60 mbo-studenten leren samenwerken en duurzaam verbouwen

Van 18 tot 22 april werken 60 studenten van het Graafschap College en AOC Oost aan het project ‘De Duurzame Werkplaats’ bij ARXlabs in Zelhem. Ze gaan vijf dagen aan de slag om een werkplaats duurzaam te verbouwen. Het project bestaat uit een praktijkopdracht en inspirerende workshops over duurzaam werken en materiaalgebruik in de bouw.

Duurzame innovatie in de bouwsector

ARXlabs wil duurzame innovatie in de bouwsector versnellen. Het onderwijs van toekomstige werknemers en ondernemers speelt hierbij een belangrijke rol. Het Graafschap College en AOC Oost vroegen ARXlabs om een interessante praktijkopdracht te ontwikkelen. Tijdens het lab ‘De Duurzame Werkplaats’ wordt een kleine werkplaats duurzaam verbouwd in de tuin van ARXlabs. Het voormalige restaurant Wolfersveen.

Integraal praktijkonderwijs

Studenten van het Graafschap College en AOC Oost van de opleidingen op het gebied van bouw, groen en installatietechniek gaan intensief met elkaar samenwerken en leren op die manier meer over elkaars vak. Dit helpt om de traditionele verzuiling van de bouwsector te doorbreken. Bedrijven uit Oost Nederland ondersteunen het project door het leveren van kennis en materialen. Zij brengen daarmee de praktijk van de toekomst nog dichterbij de studenten. Kennis over duurzaam (ver)bouwen staat centraal tijdens de workshops met o.a. Otto Willemsen (organisatieadviseur), Nico Wissing (landschapsarchitect) en Alfonso Wolbert (architect).

Out of the box

Heico Heeze, een van de docenten die de studenten van het Graafschap College begeleidt tijdens het project: “De bouw verandert. In de bouw van de toekomst draait het om duurzaamheid en de totale leefomgeving. Daarom wordt de samenwerking tussen de verschillende disciplines in de bouw steeds belangrijker. Met dit project willen wij onze studenten voorbereiden op deze toekomst. De kennis die zij opdoen, moet ervoor zorgen dat ze tijdens hun opleiding en straks in hun toekomstige beroep in staat zijn om ‘out of the box’ te denken. Voor onze opleidingen is het essentieel om samen te werken met bedrijven, zodat we kunnen inspelen op toekomstige ontwikkelingen en onze opleiding daarop kunnen aanpassen. Heico Heeze kijkt uit naar de komende week. “Samen met ARXlab, AOC Oost en andere betrokken partijen zijn we al ruim een jaar bezig om dit project voor te bereiden. Het wordt heel bijzonder en de verwachtingen zijn hoog. Hoe mooi is het dat je als Graafschap College betrokken bent bij zo’n mooi project.”

Meer informatie over het project is te vinden op: duurzamewerkplaats.nl. Bekijk ook het filmpje dat Regio8 maakte.