Landelijke Ambassadeur mbo 2019 gekozen!

“Wat een mooie kans! Ik heb echt genoten van de afgelopen tijd!”, aldus Merjem Rikovic, student Manager ondernemer horeca, na afloop van het Ambassadeursgala in Theater Orpheus in Apeldoorn. Daar werd gisteren, tijdens een spannende finale, de Landelijke Ambassadeur mbo 2019 gekozen. Maar liefst 42 mbo-studenten van roc’s uit heel Nederland maakten kans op de titel, die uiteindelijk ging naar Hendrik de Kok van ROC Tilburg.

Om te laten zien wat ze in huis hebben, gingen de mbo’ers de afgelopen maanden keihard aan de slag. Verdeeld over drie regioteams werkten ze aan opdrachten van leerbedrijven. Ieder regioteam kende een winnaar. De drie winnaars werden tijdens het gala, waar zo’n 1.200 mensen aanwezig waren, bekendgemaakt. Zij pitchten live voor een vakjury, die de uiteindelijke winnaar koos.

Waardevolle contacten

Ook al is Merjem niet de Landelijk Ambassadeur geworden, ze heeft veel gehad aan haar deelname. “Ik heb ontzettend veel nieuwe en waardevolle contacten opgedaan. Contacten waar ik ook straks, als ik als horecaondernemer werk, veel aan kan hebben. En mijn deelname aan de verkiezing staat goed op mijn CV. Net als de Skills wedstrijden waaraan ik heb deelgenomen. Ik merk dat het in mijn voordeel werkt als ik solliciteer naar stageplaatsen. Stagebedrijven, zelfs in het buitenland, zijn nieuwsgierig naar mijn ervaringen en ik heb een mooi verhaal te vertellen”, zegt Merjem.

Zelfverzekerd, trots en tevreden

“Ik heb mij de afgelopen tijd kunnen presenteren als een zelfverzekerde vrouw, met een grote liefde voor het horecavak. Horeca zit in mijn dna en door alles wat ik meemaak, wordt de liefde voor het vak alleen maar groter. En als ik zie waar ik nu sta. Ik heb zo’n ontwikkeling doorgemaakt. Zonder de steun van mijn familie en docenten was dat nooit gelukt. Ik ben zo blij met deze mensen om mij heen”, aldus een trotse en tevreden Merjem.

Meer awards

Tijdens het gala vielen meer mensen en bedrijven in de prijzen. Zo maakte Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider bekend. Werd de Berg Award uitgereikt aan een student die zich buitengewoon heeft ingespannen in de aanloop naar de WorldSkills in Rusland en werd het beste onderwijsteam van het jaar gekozen.

Dit is mbo

Het Ambassadeursgala mbo is de feestelijke finale van de Dag van het mbo. Zowel het gala als de Dag van het mbo zijn initiatieven van ‘Dit is mbo’, een samenwerking tussen de MBO Raad, SBB en het ministerie van OCW. Het gala verbindt iedereen die in het mbo werkt en leert door awards uit te reiken voor studenten, onderwijsteams en bedrijfsleven. De Landelijk Ambassadeur mbo is een jaar lang hét boegbeeld van het mbo.