Graafschap College opent conceptstore Details

Praktijk- en lesruimte opleiding Retail in Doetinchemse binnenstad

Een lang gekoesterde wens van de opleiding Retail van het Graafschap College ging vandaag in vervulling! Onder grote belangstelling werd conceptstore ‘Details’, midden in de Doetinchemse binnenstad, officieel geopend. Het voormalige Ziengs winkelpand op nummer 23a in de Boliestraat wordt onder meer een plek waar mbo-studenten uit de sector Economie & Dienstverlening kunnen leren in een zogeheten ‘Retail lab’. De sector Economie & Dienstverlening creëert hiermee een praktijklocatie om hybride onderwijs verder vorm te geven.

Graafschap College cvb-lid Sarien Shkolnik sprak van een ‘feestelijk moment’, niet alleen voor de school, maar ook voor de Doetinchemse ondernemers en de gemeente, die het project mede mogelijk maakten: “Maar het allerbelangrijkste is dat we hiermee een geweldige nieuwe onderwijslocatie voor onze studenten hebben, waar we met onze partners in de regio kunnen werken aan modern, toekomstbestendig beroepsonderwijs.”

De uitnodigende aanblik van de winkel, met een zeer gevarieerd aanbod aan producten, zorgde ervoor dat de eerste ‘echte klanten’ niet lang op zich lieten wachten. Direct na de opening werd de eerste pin-transactie al geregistreerd. Een prachtige zachte, gele Nijntje-knuffel vond zijn weg naar een tevreden klant. Uit Portugal, jawel!

Gastvrije en bruisende binnenstad

De openingshandeling werd mede verricht door sectordirecteur Alain van de Haar en wethouder Ingrid Lambregts, met in haar portefeuille onder meer de ontwikkeling van de binnenstad. Zij gaf aan dat de nieuwe conceptstore perfect past in de Doetinchemse traditie: “Als winkel-, markt- én onderwijsstad, met centrumfunctie voor de regio, willen we er alles aan doen om een gastvrije en bruisende binnenstad te behouden. Daar moeten we als partners elkaar in vinden en versterken. Jullie zijn er in geslaagd een winkel neer te zetten die nu al voelt als een warme jas, een echte ‘marktplaats van nu’. Hopelijk het begin van een mooie toekomst.”

Samenwerking met lokale ondernemers

De afgelopen periode is door docenten en studenten van het Graafschap College en lokale ondernemers hard gewerkt aan het realiseren van deze concepstore, met een prachtig resultaat. Het betreffende pand bestaat uit twee ruimtes met ieder een eigen ingang. Eén deel zal worden gebruikt als praktijk- en lesruimte voor de opleiding Retail. Zo is er een frisse, lichte winkelruimte in Scandinavische-Industriële stijl, met daarachter ook een aantal les- en werkruimtes. In de andere ruimte komt op termijn de Loopbaanwinkel, een informatiepunt voor scholings- en loopbaanvraagstukken.

Werken aan de winkel van de toekomst

Met de ingebruikname werkt de opleiding Retail, met lokale ondernemers en de gemeente Doetinchem, aan de ‘winkel van de toekomst’. In het ‘Retail lab’ maken studenten in een heel realistische setting kennis met de nieuwste ontwikkelingen binnen de retailsector. Met deze onderwijsvernieuwing, die nog weer een stap verder gaat dan het traditionele stagelopen, wordt ingespeeld op de behoefte aan toekomstige werknemers die opgeleid zijn om in een betekenisvolle, thema of lifestyle gerelateerde winkel te werken.