedelen aangeboden. Een deel daarvan biedt een verdieping of een verbreding op je profiel, andere hebben meer een algemeen vormend karakter. Keuzedelen worden geëxamineerd. Je kunt er (nog) niet op zakken.

Hoofdleslocatie
Sector
Techniek & Informatica
Startdatum
23-08-2021
Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4.

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

Beperkte toelating
nee
Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 april via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Je ontvangt eerst een uitnodiging voor een toelatingsgesprek. Tijdens dit gesprek beoordeelt de toelatingscommissie of je vooropleiding, motivatie en verwachtingen passen bij het profiel dat je wilt volgen.

Ons streven is om je binnen twee weken tot één maand na de toelatingsprocedure te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met één van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Vervolgmogelijkheden mbo
De opleiding

Je hebt technisch inzicht en bent geïnteresseerd in alles wat wielen heeft. Je denkt logisch en werkt nauwkeurig. Je werkt graag met je handen. Je onderhoudt, maakt, repareert of test voertuigen of producten die met voertuigen te maken hebben. Jij weet de laatste nieuwtjes en hoe je voertuigen nog sneller, schoner en veiliger kunt maken! Jij hebt aandacht voor duurzaamheid. Ook bewaak je de kwaliteit van het product en controleer je of het werk volgens de voorschriften wordt uitgevoerd. Omdat je veel contact hebt met klanten, moet je sociaal vaardig en flexibel zijn. De motorvoertuigen-branche is een dynamische branche. Er gebeurt veel en het is daarom leuk en leerzaam om erin te werken.

Persoonlijkheid

Jij bent iemand die échte passie heeft voor auto’s.  Je bent handig en je houdt van sleutelen. Het is daarbij belangrijk dat je een techneut bent, die het heerlijk vindt om hier mee bezig te zijn. Je bent niet bang voor vieze handen! Je vindt het prettig zelfstandig te werken, maar houdt er ook van om onderdeel uit te maken van een team.

Competenties

Jij hebt geen van-negen-tot-vijf-mentaliteit. Het kan namelijk maar zo zijn dat je nog op pad moet om een klant te helpen die langs de kant staat met pech. Je bent flexibel en de tevredenheid van de klant staat hoog in het vaandel bij jou. Je werkt (milieu) bewust en gaat problemen niet uit de weg. Is er een storing? Jij lost het op!

Cursusgelden

Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen.

Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2020 – 2021, Entree en niveau 2: € 250,- en niveau 3 en 4: € 606,-).

Onderwijsbenodigdheden bbl

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Hieronder een overzicht per leerjaar.

Leerjaar 1

 • Boeken (evt. digitaal): tussen €450,- en €470,-
 • Licenties: tussen €100,- en €120,-
 • PBM’s, kleding, veiligheidsschoenen, rekenmachine: max. €100,-
  Totaal: tussen €650,- en €690,-

Leerjaar 2

 • Boeken (evt. digitaal): tussen €350,- en €400,-
 • Licenties: tussen €100,- en €120,-
  Totaal: tussen €450,- en €520,-

Leerjaar 3

 • Boeken: max. €350,- (incl. BigWheels).
  Totaal: max.€350,-

Je mag zelf bepalen waar je bovenstaande onderwijsbenodigdheden aanschaft.

Extra activiteiten bbl

Tijdens de opleiding worden extra activiteiten georganiseerd die kosten met zich meebrengen. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan extra activiteiten tijdens schooltijd, ben je verplicht een alternatief programma te volgen. Dit alternatieve programma is gratis.

Extra activiteiten: max € 40,-

Keuzedelen

Iedere opleiding heeft basisvakken en vakken die horen bij het profiel. Daarnaast worden er keuzedelen aangeboden. Iedere opleiding bepaalt zelf wanneer je een keuzedeel kiest en volgt. Op het moment dat je een keuze maakt, krijg je ook informatie over de mogelijke kosten.

Opmerking

Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Gerelateerde profielen