Mbo-Verpleegkundige (bbl) - Graafschap College

Mbo-Verpleegkundige (bbl)

Crebocode 25655

  • Zorg, Welzijn & Sport
  • Er zijn meerdere startdata. Na aanmelding wordt de startdatum in overleg bepaald.
  • Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. Ter indicatie: € 588,-.

De opleiding

Als verpleegkundige van de toekomst ben je de spin in het web als het gaat om het verlenen en regisseren van zorg. Uitgangspunt hierbij is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren, het liefst in hun eigen omgeving. Van jou als verpleegkundige wordt verwacht dat je (mede) bepaalt wat de juiste zorg is, samen met de zorgvrager en eventueel met andere professionals, mantelzorgers en vrijwilligers. Soms voer je de zorg zelf uit en verricht je verpleegtechnische handelingen, soms regel je dat iemand anders de zorg verleent, bijvoorbeeld een verzorgende. Het diploma van de mbo-verpleegkundige is een breed diploma waardoor je op vele gebieden inzetbaar bent. In het laatste jaar kies je een uitstroomrichting: gehandicaptenzorg, ziekenhuis, thuiszorg of psychiatrie. Dit zijn ook de werkvelden waar je later kunt gaan werken. Inzet van domotica en ICT-toepassingen nemen meer en meer een belangrijke plaats in. Jij zorgt dat je op de hoogte blijft van ontwikkelingen op dit gebied. Een gediplomeerd mbo-verpleegkundige registreert zich in het BIG-register. Na het behalen van je diploma kun je ook doorstromen naar het hbo.

Duur
4 jaar (gemiddeld)
Opbouw

Tijdens de intake wordt gekeken welke variant voor jou passend is. Afhankelijk van de route die je kiest kan je programma er anders uitzien.

 

Reguliere opleidingsvariant:
Deze bestaat uit vier fases: basisfase (eerste jaar) kernfase (tweede en derde jaar), uitstroomfase (eerste helft vierde jaar) en examenfase (tweede helft vierde jaar). Meer informatie vind je hier. Let op: in de reguliere bbl variant ga je 1-2 dagen per week gemiddeld naar school.

 

Gepersonaliseerde opleidingsvariant:
Je leert voor een groot deel van en in de praktijk en wordt ondersteund in een wijkleercentrum in de buurt van je leerwerkplek. Daarnaast krijg je te maken met zelfstudie en ga je een dag in de week naar school. De opleiding sluit aan bij de vaardigheden en kennis die je al hebt ontwikkeld. De dagelijkse beroepspraktijk is het uitgangspunt van het leren op school en in de praktijk. Daarnaast ontwikkel je taal- en rekenvaardigheden. Je wordt begeleid door een vaste docent en op het moment dat je er klaar voor bent begin je aan het einde van het onderwijsdeel aan je examens.

De opleiding duurt gemiddeld 4 jaar. Hoe lang je precies over de opleiding doet, is afhankelijk van je vooropleiding, je vrijstellingen en je eigen ontwikkeling.

 

Verkort:
Heb je het diploma Verzorgende-IG? Dan kun je door middel van vrijstellingen instromen in het derde leerjaar van mbo-verpleegkundige.

 

Versneld:
Afhankelijk van je vooropleiding, werkervaring en individuele ontwikkeling is het mogelijk om door vrijstellingen de opleiding sneller af te ronden. De mogelijkheden tot een versnelling worden tijdens het intakegesprek besproken. De vrijstellingen worden bepaald door bewijzen uit je vooropleiding. Praktijk en theorie in de vier branches (algemene gezondheidszorg/gehandicaptenzorg/vvt/ggz) zijn hierbij bepalend/richtinggevend.


Keuzes maken tijdens je opleiding:

In de opleiding zijn keuzedelen opgenomen. Deze keuzedelen richten zich op verdieping of verbreding van jouw vakgebied. Er zijn ook keuzedelen die zijn gericht op doorstroom naar een vervolgopleiding. Op basis van het aanbod en jouw wensen word je in de gelegenheid gesteld je eigen keuzedeel te volgen. Binnen de bbl-opleiding kies je jouw keuzedeel in overleg met je werkgever.

Bewijsstuk
Diploma
Sector
Zorg, Welzijn & Sport
Startdatum
Er zijn meerdere startdata. Na aanmelding wordt de startdatum in overleg bepaald.
Kosten

Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. Ter indicatie: € 588,-.

Overige kosten

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Voor dit profiel geldt dat je boeken en licenties moet aanschaffen. Je kunt dit doen in overleg met de docenten. Ook moet je in het bezit zijn van een eigen laptop (Bring Your Own Device).

Aanmeldprocedure

Toelatingscriteria:

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen: een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4.

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

 

Aanmelden:

Deze opleiding start meerdere malen per jaar. Jouw startdatum wordt in overleg met de opleiding en je werkgever bepaald. Voor toelating tot de bbl-opleiding kan op verzoek van de werkgever een intake en/of test(en) in de procedure zijn opgenomen.

Bij inschrijven geef je een voorkeur aan voor een locatie (Doetinchem of Groenlo). Wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Vervolgmogelijkheden

Heb je je diploma voor deze opleiding behaald? Dan kun je verder leren in het hbo. Onderstaande hbo-opleidingen sluiten goed aan:

  • Hbo-Verpleegkunde
  • Maatschappelijke Zorg
Voorwaarden

Algemene voorwaarden

Op de overeenkomsten met Graafschap Opleidingen zijn de algemene voorwaarden van Graafschap Opleidingen, gedeponeerd onder nr. 09132441 bij de Kamer van Koophandel te Arnhem van toepassing. Een volledig exemplaar ligt ter inzage op onze hoofdlocatie aan de J.F. Kennedylaan 49, 7001 EA Doetinchem. Tevens zal op uw verzoek een exemplaar worden toegezonden.

 

Aanmeldingsvoorwaarden

  1. Aanmelding voor de cursus
    1. Aanmelding als cursist geschiedt door het digitale aanmeldformulier op de website in te vullen en te verzenden.
    2. De cursist geeft bij het invullen van het digitale aanmeldformulier aan dat hij/zij akkoord gaat met de algemene voorwaarden die aan aanmelding verbonden zijn.
    3. Graafschap Opleidingen bevestigt de ontvangst van de aanmelding digitaal.
    4. De cursussen zijn alleen toegankelijk voor hen, die het cursusgeld hebben voldaan en over de juiste kennis en vooropleiding beschikken. Mocht bij de aanmelding blijken dat dit laatste niet het geval is, wordt telefonisch of per email contact met u opgenomen. Het niet verschijnen op een cursus waarvoor de cursist zich heeft aangemeld, c.q. werd aangemeld, ontheft de cursist niet van de financiële verplichtingen ten opzichte van Graafschap Opleidingen.
  2. Financiële verplichtingen
    1. De cursusgelden worden gefactureerd voor aanvang van de cursus en dienen te worden voldaan binnen 30 dagen na factuurdatum.
    2. Bij het niet doorgaan van de cursus wordt het cursusgeld teruggestort zonder enige verdere verplichting of aansprakelijkheid van Graafschap Opleidingen.
    3. Indien de cursist zijn/haar inschrijving annuleert gelden de volgende voorwaarden:
      • De cursist deelt de annulering schriftelijk of per email mede aan de administratie van Graafschap Opleidingen.
      • Bij annulering tot 8 weken voor aanvang van de cursus wordt geen cursusgeld in rekening gebracht.
      • Bij annulering tussen 8 en 4 weken voor aanvang van de cursus wordt 50% van het cursusgeld in rekening gebracht.
      • Bij annulering binnen 4 weken voor de aanvang van de cursus wordt 100% van het cursusgeld in rekening gebracht.
  3. Algemene informatie
    1. Lesmaterialen
      De lesmaterialen (geen boeken) welke bij de cursusgeld zijn inbegrepen worden tijdens de lessen uitgereikt. Eventuele syllabi worden eigendom van de cursist, althans wanneer deze het cursusgeld heeft voldaan. Het auteursrecht hierop berust bij Graafschap Opleidingen.
    2. Onvoldoende vooropleiding
      Graafschap Opleidingen is niet aansprakelijk voor de gevolgen van onvoldoende voorbereiding of het ontbreken van veronderstelde kennis.
    3. Algemeen voorbehoud
      Graafschap Opleidingen behoudt zich het recht voor programma’s, leermiddelen, boeken te actualiseren, cursussen te combineren, aanvangsdata te verschuiven, etc. Als Graafschap Opleidingen wegens ziekte of verhindering van een trainer of om een reden buiten haar verantwoordelijkheid niet in staat is volgens plan een cursus te geven of af te maken, zal zij trachten voor deze situatie op redelijke termijn een oplossing te vinden. Graafschap Opleidingen is niet aansprakelijkheid voor de eventuele uit het bovenstaande voortkomende kosten of geleden schade.
    4. Klachten
      In het geval van klachten met betrekking tot de cursus kan men zich in eerste instantie wenden tot de trainer en in tweede instantie tot de betreffende relatiebeheerder en in derde instantie tot de opleidingsmanager.
    5. Aansprakelijkheid
      Graafschap Opleidingen aanvaardt geen verantwoordelijkheid en/of aansprakelijkheid voor het verblijf van de cursist dan wel van zijn of haar eigendommen binnen en buiten de gebouwen.
  4. Bedenktijd
    1. De cursist kan binnen 14 kalenderdagen na ontvangst van de aanmeldbevestiging de overeenkomst zonder opgaaf van redenen ontbinden. Opzeggen binnen de 14 dagen is volledig kosteloos, dit geldt ook voor het retourneren van materialen. Eventueel betaald cursusgeld wordt terugbetaald. De opzegging dient te worden gestuurd naar het e-mailadres waarvandaan de schriftelijke aanmeldbevestiging is verzonden.