Koningsspelen 2019

Meer dan 200 studenten organiseren sport- en speldag voor basisscholen in de regio

“Draaien jullie nou linksom of rechtsom?” klinkt het vanochtend een beetje zenuwachtig in de hal van de St Jozefschool in Azewijn. Studenten van de opleiding Pedagogisch werk en onderwijs repeteren nog snel even de speciale danspassen. De studenten hebben er, ondanks het frisse weer, “hartstikke veel zin in!” Even later op het schoolplein is alle stress vergeten. Na het zingen van het Wilhelmus en het hijsen van de vlag, wordt er samen met 60 kinderen feestelijk afgetrapt voor een Koningsspelendag vol sport en spel.

Azewijn is niet de enige plek in de regio waar studenten van het Graafschap College actief zijn voor de Koningsspelen. Ruim 200 eerstejaars Pwo’ers zwermen uit over 19 basisscholen, van Lochem tot Westervoort en van Gendringen tot Groenlo. In Winterswijk zijn het de studenten van de opleiding Sport en bewegen die de kinderen enthousiast begeleiden.

De dag wordt door de studenten zelf georganiseerd, uiteraard in overleg met de scholen. “Een prachtige opdracht om met het vak kennis te maken,” vertelt docent Wilmar Westerveld. “Het samen bedenken van de spellen, het regelen van de materialen en de uiteindelijke uitvoer, het is best een klus. Het leukste is dat je alles wat je bedenkt ook echt mag gaan uitvoeren. Best spannend om zo’n school binnen te stappen, te moeten overleggen en nu voor een groep te staan. Maar je leert er geweldig veel van.”

Op de Gendringse basisschool is directeur Job van Essen ook enthousiast: “We doen voor de eerste keer mee aan de Koningsspelen. Het is toch leuk om bij zo’n landelijk project aan te sluiten, het feest hoort toch bij de Nederlandse cultuur. Het is ook mooi dat er hierdoor nieuwe onderlinge samenwerkingen ontstaan, zoals nu met de studenten en docenten van het Graafschap College. Erg leuk.”