Inspiratiedag: ‘echt even wat anders!’

Vandaag is het ‘echt even wat anders’ voor alle studenten op de locatie Maria Montessoristraat. ‘Inspiratiedag’ doet zijn naam eer aan. Er kan worden gekozen uit heel veel verschillende inspirerende workshops, lezingen en gastcolleges. Van lichtere onderwerpen als culinair vloggen, smartphone-fotografie en teksten schrijven voor ‘Loesje’ tot informatie over serieuze zaken als loverboys, anorexia en schuldsanering. Er kan worden kennisgemaakt met Virtual Reality toepassingen, maar ook met rolstoelbasketbal. Ook zijn er een aantal bekendere sprekers die een gastcollege verzorgen, zoals schrijver/columnist Özcan Akyol en Ferry Zandvliet, die als overlevende van de aanslag op het Bataclan-theater in Parijs vertelt over zijn beleving en verwerking van die traumatische ervaring.

Enthousiast

De studenten zijn enthousiast over de dag: “Ik had Özkan Akyol weleens op tv gezien, maar kende hem en zijn werk eigenlijk niet. Het was interessant om iets te horen over zijn leven, zijn achtergrond en waarom hij is gaan schrijven.” Een andere studente koos onder meer voor de workshop smartphone-fotografie: “Je maakt zoveel foto’s, het leek me leuk eens te kijken wat er beter kan. Ik heb nu instellingen gezien, bijvoorbeeld voor een betere belichting, die ik nog nooit had gebruikt.” Haar buurvrouw was bij de lezing over de Parijse aanslagen: “Heftig om te horen. Je gaat zelf ook weleens naar een concert. Gewoon een leuk dagje uit dat dan zo afloopt, daar ga je wel over nadenken. Een beetje angstig is het wel, maar je kunt je ook niet laten tegenhouden. Ook Ferry komt er weer bovenop, vertelt hij. En hij voelt zich nu weer gelukkig.”

‘Fijn om zelf te mogen kiezen’

Allemaal zijn ze het erover eens dat de Inspiratiedag een erg mooie aanvulling is op de ‘gewone’ lessen: “Je zit niet alleen met je eigen klas, ontmoet andere studenten van andere opleidingen. En er is echt veel variatie in onderwerpen.  Ik vind het vooral fijn om helemaal zelf te mogen kiezen waar je naar toe wilt. Zo dadelijk ga ik luisteren naar Leonie Hesselink, zij was Miss Nederland 2018 en vertegenwoordigde ons land op de Miss World verkiezing. Ik wil wel eens horen waarom zij heeft meegedaan en wat er achter de schermen allemaal gebeurt. Lijkt me echt leuk!