Mbo-Verpleegkundige (bbl) - Graafschap College

Mbo-Verpleegkundige (bbl)

Crebocode 25655

  • Zorg, Welzijn & Sport
  • Er zijn meerdere startdata. Na aanmelding wordt de startdatum in overleg bepaald.
  • Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. Ter indicatie: € 588,-.

De opleiding

Als verpleegkundige van de toekomst ben je de spin in het web als het gaat om het verlenen en regisseren van zorg. Uitgangspunt hierbij is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren, het liefst in hun eigen omgeving. Van jou als verpleegkundige wordt verwacht dat je samen de zorgvrager en eventueel met andere professionals, mantelzorgers en vrijwilligers (mede) bepaalt wat de juiste zorg is. Soms voer je de zorg zelf uit en verricht je verpleegtechnische handelingen, soms regel je dat iemand anders de zorg verleent, bijvoorbeeld een verzorgende. Het diploma van de mbo-verpleegkundige is een breed diploma waardoor je op vele gebieden inzetbaar bent. In het laatste jaar kies je een uitstroomrichting: gehandicaptenzorg, ziekenhuis, thuiszorg of psychiatrie. Dit zijn ook de werkvelden waar je later kunt gaan werken. Inzet van domotica en ICT-toepassingen nemen meer en meer een belangrijke plaats in. Jij zorgt dat je op de hoogte blijft van ontwikkelingen op dit gebied. Een gediplomeerd mbo-verpleegkundige registreert zich in het BIG-register. Na het behalen van je diploma kun je ook door stromen naar het hbo.

Duur
4 jaar (gemiddeld)
Opbouw

Tijdens de intake wordt gekeken welke variant voor jou passend is. Afhankelijk van de route die je kiest kan je programma er anders uitzien.

 

Reguliere opleidingsvariant:
Deze bestaat uit vier fases: basisfase (eerste jaar) kernfase (tweede en derde jaar), uitstroomfase (eerste helft vierde jaar) en examenfase (tweede helft vierde jaar). Meer informatie vind je hier. Let op: in de reguliere bbl variant ga je 1-2 dagen per week gemiddeld naar school.

 

Gepersonaliseerde opleidingsvariant:
Je leert voor een groot deel van en in de praktijk en wordt ondersteund in een wijkleercentrum in de buurt van je leerwerkplek. Daarnaast krijg je te maken met zelfstudie en ga je een dag in de week naar school. De opleiding sluit aan bij de vaardigheden en kennis die je al hebt ontwikkeld. De dagelijkse beroepspraktijk is het uitgangspunt van het leren op school en in de praktijk. Daarnaast ontwikkel je taal- en rekenvaardigheden. Je wordt begeleid door een vaste docent en op het moment dat je er klaar voor bent begin je aan het einde van het onderwijsdeel aan je examens.

De opleiding duurt gemiddeld 4 jaar. Hoe lang je precies over de opleiding doet, is afhankelijk van je vooropleiding, je vrijstellingen en je eigen ontwikkeling.

 

Verkort:
Heb je het diploma Verzorgende-IG? Dan kun je door middel van vrijstellingen instromen in het 3e leerjaar van mbo-verpleegkundige.

 

Versneld:
Afhankelijk van je vooropleiding, werkervaring en individuele ontwikkeling is het mogelijk om door vrijstellingen de opleiding sneller af te ronden. De mogelijkheden tot een versnelling worden tijdens het intakegesprek besproken. De vrijstellingen worden bepaald door bewijzen uit je vooropleiding. Praktijk en theorie in de vier branches (algemene gezondheidszorg/gehandicaptenzorg/vvt/ggz) zijn hierbij bepalend/richtinggevend.


Keuzes maken tijdens je opleiding:

In de opleiding zijn keuzedelen opgenomen. Deze keuzedelen richten zich op verdieping of verbreding van jouw vakgebied. Er zijn ook keuzedelen die zijn gericht op doorstroom naar een vervolgopleiding. Op basis van het aanbod en jouw wensen word je in de gelegenheid gesteld je eigen keuzedeel te volgen. Binnen de bbl-opleiding kies je jouw keuzedeel in overleg met je werkgever.

Bewijs van deelname
Diploma
Sector
Zorg, Welzijn & Sport
Startdatum
Er zijn meerdere startdata. Na aanmelding wordt de startdatum in overleg bepaald.
Kosten

Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. Ter indicatie: € 588,-.

Overige kosten

Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Voor dit profiel geldt dat je boeken en licenties moet aanschaffen. Je kunt dit doen in overleg met de docenten. Ook moet je in het bezit zijn van een eigen laptop (Bring Your Own Device).

Aanmeldprocedure

Toelatingscriteria:

Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen: een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4.

Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.

 

Aanmelden:

Deze opleiding start meerdere malen per jaar. Jouw startdatum wordt in overleg met de opleiding en je werkgever bepaald. Voor toelating tot de bbl-opleiding kan op verzoek van de werkgever een intake en/of test(en) in de procedure zijn opgenomen.

Bij inschrijven geef je een voorkeur aan voor een locatie (Doetinchem of Groenlo). Wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Vervolgmogelijkheden

Heb je je diploma voor deze opleiding behaald? Dan kun je verder leren in het hbo. Onderstaande hbo-opleidingen sluiten goed aan:

  • Hbo-Verpleegkunde
  • Maatschappelijke Zorg